2.5.13

Έξοδο της Κύπρου από το ευρώ προτείνει το ΑΚΕΛ...


 


Επιδόθηκε σήμερα στο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα πολιτικά κόμματα, η μελέτη που ετοίμασε ομάδα ειδικών και εξέτασε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για υπαλλακτική λύση εκτός Τρόικας. 
Στην...
πρόταση το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει στράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση οδικού χάρτη απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η επίδοση της μελέτης «εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο απεγκλωβισμού από την Τρόικα». Σε επιστολή που συνοδεύει την πρόταση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού αναφέρει ότι η είσοδος της Κύπρου σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως προϋπόθεση της δανειακής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δημιουργεί συγκεκριμένες, συνεχείς και επαχθείς επιπτώσεις τόσο στην οικονομία αλλά ιδιαίτερα στην κυπριακή κοινωνία.

Επιπλέον, προστίθεται, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο πλαίσιο διαχείρισης των κύριων πολιτικών ζητημάτων της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, συνδέονται άμεσα με την πορεία οικονομικής προσαρμογής αυξάνοντας την επιρροή των δανειστών μας.
«Το ΑΚΕΛ έχει προβεί σε συγκροτημένη ανάλυση του συνολικού πλαισίου της δανειακής σύμβασης και έχει καταλήξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο συμπέρασμα ότι είναι επάναγκες να υπάρξει στράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση οδικού χάρτη απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο κ. Κυπριανού προσθέτει ότι προς τούτο, το κόμμα του έχει  έρθει σε επαφή με εγχώριους κοινωνικούς φορείς και με μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας με στόχο τη μελέτη εναλλακτικών επιλογών απεμπλοκής από τη δανειακή σύμβαση και έχει καταλήξει στην πρόταση για συντεταγμένη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μια τέτοια λύση θα πρέπει να μελετηθεί και από την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και άλλους και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι νέοι όροι που έχουν τεθεί και οι συνέπειες που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση «μάς υποχρεώνουν να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές».

Αναφέρεται ακόμη ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση ως επίσης και άλλες προτάσεις, που θα απαλλάσσουν τον τόπο από μια ατέρμονη διαδικασία ύφεσης και ανεργίας και θα δώσουν πραγματική προοπτική στο λαό μας.
Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ καλεί ακόμη σε καθορισμό συνάντησης για ανταλλαγή απόψεων και σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: