4.5.13

Βραζιλία: Κατάληψη Ινδιάνων σε εργοτάξιο του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο...

Ινδιάνοι του Αμαζονίου συνεχίζουν την κατάληψη εγκαταστάσεων που παρέλυσε μερικώς τις εργασίες κατασκευής του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος παγκοσμίως στη Βραζιλία. Οι περίπου...
200 ανθρώποι από διάφορες τοπικές φυλές κατέλαβαν την Πέμπτη ένα από τα τρία εργοτάξια στο φράγμα του Μπέλο Μόντε στον ποταμό Ξινγκού σταματώντας την εργασία 3.000 εργατών από τους 22.000 που απασχολούνται στο έργο.

Ινδιάνοι που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του φράγματος συνομιλούν με προσωπικό του εργοταξίου στο Μπέλο Μόντε Ινδιάνοι που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του φράγματος συνομιλούν με προσωπικό του εργοταξίου στο Μπέλο Μόντε Οι καταληψίες ζητούν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να συνομιλήσει με τους αυτόχθονες πριν κατασκευάσει τα φράγματα που έχουν τεράστιες συνέπειες στα εδάφη τους και στον τρόπο ζωής τους, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει επί χρόνια διαμαρτυρίες ενάντια στο φράγμα του Μπελ Μόντε. Στις τελευταίες διαμαρτυρίες συμμετείχαν 100 Ινδιάνοι Μουντουρούκου από τον ποταμό Ταπάγιος, το μοναδικό ποταμό στη λεκάνη του Αμαζονίου που δεν έχει φράγματα, στον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει δεκάδες, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση έστειλε αστυνομία και στρατό στον ποταμό Ταπάγιος νωρίτερα φέτος για να περιφρουρήσουν τους γεωλόγους και τους βιολόγους που πραγματοποιούσαν έρευνα για την οικοδόμηση φράγματος, στην οποία αντιτίθενται οι Μουντουρούκου.

«Εμείς οι αυτόχθονες ενωνόμαστε στη μάχη ενάντια στα υδροηλεκτρικά φράγματα, επειδή το πρόβλημά μας εκεί είναι το ίδιο με το δικό τους εδώ» δήλωσε ένας ηγέτης της ομάδας, ο Βάλντεμιρ Μουντουρούκου, «μας ενώνει η έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η έλλειψη διαβούλευσης, η καταστροφή της γης μας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας η κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις των ανθρώπων που επηρεάζονται από τα σχέδιά της και υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες προτού ξεκινήσουν οι εργασίες στο Μπελ Μόντε. Η πρόεδρος της κυβέρνησης Ντίλμα Ρούσεφ προσφέρθηκε να στείλει τον υπουργό Ζιμπέρτο Καρβάλιο να μιλήσει με τους αυτόχθονες τη Δευτέρα, αρκεί να συναντηθούν στην πόλη της Αλταμίρα. Αλλά οι Ινδιάνοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις κατειλημένες εγκαταστάσεις, ενώ σήμερα περιμένουν να ενωθούν μαζί τους μέλη των τοπικών φυλών Τζουρούνα και Αράρα.

Το φράγμα Μπέλο Μόντε στον ποταμό Ξινγκού έχει σχεδιαζόμενη ανώτατη ισχύ 11.233 μεγαβάτ, ισοδύναμη περίπου με το 10% της σημερινής ισχύος της Βραζιλίας. Θα κοστίσει σχεδόν 14 δισ. δολάρια και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά το Three Gorges στην Κίνα και το Itaipu στα σύνορα μεταξύ Βραζιλίας και Παραγουάης. Η κυβέρνηση θεωρεί το φράγμα απαραίτητο προκειμένου να μπορέσει η Βραζιλία να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας και να μπορέσει να περιοριστεί η ανάγκη για καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει το έργο στο Μπέλο Μόντε, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας, δήλωσε ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των διαμαρτυριών στο φράγμα, ωστόσο σημείωσε ότι οι σύντομες διακοπές δεν διατάραξαν το σχεδιασμό και η πρώτη από τις 24 τουρμπίνες του Μπέλο Μόντε εξακολουθεί να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία το Φεβρουάριο του 2015, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν μέσα στο 2019.

Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: