Πρόταση για «συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ», πρότεινε και επίσημα σήμερα το ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση απαντά στο αίτημα για απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Μιλώντας σε...
συνέντευξη Τύπου, ο Γ.Γ του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. "Όλοι λένε ότι πρέπει να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Εμείς προτείνουμε ένα τρόπο και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και τη δική τους πρόταση. Εάν όλοι θέλουν να απεμπλακούν λοιπόν, θεωρώ ότι το λιγότερο θα πρέπει να συζητήσουν", ανέφερε.
"Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας του Μάρτη αλλά και η σταδιακή εφαρμογή του Μνημονίου θα περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να συμβάλει στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές λιτότητας θα επιφέρουν τον περιορισμό των εισοδημάτων και θα αποδυναμώσουν την κατανάλωση που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ως αποτέλεσμα, η σημαντική ύφεση που προβλέπεται θα μειώσει δραστικά τα έσοδα του κράτους, και την ικανότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται "ενώπιον νέων θυσιών" με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων, ενώ η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και η ύφεση που θα υπάρξει "θα δημιουργήσουν συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας για την Κύπρο".
"Ειδικότερα όμως για την περίπτωση της Κύπρου είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με πολιτικά, με επίκεντρο το Κυπριακό και το φυσικό αέριο", είπε ο κ. Κυπριανού
Λέγοντας πως η έξοδος από το ευρώ και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διασυνδέονται νομικά, ο κ. Κυπριανού είπε πως "παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πολιτικό σκέλος της επιστροφής σε εγχώριο νόμισμα. Τα διλήμματα σε σχέση με το Κυπριακό και το φυσικό αέριο θα τεθούν ενώπιον μας το επόμενο διάστημα, και η εξάρτηση από το μνημόνιο είναι ισχυρό εμπόδιο στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των στόχων μας".
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναγνώρισε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να ακολουθήσει μια οργανωμένη διαδικασία. "Οργανωμένη ως προς τις διαδικασίες μετάβασης, οργανωμένη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως συντεταγμένη ως προς το πλαίσιο εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων μας. Χρειάζεται ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού μετάβασης, που να λαμβάνει υπόψη τις νομισματικές και τις συναλλαγματικές προκλήσεις και να περιορίζει τους κινδύνους που θα υπάρξουν", είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου