1.7.13

Στον Καιάδα ρίχνουν τα τέλη υπέρ τρίτων...

Ταφόπλακα και στα τελευταία 10 Ταμεία...


ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ταφόπλακα οδηγεί η κυβέρνηση 10 ασφαλιστικά ταμεία με 1.000.000 ασφαλισμένους και 600.000 συνταξιούχους σε αυτά, που οι εισφορές τους καλύπτονται ως επί το πλείστον από τους κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι ...
οδηγούνται σε κατάργηση από φέτος, με άμεση επίδραση στις συντάξεις που χορηγούν.
Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει δύο έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, με ημερομηνία 17 και 20 Ιουνίου 2013 αντίστοιχα, με στόχο την καταγραφή των συγκεκριμένων πόρων οι οποίοι θα μπουν στην «προκρούστεια κλίνη» κατ' εντολήν της τρόικας προκειμένου να περικοπούν.
Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας, ο προϋπολογισμός του 2014 «θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο γα τον κρατικό προϋπολογισμό» και ζητεί όλες οι «απαραίτητες ενέργειες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013».
Στο συγκεκριμένο έγγραφο διευκρινίζεται σε ό,τι αφορά τους κοινωνικούς πόρους ότι «αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε συναλλασσόμενους ή φορολογούμενα άτομα ή επιχειρήσεις για την οικονομική ενίσχυση τρίτων».
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο διασαφηνίζεται ότι από μια πρώτη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί προέκυψε ότι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος της καταγραφής, όπως επισημαίνεται, είναι «να εκτιμηθεί το είδος και το ύψος των εσόδων αυτών στους φορείς, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν».
Οι φόροι-πόροι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτουν στην κοινωνική ασφάλιση περίπου 600.000.000 ευρώ ετησίως, τα οποία, αν χαθούν, θα προκαλέσουν ασφυκτικές πιέσεις, την ώρα που τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν, με κίνδυνο έως το τέλος του έτους να προκύψει έλλειμμα έως και 2,5 δισ. ευρώ.
Τι δεν λέει η τρόικα
Οπως επισημαίνεται έμμεσα από το συγκεκριμένο έγγραφο αλλά και από στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, πρόκειται για επιβαρύνσεις που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και αποτελούν «εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών».
Αυτό που δεν λέει η τρόικα, όμως, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συγκεκριμένες δαπάνες να καλύψουν, που αφορούν τη μηνιαία καταβολή των συντάξεων.
Μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, ενισχύεται το σενάριο για την ένταξη των Ταμείων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, όπου θα υπάρξει καθολική μείωση της σύνταξης, με τη βασική να κινείται πέριξ των 360 ευρώ μηνιαίως και η υπόλοιπη να αποτελεί αναλογία ετών και εισφορών.
Η σχετική λίστα με τους εκατοντάδες κοινωνικούς πόρους που χορηγούνται στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γεγονός που έχει επίσης προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της τρόικας.
Τα δύο έγγραφα του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών Τα δύο έγγραφα του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών Το βέβαιο είναι ότι μια πρώτη καταγραφή των συγκεκριμένων πόρων επιχειρήθηκε το 2008, όταν με το νόμο Πετραλιά αξιοποιήθηκε το 10% των εσόδων από αυτούς, για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που αποτελεί ένα είδος ασφαλιστικού «κουμπαρά» για το μέλλον.
Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να συμπορεύεται με την άποψη της τρόικας, ότι δηλαδή οι κοινωνικοί πόροι προκαλούν στρέβλωση στην ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος, έκθεση του ΚΕΠΕ τονίζει την ανάγκη άμεσης κατάργησης των κοινωνικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: