6.7.13

Η εφορία θα ξεσκονίζει φορολογικές παραβάσεις και θα επιβάλει ποινές ακόμα και σε βάθος 20ετίας...


Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στον οποίο περιλαμβάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών καθώς και πρόστιμα και ποινές που θα επιβάλλονται στην περίπτωση φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με...
το σχέδιο, πλέον οι φορολογούμενοι πρέπει εντός 5 ημερών να προσκομίζουν στην εφορία οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους για μια φορολογική υπόθεση του παρελθόντος μπορεί να παραταθεί ακόμα και σε 20 χρόνια εάν ο ελεγχόμενος έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις.

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» προβλέπει:

1. Οι πληροφορίες που ζητεί εγγράφως η φορολογική διοίκηση από τον φορολογούμενο πρέπει να παρέχονται εντός 5 ημερών, εκτός εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις τυχόν δυσχερειών που αντιμετωπίζει κατά την προετοιμασία και υποβολή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ζητεί αποδεικτικό παράδοσης.

2. Ο προσδιορισμός φόρου από την εφορία θα γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

α) κανονικό προσδιορισμό φόρου,

β) κατ' εκτίμηση προσδιορισμό φόρου,

γ) διορθωτικό προσδιορισμό φόρου και

δ) προληπτικό προσδιορισμό φόρου.

3. Η φορολογική μνήμη του Δημοσίου θα πηγαίνει μέχρι πέντε έτη πίσω. Η προθεσμία αυτή μπορεί υπό όρους να παραταθεί. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, η σχετική προθεσμία παρατείνεται στα 20 έτη.

4. Εντός 90 ημερών η εφορία θα πρέπει να επιστρέφει τους φόρους στους φορολογούμενους. Στην περίπτωση που υπερβεί το ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να καταβάλει εντόκως το επιστρεφόμενο ποσό. Οπως δηλαδή συμβαίνει με τους φορολογούμενους όταν καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

5. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής του φόρου.

6. Πρόστιμα στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν δεν υποβάλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα,

β) εάν δεν υποβάλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα,

γ) εάν δεν παρακρατήσει φόρο,

δ) εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης,

ε) εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,

στ) εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου,

ζ) εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος.

7. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καθορίζονται ως εξής:

• 300 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων.

• 1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

• 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογουμένου στην ίδια παράβαση εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στη διπλάσια αξία του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης διάπραξης παράβασης ιδίου τύπου εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στην τετραπλάσια αξία του αρχικού προστίμου.

8. Εάν το ποσό του φόρου δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε κάθε περίπτωση 1% εφόσον καταβληθεί οποιαδήποτε ημέρα του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο είναι οφειλόμενο. Το συνολικό πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του οφειλόμενου φόρου
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: