30.5.13

Ρύθμιση δανείων: Πως θα πληρώνετε λιγότερα και θα κουρέψετε τις οφειλές σας...

Oλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες αναζητούν ελάφρυνση από τα τραπεζικά χρέη και δάνεια ακολουθώντας τα βήματα που προβλέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, περίπου οκτώ χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες απευθύνθηκαν στην...
Δικαιοσύνη για τα χρέη τους, επικαλούμενοι τον Nόμο 3869/2010 ή «Νόμο Κατσέλη» όπως είναι ευρέως γνωστός.

Για το 2013 υπολογίζεται ότι το 56% των δανειοληπτών αδυνατούν να πληρώσουν την δόση του δανείου τους ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπάρχουν ωστόσο επιλογές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν την δόση του δανείου, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό – καταναλωτικό, στεγαστικό, αυτοκινήτου ή κάρτα:

Ο συμβιβασμός με την τράπεζα

Εφόσον γίνει δεκτή από την τράπεζα, η αλλαγή των όρων του δανείου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο είτε επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης είτε παροχή περιόδου χάριτος με πληρωμή μόνο των τόκων είτε «πάγωμα» στην καταβολή του συνόλου της δόσης για ένα διάστημα. Στην επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων και αντίστοιχα μειώνεται το ποσό της δόσης, όμως ο δανειολήπτης συνολικά θα πληρώσει περισσότερα λόγω του συνυπολογισμού των τόκων, ενώ στην παροχή περιόδου χάριτος η τράπεζα δίνει την ευκαιρία στον πελάτη να πληρώνει τους τόκους για διάστημα 6 έως 12 μηνών.

Τέλος, το «πάγωμα» δίνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις στις οποίες ο πελάτης ανήκει σε κάποια ευαίσθητη ομάδα ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας Βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή της αποπληρωμής του δανείου σε μετρητά. Αρκετές τράπεζες προσφέρουν μέχρι και 60% μείωση του ποσού του καταναλωτικού δανείου ή της πιστωτικής κάρτας για εφάπαξ καταβολή. Αν για παράδειγμα κάποιος χρωστάει 10.000€, μπορεί να δώσει τα 4000€ και τα υπόλοιπα να διαγραφούν. «Ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζά του και να κάνει μια αίτηση ρύθμισης δανείου. Πλέον οι περισσότερες τράπεζες δεν είναι τόσο αυστηρές και δέχονται τις προτάσεις των πελατών και ανάλογα της αξιολογούν. Ο πελάτης συνήθως θα πρέπει να φέρει τα τελευταία οικονομικά του στοιχεία – τελευταίο εκκαθαριστικό, μισθοδοσία, Ε9, ΕΤΑΚ – τα οποία αξιολογούνται και βρίσκεται μια συμβιβαστική λύση», λέει στέλεχος ελληνικής τράπεζας, σύμφωνα με το euro2day.

Η δικαστική οδός και ο νόμος Κατσέλη

Σύμφωνα με τον Νόμο 3869/2010 οι υπερχρεωμένοι πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στεγαστικών δανείων μπορούν να «κουρέψουν» το χρέος τους προς τις τράπεζες στα Ειρηνοδικεία. Ο νόμος αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, προβλέπει ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση, διαγραφή χρέους και δίνει τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όχι όμως και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τα οποία εκποιούνται υπέρ της τράπεζας.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας είναι ο δανειολήπτης να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η οικονομική του κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, αλλά και στο μέλλον, δεν του επιτρέπει να εξυπηρετήσει το χρέος του. Το πρώτο στάδιο του νόμου, προβλέπει εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο ο δικηγόρος ή ακόμα και ο ίδιος δανειολήπτης κάνει πρόταση προς την τράπεζα για το ποσό το οποίο μπορεί να
καταβάλλει έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία χωρίς δικαστική παρέμβαση...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: