Τείχος στη μάστιγα της ανεργίας ετοιμάζονται να ορθώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το σχέδιο που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι προβλέπει προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών ποιοτικής πρότασης για εργασία, εκπαίδευση και...
κατάρτιση όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του ή χάσει τη δουλειά του. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να πετύχει την άρση των δημοσιονομικών βαρών, με τη διαγραφή από το χρέος των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.
‘New Deal’ για την ανεργία
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που, παίρνοντας εκρηκτικές διαστάσεις, απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας «χαμένης γενιάς» που θα υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη αλλά την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι δραματικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της ανεργίας των νέων κάνει ακόμη και τους Γερμανούς να αντιληφθούν το πού οδηγείται ολόκληρη η Ευρώπη εάν δεν ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακοπή του φαινομένου και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά τη συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που έχουν φέρει σε «ασφυξία» τις περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης.
Το επόμενο διάστημα στόχος θα είναι η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ της άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της διαμόρφωσης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, για τον περιορισμό της λιτότητας και την ανάπτυξη.
Το θέμα της ανεργίας των νέων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου, ενώ μερικές ημέρες αργότερα στις 3 Ιουλίου η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ συγκαλεί στο Βερολίνο συνάντηση με τους υπουργούς εργασίας και τους επικεφαλής των οργανισμών απασχόλησης των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια δρομολόγησης συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Τα 6 δισ. ευρώ που θα αποδεσμευθούν μέχρι το τέλος του 2013 για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, πρέπει να αρχίσουν να αξιοποιούνται αμέσως και στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι θα κινηθεί η συνάντηση του Βερολίνου, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό.
Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μια εφιαλτική εικόνα με 5,6 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη να είναι άνεργοι και την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με την ανεργία (στους νέους κάτω των 25 ετών) να φθάνει σε ύψος-ρεκόρ 62,5% και την Ισπανία να ακολουθεί με 56%, την Πορτογαλία με 42,5% και την Ιταλία με 40%.
Δείκτες που σοκάρουν, καθώς ταυτόχρονα αναδεικνύεται ένας άλλος θλιβερός «όρος», οι «NEETS» (Not Employed, or in Education, or Training), που περιγράφει την κατάσταση των νέων που είναι άνεργοι και συγχρόνως βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, με αποτέλεσμα να αποξενώνονται ακόμη περισσότερο και από την αγορά εργασίας αλλά και να περιθωριοποιούνται κοινωνικά.
Ηδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι την Παρασκευή από τη Ρώμη περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, ώστε να κινητοποιηθούν οι εθνικές αρχές αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί και να επιτευχθεί ο πρώτος αντικειμενικός στόχος, η προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών ποιοτικής πρότασης για εργασία, εκπαίδευση, κατάρτιση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του ή χάσει τη δουλειά του.
Αν και ο στόχος αυτός έχει σημαντικό κόστος το οποίο υπολογίσθηκε το 2012 στα 21 δισ. ευρώ (0,45% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε σχέση με την «εναλλακτική» της διατήρησης εκατομμυρίων νέων εκτός αγοράς εργασίας με συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγικότητας, απώλειας φορολογικών εσόδων και περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού νέων. Αντίθετα η απραξία υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος που θα φθάνει ετησίως το 1,21% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σχεδόν 153 δισ. ευρώ.
Η άλλη Δράση που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2013 αφορά το «Ποιοτικό Πλαίσιο Επαγγελματικής Μαθητείας» που έχει στόχο την εξασφάλιση σε συνεννόηση με κοινωνικούς εταίρους ότι θα προσφέρεται στους νέους υψηλού επίπεδου επαγγελματική εμπειρία, υπό συνθήκες ασφάλειας και με εγγυήσεις ώστε να μην αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις σαν φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πρακτική Κατάρτιση» θα κινητοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις εθνικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία περάσματος των νέων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.
Ξεχωριστό κεφάλαιο για την Κομισιόν αποτελεί η «Κινητικότητα των Νέων» η οποία μπορεί στη συγκεκριμένη συγκυρία να βοηθήσει σημαντικά, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία (από το European Vacancy Monitor) δείχνουν ότι παρά τα τρομακτικά ποσοστά της ανεργίας υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που μένουν κενές λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και προσόντων.
Σημαντικό εργαλείο στην Κινητικότητα των Νέων θα είναι το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Erasmus for All» για σπουδές και κατάρτιση στο εξωτερικό στο οποίο θα διατεθεί την περίοδο 2014-2020 το ποσό των 14,5 δισ. ευρώ που είναι αυξημένο κατά 40% από τα αντίστοιχα προγράμματα που έτρεχαν μέχρι σήμερα. Η Γερμανία δείχνει ότι θέλει να κινηθεί εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση το 1990.
Το Βερολίνο επιδιώκει να εφαρμόσει πολιτικές που δεν συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό κόστος, αν και στην περίπτωση της Ισπανίας τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση ισπανικών επιχειρήσεων από τη δημόσια γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW ύψους έως και 750 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.
Υπάρχουν βεβαίως και «μοντέλα» εμπλοκής ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία BMW που σε μια συμβολική κίνηση άρχισε να εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα με την πρακτική εκπαίδευση 25 Ισπανών νέων (18-25 ετών) που μάλιστα θα φιλοξενηθούν στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους σε οικογένειες εργαζομένων της εταιρείας.
5,6 εκατ. ανεργοι κάτω των 25 ετών υπάρχουν στην Ευρώπη.
62,5% είναι το ποσοστό των άνεργων νέων στην Ελλάδα.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου