ΚΥΠΡΟΣ: Με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργου Πούφου συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.
Tα κύρια σημεία της κατάθεσης Σιαρλή:
Ούτε το...
κράτος, ούτε οι τράπεζες αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις του ελληνικού PSI
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν κατά 1 δις το χρόνο – τα έξοδα αυξάνονταν τα έσοδα μειώνονταν
Γιατί καθυστέρησε η συμφωνία με την τρόικα
Γιατί τελικά αποφασίστηκε η κρατικοποίηση της Λαϊκής
Κανείς δεν αντιλήφθηκε
Στην κατάθεση του, ο Βάσος Σιαρλή εστίασε στην απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, λέγοντας ότι ούτε το κράτος, αλλά ούτε και οι τράπεζες είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που θα είχαν από την απόφαση αυτή. Για αυτό είπε, παρόλο που το ευρωσύστημα επιτρέπει την διαπραγμάτευση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε μπει σε αυτή τη διαδικασία αλλά ούτε και διεξήγαγε κάποια επιστημονική έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα υποστήριξε, ήταν οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το τραπεζικό σύστημα αλλά και η κυπριακή οικονομία. Επίσης πρόσθεσε, πέραν αυτού, ο δεύτερος λόγος που η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ήταν η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μέσω των υποκαταστημάτων τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και τις απανωτές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Βάσος Σιαρλή είπε ότι κατόπιν και των προειδοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε λάβει διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα παίρνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να περιοριστεί κάτω του 3%, όσο επώδυνα και αν ήταν. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για τους λόγους που η Κύπρος παρουσίαζε μετά το 2009 ελλείμματα, είπε ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα έξοδα αυξάνονταν ενώ τα έσοδα μειώνονταν. Συγκεκριμένα είπε, τα έξοδα αυξάνονταν κατά 1 δις το χρόνο.
Ερωτηθείς για δήλωση του ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι σοφός άνθρωπος», απάντησε ότι στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο ίδιος ως ΥΠΟΙΚ μαζί με τον κ. Σόιμπλε, έκρινε ότι ήταν έξυπνος άνθρωπος. «Για το τι έγινε στη συνέχεια δεν γνωρίζω για να κρίνω», απάντησε κληθείς να σχολιάσει τις κριτικές που δέχθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε σχέση με την επιμονή του για το κούρεμα καταθέσεων.
Ερωτηθείς, ο Βάσος Σιαρλή υποστήριξε ότι υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με τον Πρόεδρο, αφού στόχος του ιδίου ήταν να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να επιτευχθεί συμφωνία σε ότι αφορά το μνημόνιο. Κάποια από τα μέτρα που πρότεινε η τρόικα χρειάζονταν διαπραγμάτευση, κάτι που κάναμε. Ο Πρόεδρος σε κάποια από αυτά ήταν πολύ αρνητικός», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών είπε, κατέθεσε προτάσεις στο Υπουργικό, για τις οποίες το Υπουργικό είχε ενστάσεις.
Γιατί προχωρήσατε με την εξαγορά της Λαϊκής;
Σε ερώτηση της Επιτροπής, γιατί το κράτος προχώρησε στην εξαγορά του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας, ο Βάσος Σιαρλή εξήγησε ότι προτού ληφθή η όποια απόφαση ήταν απαραίτητη και η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που έγινε. Ο κυριότερος λόγος όμως είπε, ήταν το γεγονός ότι χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση η Λαϊκή θα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει στις 30/6. «Αν έκλεινε ήταν βέβαιο ότι θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Τράπεζα Κύπρου. Το κράτος σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να αποζημιώσει όλους τους καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, ανερχόταν μεταξύ 8-10 δις τα οποία το κράτος δεν έχει σε εκείνο το σημείο.» Επιπλέον είπε, εάν γινόταν το ίδιο και με την Τράπεζα Κύπρου, οι καταθέτες ανέρχονταν πάνω από 13 δις και η καταστροφή θα ήταν ολική. Συνεπώς, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρήσαμε στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, είπε.
Γιατί καθυστέρησε η κατάληξη στο μνημόνιο;
Σε ότι αφορά την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και τρόικας, ο Βάσος Σιαρλή είπε ότι η Κυβέρνηση είχε διαμορφώσει τις θέσεις της και ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία όμως η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ δεν ερχόταν στην Κύπρο αφού εκκρεμούσε το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τηλεφωνική συμφωνία είπε, έγινε στις 7.12 το πρωί της 22ας Νοεμβρίου του 2012. Το τελικό κείμενο είπε ετοιμάστηκε στις 29 Νοεμβρίου.
Σε ότι αφορά το κούρεμα καταθέσεων, ο Βάσος Σιαρλή είπε ότι ουδέποτε τέθηκε κάτι τέτοιο ενώπιον του όσο ήταν στη θέση του Υπουργού. Το μοναδικό θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης με την τρόικα, ήταν ενδεχόμενο απομείωσης των κυπριακών ομολόγων, κάτι που απορρίφθηκε από την ίδια την τρόικα αφού θεωρήθηκε καταστροφικό για την Κύπρο.
Έντονος ο Γιώργος Πούφος
Έντονος ήταν στην κατάθεση του, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Πούφος, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σημαντικό ως προς το έργο που εκτελεί τμήμα, αντί να ενισχυθεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες λειτουργεί υποστελεχομένο.
H Eρευνητική Επιτροπή, ζήτησε στοιχεία για τις οφειλόμενες φορολογίες προς το Τμήμα την τελευταία δεκαετία. Ο Γιώργος Πούφος, αφού κατέθεσε τα στοιχεία στην επιτροπή, είπε ότι το 2002 οι οφειλές ανέρχονταν στα 387,6 εκ. ευρώ ενώ μέχρι το 2012 το ποσό αυτό έφτασε τα 603 εκ. Σε ερώτηση που αφορούσε τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση στην είσπραξη των οφειλών, είπε ότι από το 2002 μέχρι το 2012, το ΤΕΠ, εισέπραξε συνολικά 17,2 δις ευρώ. Οι μη ανείσπρακτοι φόροι, είπε, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το μεγάλο μέγεθος των επισφαλειών οι οποίες ανέρχονται στο 1% του συνόλου. Πέραν τον νομικών μέτρων που λαμβάνονται εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται είπε, το Τμήμα δεν έχει κανένα άλλο μέσο.
Ο Γιώργος Πούφος, είπε ότι από αυτές τις υποθέσεις, ένας σημαντικός αριθμός αφορά ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία στη βάση συμφωνίας μεταξύ ΚΟΠ και Κυβέρνησης, εφαρμόζουν συγκεκριμένο τρόπο αποπληρωμής προκειμένου να διευκολυνθούν. Η όλη υπόθεση πρόσθεσε, απασχόλησε 3-4 Υπουργούς μέχρι σήμερα. Απαντώντας σε ερώτηση εάν είχαν γίνει εισηγήσεις προς τους πολιτικούς προϊσταμένους για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του τμήματος, είπε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από μέρους του, μέσω επιστολών του. «Εισηγήσεις κάναμε πολλές. Απαντήσεις όμως πήραμε λίγες. Μηδαμινές. Πενιχρότατες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι λειτουργοί είσπραξης φόρων το 2002 ήταν 62 το 2013 ήταν 35.
«Είναι τέτοια η αγωνία μας για τη βελτίωση της δουλειάς μας, που με επιστολή μου τον Ιανουάριο του 2013 έκανα δραματική έκκληση για την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους γιατί έχει τύχει δραματικής αποδυνάμωσης», είπε ο Γιώργος Πούφος.Στο ίδιο σημείο, ο Διευθυντής του ΤΕΠ, τόνισε ότι το Τμήμα έχει καταθέσει πολλά νομοσχέδια στη Βουλή, με στόχο την πάταξη τη μείωση της φοροαποφυγής και την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πέραν των πολλαπλών νομοσχεδίων που πήραμε στη Βουλή κατά καιρούς από τα οποία κάποια περνούν και κάποια εκφυλίζονται, υπάρχουν τρία κομβικής σημασίας νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής τα οποία από το 2010 που υπεβλήθησαν δεν υιοθετηθήκαν με αποτέλεσμα να καταστούν μνημονιακά», δηλαδή περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είπε χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 8 Μαϊου με την συνέχιση της κατάθεσης του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου