13.5.13

Υπογράφεται η εγκύκλιος για ρυθμίσεις μέχρι και 100 δόσεις ...

...με ελάχιστο ποσό 15 ευρώ τον μήνα...
Του Κωστή Πλάντζου
Με μια πολύ χαμηλή ελάχιστη δόση για την εξόφληση των παλαιών χρεών προς το Δημόσιο, ενεργοποιούνται το αργότερο μέχρι αύριο οι διατάξεις για τη «νέου τύπου» ρύθμιση χρεών στην Εφορία. Την...
ίδια στιγμή, οι εφορίες ξεκινούν άμεσα εντατικούς ελέγχους σε φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που κρίνονται “ύποπτοι” για μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τις οδηγίες που ετοιμάζονται για να σταλούν έως την Τετάρτη στις εφορίες, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που θα μπορούν να καταβάλουν όσοι οφείλουν στο Δημόσιο για χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, θα καθοριστεί μεταξύ 10 και 20 ευρώ το μήνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο αυτό θα καθοριστεί στα 15 ευρώ, όμως η οριστική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με την ίδια απόφαση, θα τίθεται και το ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα μπορούν να χορηγηθούν σε όσα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οφείλουν ποσά μέχρι 5.000 ευρώ. Για αυτούς, αλλά και για όσα μισθωτούς και συνταξιούχους που οφείλουν ποσά μεγαλύτερου ύψους και προσκομίζουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις, το όριο θα καθοριστεί πιθανότατα στις 100 δόσεις.

Προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιο στη ρύθμιση της εφορίας με τις πολλές δόσεις είναι, μεταξύ άλλων:

1) οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 31η-12-2012, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία του Κράτους, μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον γίνει αίτηση από τον οφειλέτη και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία. Οι δόσεις μπορούν να καταβάλλονται ως εξής:

α) με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις30-6-2013
β) με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30-6-2014,
γ) με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30-6-2015,
δ) με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30-6-2016,
ε) με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30-6-2017.

Για να υπαχθούν στη ρύθμιση οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς επίσης και να μην έχουν απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1-1-2013και μετά.

Η ρύθμιση χορηγείται σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής, μόνο εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει.

2) Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31-12-2012 οφειλές τους προς το Δημόσιο, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του αλλά μπορεί να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.

Ποιοι θα κληθούν άμεσα για έλεγχο από την εφορία

Από τις «μαύρες λίστες» των υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή θα επιλεγούν κατά κύριο λόγο οι επόμενοι στόχοι της εφορίας. Αλλά και ο ίδιος ο έφορος θα μπορεί να κτυπά την πόρτα για έλεγχο, όσων κρίνει από τη συμπεριφορά τους πως έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

Οι νέες οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προς τις εφορίες, προβλέπουν ότι συνολικά, φέτος, 1.500 φοροελεγκτές που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν να ελέγξουν 9.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επιλεγούν για να υποστούν έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις, σε ποσοστό 80%, από συγκεκριμένους καταλόγους που θα καταρτιστούν κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που έχει εντοπιστεί.

Οι κατάλογοι των ελεγκτέων υποθέσεων θα αποσταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Δ.Ε.Κ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, ένα ποσοστό 20% των ελεγκτέων υποθέσεων θα επιλεγεί από τον Προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας χωρίς τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, αλλά με βάση εν γένει επιβαρυντικά στοιχεία που βρίσκονται στην κάθε υπηρεσία...


www.newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: