Ως η πιο αιματηρή μέρα στην ιστορία της Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες, καταγράφεται η 14η Αυγούστου 2013. Τους 525 έφτασαν τα θύματα, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που μετέφερε στέλεχος του...
αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας στο Γαλλικό Παρκτορείο Ειδήσεων. Οι 202 από αυτούς ήταν διαδηλωτές στην κατασκήνωση της πλατείας Ραμπάα αλ Ανταουίγια στο Κάιρο.
Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους της αστυνομίας και του στρατού στα σημεία καθιστικής διαμαρτυρίας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε στο AFP ότι μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 525 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτούς οι 202 ήταν διαδηλωτές στην κατασκήνωση της Ραμπάα αλ Ανταουίγια και άλλοι ήταν 87 θύματα των συγκρούσεων στο προάστιο Γκίζα και σε άλλα μέρη της Αιγύπτου. Υπάρχουν και 43 νεκροί αστυνομικοί, που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ή κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα.
Η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.
Σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο. Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.
Την Τετάρτη οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις όχι μόνο στο Κάιρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για 421 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικοί. Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν μόνο στο Κάιρο ανέρχεται στους 300.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.
Παραίτηση Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι
Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και του στρατού οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές. «Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. «Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. «Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών». Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους», είπε. Η ομιλία του μεταδόθηκε αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα την απαγόρευση κυκλοφορίας, για ένα μήνα (από τις 19:00 έως τις 06:00) στο Κάιρο και σε 12 επαρχιακές πόλεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτραπεί σε ισλαμιστές να δημιουργήσουν νέα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. «Υπάρχει πλήρης συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου», είπε.
Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, την οποία είχαν καταλάβει εδώ κι ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υποστηριζόμενη από το στρατό, αναφέρει το dpa. Οι πρόσφατες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί λύση για τον τερματισμό της κρίσης έχουν αποτύχει, ενώ οι διεθνείς επικρίσεις για τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης ήταν άμεσες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση», ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα», είπε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε σθεναρά τη βία στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην απώλεια της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων, καλώντας ευθέως τη μεταβατική κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατόν. "Καταδικάζω σθεναρά τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν στο Κάιρο και σε περιοχές σε όλη στην Αίγυπτο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή "οδεύει σ' ένα αβέβαιο μέλλον".
"Καλώ τις δυνάμεις ασφάλειας να επιδείξουν τη μεγίστη αυτοσυγκράτηση και τη μεταβατική κυβέρνηση να άρει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης", ώστε η ζωή στην Αίγυπτο να "επανέλθει στην ομαλότητα", υπογράμμισε η Άστον.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις. Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως ηγέτη του, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δύο νεκροί δημοσιογράφοι
Μεταξύ των νεκρών την Τετάρτη στο Κάιρο είναι και δύο δημοσιογράφοι. Ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, που εργαζόταν για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και η Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, 26 ετών, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο 61χρονος εικονολήπτης εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. Η Αμπντ Ελαζίζ, μία Αιγύπτια δημοσιογράφος, ήταν σε άδεια όταν πυροβολήθηκε, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος Gulf News, όπου εργαζόταν η 26χρονη. Μία φωτογράφος του Ρόιτερς πυροβολήθηκε στο πόδι, την ώρα που απαθανάτιζε τις εικόνες των συγκρούσεων. Η Ασμά Γουαγκί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία για τραύμα από σφαίρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου