Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και την πιθανότητα η παρούσα Βουλή να εκλέξει, χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον...
Βήμα 99,5. Αναφερόμενος στο έργο της δικομματικής είπε ότι δεν προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, αλλά εφαρμόζει μια «βαθιά συντηρητική πολιτική», ενώ προανήγγειλε πως η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του συστήματος της «απλής αναλογικής». Άσκησε επιπλέον κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «πολιτικό εκκρεμές» τις θέσεις του απέναντι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι «καμιά πολιτική που θα δημιουργήσει διακινδύνευση της χώρας αναφορικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής του αντιπρόεδρου της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Κουβέλης είπε πως «παρά το γεγονός ότι τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν κάποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί όμως να παραμένει το μεγάλο ερώτημα: τι θα γίνει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, με τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας».
«Κατά τούτο νομίζω» επισήμανε «ότι τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης προσδιορίζονται και από έντονη ασάφεια, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος που θα δικαιολογεί να διαπιστώσει κανείς τη στροφή, την επαναφορά των πραγμάτων στον πολιτικό ρεαλισμό». «Καμία πολιτική που θα δημιουργήσει διακινδύνευση της χώρας αναφορικά με τη συμμετοχή της και την παραμονή της στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» τόνισε.
Ως προς την απόφαση να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Κουβέλης είπε: «Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση της αφήρεσε και μέρος του ηθικού της πολιτικού κύρους, αλλά και της νομιμοποίησής της. Είναι ακριβές ότι η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στη στήριξη της κυβέρνησης δημιουργούσε αναμφισβήτητα και αναχώματα, δημιουργούσε και αρνήσεις, αρνήσεις που είχαν σχέση με την εφαρμογή μέτρων τα οποία εμείς κρίναμε και αναποτελεσματικά και περαιτέρω επιβαρυντικά για την ελληνική κοινωνία».
«Είναι ακριβές» συνέχισε «ότι η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς αφήνει περιθώριο στους δύο συγκυβερνώντες, στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, να εφαρμόσουν μια πολιτική η οποία δεν είναι μεταρρύθμιση, αντιθέτως είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική». Ο κ. Κουβέλης είπε, επίσης, ότι αυτό που γίνεται στο Δημόσιο «δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση με εκ των υστέρων επιταγές και εντολές της τρόικα», ενώ υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ, αποφασίζοντας το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
«Προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μόνο με τις υπογραφές των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν ήταν μια συγκεκριμένη επιλογή να τεντωθεί το σχοινί;» διερωτήθηκε. Επισήμανε, όμως, ότι η ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς «το ποτήρι είχε ρηγματωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα». Στο σημείο αυτό ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε τόσο στο ότι ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί ο αντιρατσιστικός νόμος και ο νόμος για τη χορήγηση ιθαγένειας όσο και στο γεγονός ότι εκκρεμεί η καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο κ. Κουβέλης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το μόνο θέμα που είχε τεθεί «ακροθιγώς κάποια στιγμή» ήταν η πιθανότητα να μετατεθούν οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση για να μην συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές. Στο θέμα αυτό, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ επέμεινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως προβλέπει ο νόμος.
Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχε εξαιρεθεί το θέμα από την προγραμματική συμφωνία, δεδομένου ότι υπήρχαν διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα, ενώ προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την καθιέρωση της «απλής αναλογικής».
Τέλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ θετική» την κίνηση των πέντε δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων). «Μιλάνε με πάρα πολύ σημαντικούς όρους για τον πραγματικά ανεξάρτητο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλάνε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα επηρεάζεται πολλώ δε μάλλον δεν θα χειραγωγείται από κόμματα ούτε από την κυβέρνηση. Είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο αυτό που ως πολιτικό μήνυμα στέλνεται από τους πέντε ανεξάρτητους δημάρχους» υποστήριξε.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου