«Για να γίνει η μετάταξη ενός υπαλλήλου από νομικό πρόσωπο στις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, χρειάστηκαν 150 υπογραφές, εκ των οποίων 3 υπουργικές».
Με αυτό το παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης περιέγραψε...
χαρακτηριστικά τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθημερινά εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της εξάρτησής της από την κεντρική εξουσία. Ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας χθες στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα με τίτλο «Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ότι η μόνη λύση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις είναι η οικονομική της αυτοτέλεια.
«Η ώρα της ενηλικίωσης»
Πρότεινε μάλιστα, στο πλαίσιο της επερχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θεμελιωθεί ο διευρυμένος ρόλος της Αυτοδιοίκησης με διακριτές γραμμές αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος και να κατοχυρωθεί συνταγματικά η οικονομική της αυτοτέλεια με ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων για τη διαχείριση των χρημάτων. «Ηρθε η ώρα να εξευρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης. Ηρθε η ώρα της ενηλικίωσης και του απογαλακτισμού από το κεντρικό κράτος». Ζήτησε, ακόμα, άμεση απλοποίηση της νομοθεσίας και περιορισμό των διαδικασιών προληπτικού ελέγχου. «Κρατά τα χέρια μας δεμένα. Οι δήμαρχοι χρειάζονται το τεκμήριο εμπιστοσύνης», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χρειάζονται έξι μήνες για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού για προμήθεια καυσίμων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι είναι οι δήμοι και τι δουλειά κάνουν». Υπερθεματίζοντας όσον αφορά την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, προσέθεσε ότι πρέπει να συνδυαστεί με αντίστοιχη εισπρακτική δυνατότητα. Πρότεινε, ενδεικτικά, οι δήμοι να εισπράττουν το τέλος ακινήτων -όχι μέσω της ΔΕΗ- ώστε μέσω αυτού να κατευθύνουν αναλόγως και την ανάπτυξη της κάθε περιοχής της πόλης τους. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. «Δεν μπορεί να μην ερωτηθεί η πόλη για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στο Αμβούργο το λιμάνι ανήκει στον δήμο», είπε. Τάχθηκε ωστόσο κατά της μεταφοράς της υπηρεσίας ύδρευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης γιατί, όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν κατάλληλες υπηρεσίες και προσωπικό στον δήμο». Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ στο εξής θα έπρεπε να μην έχει κομματική εκπροσώπηση, αλλά στο κεντρικό όργανο οι δήμοι να εκπροσωπούνται ανάλογα με το αν πρόκειται για αστικούς, ημιαστικούς, ορεινούς ή νησιωτικούς δήμους. «Το μοντέλο σύνθεσης της ΚΕΔΕ με κομματικές παρατάξεις έχει πλέον παλιώσει, έχει γεράσει».
Ο Κ. Βιρβιδάκης
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης ζήτησε από τους δημάρχους, όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ να επικοινωνεί με την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί και ανέφερε ότι έχει γίνει προεργασία ώστε το 2014 να ξεκινήσει η απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τις ψηφιακές υπηρεσίες των ΟΤΑ ζητώντας από τους δημάρχους να εξασφαλίσουν οικονομία κλίμακας στη χρήση των πόρων.
Εφ. Καθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου