
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε πως από το 2014 θα υπάρχει ανάπτυξη, ενώ υποστήριξε πως τα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα καλυφθούν από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
του Κώστα Μοσχονά
«Ναι μεν, αλλά» ως προς την πρόοδο που έχει...
επιτευχθεί στις μεταρρυθμίσεις, παιχνίδια με τις λέξεις αλλά και πολλά υπονοούμενα για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού πίσω από τα οποία κρύβονται απειλές, περιελάμβαναν οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα του δευτέρου οικονομικού προγράμματος αναπροσαρμογής για την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, από το Σεπτέμβριο αρχίζει ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, που σημαίνει για τους Έλληνες πολίτες νέο ψυχόδραμα με «τα κεφάλια μέσα».
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε το «πράσινο φως» που έδωσε την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης για την εκταμίευση από τη Δευτέρα της πρώτης υπο-δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ καθώς και το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας 4.200 δημοσίων υπαλλήλων.
Εδώ αρχίζει το παιχνίδι των λέξεων: «Πρόκειται για τη μετακίνηση 4.200 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας… Όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα θα επαναπροσληφθούν. Εάν όχι θα απολυθούν» διευκρίνισε, κάνοντας πιο «απλά» τα πράγματα.
Για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, από το τέλος 2010 μέχρι το τέλος του 2012 αποχώρησαν από το δημόσιο τομέα 120.000 άτομα , δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τις 150.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2015. Ως προς την «κινητικότητα» που άρχισε με τους 4.200, ο στόχος είναι 12.500 για τέλος Σεπτεμβρίου και 25.000 μέχρι τέλος 2013.
Ερωτηθείς για το τελευταίο «καψώνι» της Ευρωζώνης να μην εγκριθεί η εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ πριν ψηφιστεί η τροπολογία από τη Βουλή για τους 4.200 υπαλλήλους, ο αξιωματούχος είπε ότι η ίδια η κυβέρνηση ενημέρωσε την τελευταία στιγμή τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη πετύχει το στόχο της και για νομικούς λόγους πρέπει να κατατεθεί μία νέα τροπολογία. «Κάτι που έκανε αμέσως μετά», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Αθήνα.
Ο Ματίας Μορς έδειξε, ως καλός γραφειοκράτης, από την αρχή την προτίμησή του για την ευημερία των αριθμών, αφήνοντας στην άκρη τον ανθρώπινο παράγοντα. Εκτίμησε ότι το 2014 θα έρθει η ανάκαμψη και το 2015 θα υπάρξει επιτάχυνση. Βέβαια, «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία που κυμαίνεται στο 27 %» σημείωσε.
Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει πως θα υπάρξει ανάκαμψη το 2014 με τέτοιο ποσοστό ανεργίας, το οποίο μάλιστα αυξάνεται συνεχώς, καθώς και την έλλειψη εσωτερικής ζήτησης. Προτίμησε να παρατηρήσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας. Τους τελευταίους μήνες όπως είπε, «διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση και το μισθολογικό κόστος υποχώρησε σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά 10%».
Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση των φορολογικών εσόδων και μια υπέρβαση των δαπανών στον τομέα της υγείας. «Συμφωνήσαμε με τις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και η κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο δράσης με 28 διαρθρωτικά μέτρα για την ριζική επίλυση του προβλήματος της υπέρβασης των δαπανών. Πλαφόν έχει καθοριστεί στις δαπάνες για φέτος, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι το πλαφόν… Αυτό λειτουργεί ήδη καλά κυρίως στα φάρμακα… Αποφασίσαμε, επίσης, να προωθήσουμε από τώρα αντί για το 2014 τη φορολογία σε προϊόντα πολυτελείας, την αύξηση των δικαστικών εσόδων και την επιβολή φόρου στα σκάφη πολυτελείας».
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «το κόστος θα καλυφθεί από μείωση δαπανών στην άμυνα». Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις παρατήρησε ότι «για φέτος οι στόχοι δεν θα τηρηθούν. Μπορεί, όμως, να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το 2014» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση θα επιταχύνει τη διαδικασία για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμάνια, ενώ έχει την πρόθεση να πουλήσει και άλλες επιχειρήσεις».
Ο αξιωματούχος, παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση περαιτέρω μείωσης του ήδη ελάχιστου μισθού μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Απέτυχαν οι κρατικές τράπεζες στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων βασικών τραπεζών, παρατήρησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας αυξάνοντας τα δάνεια.
«Το ΕΤΧΣ -είπε- χορήγησε 40 δισ. ευρώ στις 4 τράπεζες, 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση και 15 δισ. για την εξυγίανση. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, λοιπόν, οι τράπεζες οφείλουν να υποβάλουν προγράμματα αναδιάρθρωσης στην Κομισιόν. Και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν γνωστά στις αρχές του 2014.
«Θέλουμε τον ιδιωτικό τομέα γιατί στην Ελλάδα με τις κρατικές τράπεζες, και το είδαμε αυτό με την ΑΤΕ, απέτυχαν» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σχετικά με το χρέος, υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογεννές πλεόνασμα. «Τον Απρίλιο 2014 θα ξέρουμε περισσότερα και θα γίνει συζήτηση με βάση τα στοιχεία της Εurostat για το 2013», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για τη σημερινή κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος πολιτικός… Όμως,η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πιο συνεκτική και δυνατή σε σχέση με την τρικομματική».
Και, τέλος, αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό κενό: «Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του 2014», παρατήρησε ο αξιωματούχος. Αλλά «υπάρχει ένα κενό 3,8 – 4 δισ. ευρώ» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι πρώτες συζητήσεις με την κυβέρνηση θα αρχίσουν τον Οκτώβριο...
http://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου