...αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση...
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς
θεσμούς και τα οφέλη τους καταρρέει ταχύτατα και σαφώς πιο γρήγορα σε
σχέση με το παρελθόν όπως καταδεικνύει έρευνα του αμερικανικού
ινστιτούτου Pew που...
διεξήχθη το Μάρτιο σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ
των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα απεικονίζει και τη διάσταση απόψεων
μεταξύ των γερμανών και των άλλων ευρωπαίων πολιτών.
"Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση" τιτλοφορείται η έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το ινστιτούτο Pew, το οποίο συμπεραίνει ότι η προσπάθεια που έγινε την περασμένη 50ετία να δημιουργηθεί μια πιο ενωμένη Ευρώπη είναι ο βασικός λόγος που προκλήθηκε η κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Γαλλία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα υποχωρεί η εμπιστοσύνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς φέτος μόλις το 41% των γάλλων (έναντι 60% πέρυσι) δήλωσε ότι διάκειται θετικά. Μόνο οι Έλληνες και Ιταλοί εκφράζουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη από τους Γάλλους σε ό,τι αφορά τα οφέλη που προκύπτουν από την οικονομική ενοποίηση. Στον αντίποδα βρίσκονται οι γερμανοί πολίτες, οι οποίοι έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 60%.
Σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ηγετών να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση, οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα ακόμη και οι ικανότητες της Άγκελα Μέρκελ αμφισβητούνται από τους Γερμανούς, αν και παραμένει η πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη.
Η έρευνα καταδεικνύει τη βαθιά ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας των χωρών τους. Μόλις το 1% των Ελλήνων, το 3% των Ιταλίων, το 4% των Ισπανών και το 9% των Γάλλων δηλώνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι καλές. Εξαίρεση οι Γερμανοί οι οποίοι σε ποσοστό 75% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομία τους.
Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εξάλλου εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον. Το 11% των Γάλλων, το 14% Ελλήνων και Πολωνών και το 15% των Τσέχων εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Κοινή εκτίμηση των πολιτών στις 8 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα είναι ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία και ακολουθεί το δημόσιο χρέος.
Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι το ευρώ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι θέλουν η χώρα τους να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα (60% στην Ελλάδα, 67% στη Γερμανία, 63% στη Γαλλία).
Η έρευνα δείχνει ολοφάνερα τη διαφορά οπτικής που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των Γερμανών και των άλλων ευρωπαίων για μια σειρά θεμάτων που είναι ουσιώδη στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως η οικονομία, η εκλεγμένη ηγεσία αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου