6.6.13

Αφαντη η λίστα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα...

Η τρόικα έρχεται, αλλά...
Νέα εμπλοκή με την τρόικα βρίσκεται προ των πυλών για το θέμα της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές δεσμεύσεις. Η...
τρόικα περιμένει ονοματεπώνυμα για τους υπαλλήλους, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει να επιμένει στην παρουσίαση σχεδίων επί χάρτου για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ανάσα που έδωσε η συμφωνία ώστε οι 2.000 απολύσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο αντί του τρέχοντος μήνα -όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- εξανεμίζεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας στο νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.

«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της "διαθεσιμότητας" ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της "αυτοδίκαιης αργίας". Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενόψει ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται στο κείμενο.

Ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν να δίνουν άλλο στίγμα. «Η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Διαφορετική είναι πάντως η εκτίμηση στελεχών του Δημοσίου, τα οποία διαβλέπουν πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα απαιτηθούν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις - δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, αν δεν δει δείγματα γραφής για τη διαθεσιμότητα και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα επαναφέρει το χαρτί των άμεσων απολύσεων.

Spiegel: Οι απολύσεις αναβάλλονται λόγω τουριστικής περιόδου

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να συζητά με την τρόικα το ενδεχόμενο αναβολής των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, που κατά τις δεσμεύσεις έπρεπε να γίνουν στα τέλη Ιουνίου.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι απολύσεις θα προκαλέσουν κινητοποιήσεις, κάτι που δεν είναι επιθυμητό μέσα στην τουριστική σεζόν, στην οποία η Ελλάδα έχει ποντάρει τόσα πολλά.

Η Αθήνα δεν θέλει να τρομάξει τους τουρίστες, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις προθεσμίες που επιβάλλει η ΕΕ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και όταν φτάνουμε στο θέμα της απόλυσης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, η Αθήνα βρίσκεται απελπιστικά πίσω» σχολιάζει το Spiegel.

Τώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει προσωπικά από τους δανειστές παράταση για το σχέδιο απολύσεων, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο διαδηλώσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου, σημειώνει το περιοδικό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: