Πρόσφατα πουλήθηκε κατάστημα σε κεντρικό δρόμο του Πειραιά . Αν και η αντικειμενική του αξία ήταν 150.000 ευρώ, πουλήθηκε 100.000 και μάλιστα σε δόσεις. Ο αγοραστής, ωστόσο, κατέβαλε φόρο μεταβίβασης με βάση την αντικειμενική τιμή του ακινήτου και όχι την...
πραγματική αξία, η οποία ανεγράφη και στο συμβόλαιο. Κατέβαλε περίπου 15.000 ευρώ, ενώ ο φόρος που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία είναι 10.000 ευρώ. Η διαφορά των 5.000 ευρώ είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο της κλοπής των φορολογουμένων από το υπουργείο Οικονομικών.
Το παραπάνω πραγματικό περιστατικό δεν είναι η εξαίρεση. Είναι ο κανόνας όσων συμβαίνουν στην αγορά ακινήτων, λόγω της πρωτοφανούς εισπρακτικής και φορομπηχτικής πολιτικής που όχι μόνο εφάρμοσε έως τώρα η κυβέρνηση, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει και, μάλιστα, με μεγαλύτερη ένταση και τα επόμενα χρόνια.
Η άγρια φορολόγηση των ακινήτων έχει αναδειχθεί από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και το επιτελείο του ως ηθεραπεία διά πάσαν –δημοσιονομική– νόσον.
Αντί να γίνουν οι ευρείες παρεμβάσεις στο κράτος, στο μέγεθος και στη λειτουργία του, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι δημόσιες δαπάνες και να δημιουργηθεί μια βάσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση, η κυβέρνηση καταφεύγει συνεχώς στην εύκολη λύση της υπερφορολόγησης της οικονομίας και ειδικά των ακινήτων.
Φορολογούν πλέον, όμως, ένα... πουκάμισο αδειανό. Η ύφεση και η υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει τις εμπορικές τιμές των ακινήτων σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, απαξιώνοντας έτσι και τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις των πολιτών με τις οποίες αποκτήθηκαν τα ακίνητα. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ουσιαστικά δεν υπάρχει εμπορική τιμή, καθώς πλέον οι αγοραστές είναι είδος που βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαφάνιση. Και όχι άδικα;
Ποιος λογικός άνθρωπος θα επενδύσει σε ελληνικό ακίνητο γνωρίζοντας το «τσουνάμι» των φόρων με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος.
Και, μάλιστα, χωρίς προοπτική ελάφρυνσης, καθώς η άγρια φορολόγηση πρόκειται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Το μεγαλύτερο φορολογικό τρικ της κυβέρνηση που αγγίζει τα όρια της φορολογικής... απάτης είναι η διατήρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα. Από το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου που δόθηκε μέσα στην εβδομάδα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων πρόκειται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και ότι η επικαιροποίηση των τιμών (ουσιαστικά η αποκλιμάκωσή τους) θα ξεκινήσει το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2016.
Με άλλα λόγια παραπέμπεται για το μέλλον. Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα, παλιοί και πολλοί περισσότεροι νέοι, θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με τις σημερινές υψηλές και εξωπραγματικές τιμές.
Έτσι θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τις υπερβολικά πλέον υψηλές αντικειμενικές τιμές:
– Το «χαράτσι» στα ακίνητα και, εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
– Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
– Οι φόροι δωρεάς και γονικής παροχής.
– Ο φόρος υπεραξίας.
– Όλα τα έξοδα που βαρύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων (π.χ., συμβολαιογραφικά κ.ά.).
Οι παραπάνω φόροι επιβάλλονται πλέον σε τιμές που απέχουν ακόμα και 80% από τις πραγματικές τιμές. Για παράδειγμα, στις λεγόμενες ακριβές περιοχές της Αττικής οι αντικειμενικές τιμές είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις εμπορικές, ενώ στις μέσες περιοχές (π.χ., Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή) οι αντικειμενικές τιμές είναι κατά τουλάχιστον 30% υψηλότερες από τις εμπορικές (ειδικά στα ακίνητα κάποιας ηλικίας).
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου