Ενισχύεται το νομικό οπλοστάσιο της
πολιτείας απέναντι στα ρατσιστικά εγκλήματα, με το νέο νομοσχέδιο του
υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές. Υπάρχει δε
ειδική μνεία (περίπτωση Γερμενή) όταν οι...
δράστες είναι βουλευτές, με
στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις ημέρες αυτές, η κυβέρνηση οδηγήθηκε μετά τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας. Σύμφωνα με αυτό, όσοι κρίνονται ένοχοι δεν θα τιμωρούνται μόνο με ποινές φυλάκισης, τριών έως έξι ετών, αλλά και με χρηματικό πρόστιμο που φτάνει έως και 20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η επιβολή της παρεπόμενης ποινής για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Αντιμέτωποι με αυτό το ποινολόγιο θα βρεθούν όσοι από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, προκαλούν ή δειγείρουν σε βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η αξιόποινη πράξη αν τελεστεί από αρχηγό κόμματος, καθώς, εκτός από τις επαπειλούμενες ποινές, προβλέπεται και η αυτόματη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα.
Ξεχωριστό κεφάλαιο προβλέπει τιμωρία ακόμα και για ναζιστικό χαιρετισμό εκ μέρους βουλευτή. Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, αν κάποιος βουλευτής αναφερθεί από το βήμα του Κοινοβουλίου σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμα να πλέξει το εγκώμιο των φασιστών ή ναζιστών εγκληματιών πολέμου, να χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους ή να χαιρετίσει όπως χαιρετίζουν και αυτοί, τότε αυτοδικαίως θα αίρετα η ασυλία του και θα οδηγείται να λογοδοτήσει για την πράξη του ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης.
Σε περίπτωση μάλιστα που αμετάκλητα κριθεί ένοχος ο ποινικά υπόλογος βουλευτής και καταδικαστεί σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, τότε εκπίπτει και του αξιώματός του, ενώ όσο διαρκεί η ποινή αυτή δεν έχει το δικαίωμα να ξαναθέσει υποψηφιότητα σε εκλογική αναμέτρηση.
Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τις ίδιες ποινές και για όσους αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου αλλά και του φασισμού-ναζισμού.
Μέχρις ότου όμως έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, η Βουλή πρέπει να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή. Ηδη η δικογραφία έχει φύγει από την Εισαγγελία της Αθήνας με τελικούς αποδέκτες τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Η υπόθεση αφορά την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και ο φάκελος που έχει σχηματιστεί εναντίον του βουλευτή αφορά τα αδικήματα της απόπειρας σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου