9.8.13

Νέα ενδοκυβερνητική σύγκρουση στην Ιταλία για το χαράτσι στα ακίνητα...

Εντείνεται η διαμάχη στο εσωτερικό της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας υπό τον Ενρίκο Λέτα σχετικά με το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης του φόρου στην κύρια κατοικία, βασική προεκλογική δέσμευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ...
«κόκκινη γραμμή» για την παραμονή της κεντροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε έκθεσή τους ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησαν ότι η πλήρης κατάργηση του φόρου θα είχε ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, το οποίο υπολόγισαν σε 4 δισ. ευρώ κατ' έτος, ενώ σημείωσαν πως εμμέσως μια τέτοια κίνηση θα απέβαινε σε βάρος των πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ευνοώντας, παράλληλα, τις εύπορες οικογένειες.

Όμως το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) θεωρεί την πλήρη κατάργηση του φόρου (IMU) ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Η κατάργηση του IMU ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την προεκλογική εκστρατεία του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει από τους βουλευτές του να δώσουν αγώνα «μέχρι τελικής πτώσεως» υπέρ της ολικής κατάργησης του IMU.

Φέρεται να θεωρεί ότι η στρατηγική του τεχνοκράτη, πολιτικά ανεξάρτητου υπουργού Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι πρέπει να αποκρουστεί διότι αντιτίθεται στο πρόγραμμα και τις επιδιώξεις του PdL.

Ο Σακομάνι παρουσίασε ένα έγγραφο με εννέα εναλλακτικές λύσεις για το φόρο, σημειώνοντας ότι η πλήρης κατάργησή του δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

«Θα βρούμε οπωσδήποτε λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της» διαβεβαίωσε πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Πριν αναχωρήσει για τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, ο Λέτα αναφέρθηκε και στην πορεία των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

«Ελπίζω η ιταλική πολιτική να μην ξεχάσει την σημασία των spread και των επιτοκίων δανεισμού. Η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, το αντίθετο καταστρέφει μια χώρα. Σήμερα το spread είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που άγγιξε καθ' όλη την τελευταία περίοδο -247 μονάδες βάσης- και αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: