Το παράδειγμα της Ελλάδας αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία της επικρατούσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής δηλώνει στη Deutche Welle ο πρόεδρος του Verdi, του δεύτερου σε μέγεθος εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας. Ο...
Φρανκ Μπσίρσκε τονίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα κλιμακώθηκε ενώ δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις περί ανάκαμψης και ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους αλλά και να αλλάξει ο τρόπος σκέψης της πολιτικής ελίτ.
"Η πολιτική της τρόικας μετατρέπει τμήματα της Ελλάδας σε πληγείσα περιοχή, οδηγεί σε εντελώς αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, ρίχνει σε φτώχεια και μιζέρια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και συνέβαλε με την αποδυνάμωση της οικονομίας στην κρίση αλλά και στην δραστική αύξηση του κρατικού χρέους" λέει ο Φρανκ Μπσίρσκε. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα που θα στοχεύουν στην κοινωνική και οικολογική αλλαγή της οικονομίας, να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και να υπάρξει αναπροσανατολισμός στον τρόπο σκέψης της πολιτικής ελίτ η οποία-όπως αναφέρει- έχει μετατρέψει το κράτος σε ένα σουπερμάρκετ των κυβερνητικών κομμάτων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στους τρόπους ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου ( θέμα που συζητήθηκε στο συνέδριο για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου στην Ευρώπη, που διεξήχθη στο Βερολίνο), ο Φρανκ Μπσίρσκε παραδέχθηκε ότι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών στη Γερμανία είναι ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Ένας σημαντικότερος λόγος όμως, κατά την άποψή του, είναι η επιβολή «μισθών φτώχειας» στη Γερμανία.
Ο πρόεδρος του Verdi συνιστά υψηλότερη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας στην Ελλάδα και -ευρύτερα για τις χώρες του Νότου- τη θέσπιση προγράμματος κοινωνικής και οικολογικής αλλαγής, που θα αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα μέριμνας ηλικιωμένων, την πράσινη ενέργεια, τα δημόσια έργα υποδομής και θα χρηματοδοτείται με την υψηλότερη φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου