Δουβλίνο: Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς επικύρωσε το νόμο που επιτρέπει τις αμβλώσεις στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, ένα νόμο που προωθήθηκε μετά τον τραγικό θάνατο μιας νεαρής γυναίκας στην οποία οι ...
γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη διακοπή της εγκυμοσύνης της.
Ο νόμος επιτρέπει την άμβλωση εάν η συνέχιση της εγκυμοσύνης θέτει σε «πραγματικό και ουσιαστικό κίνδυνο» τη ζωή της γυναίκας, κάτι που πρέπει πάντως να πιστοποιείται από τους γιατρούς.
Στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι η γυναίκα μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή της, για να διακοπεί η εγκυμοσύνη της θα πρέπει να δώσουν την έγκριση ένας μαιευτήρας και δύο ψυχίατροι.
Ορισμένοι βουλευτές και οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων εξέφρασαν φόβους ότι με το νόμο αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι εκτρώσεις στην Ιρλανδία. Αντιθέτως, οι βουλευτές της Αριστεράς θεωρούν ότι δεν αίρονται οι περιορισμοί, αφού δεν προβλέπεται να επιτρέπεται η άμβλωση στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία ή εάν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές ανωμαλίες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Έντα Κένι αποκάλυψε ότι έλαβε επιστολές γραμμένες με αίμα και ότι τον χαρακτήρισαν «δολοφόνο».
Τον Οκτώβριο του 2012 η Ιρλανδία συγκλονίστηκε από το θάνατο της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, μιας γυναίκας 31 ετών η οποία υπέστη σηψαιμία αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άμβλωση μολονότι είχε παρουσιάσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και κινδύνευε άμεσα η ζωή της.
Το 2012 3.982 Ιρλανδέζες, εκ των οποίων οι 124 ήταν ανήλικες, πήγαν στη Βρετανία για να υποβληθούν σε άμβλωση, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
Το ζήτημα των αμβλώσεων είναι ένα από τα πλέον επίμαχα στην Ιρλανδία, χώρα με ισχυρή καθολική παράδοση και μεγάλη επιρροή της Εκκλησίας στην καθημερινότητα των κατοίκων....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου