Ενα βήμα πριν την έξοδο από το υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης. Το σχέδιο για τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο απορρίφθηκε από την τρόικα. Ο Γ. Στουρνάρας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις ...
διαπραγματεύσεις.
Την πόρτα της εξόδου από το Υπουργικό Συμβούλιο δείχνει η κυβέρνηση στον Αντ. Μανιτάκη μετά και τη (νέα) απόρριψη του σχεδίου που υπέβαλε για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει σε υποχρεωτικές απομακρύνσεις από το Δημόσιο, καθώς και σε συγκεκριμένο πλάνο αποχωρήσεων σε κάθε υπουργείο και οργανισμό.
Αργά χθες το απόγευμα, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού μίλησε ευθέως για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν το Δημόσιο, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μανιτάκης είναι πλέον εκτός των συζητήσεων με την τρόικα και πως ο κ. Στουρνάρας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και για τη δημόσια διοίκηση.
«Υπάρχει θέμα με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε στενότατος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) διαπραγματεύσεις απάντησε λακωνικά: «Οχι, ο κ. Γ. Στουρνάρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση».
Ο υπουργός βγήκε σε... διαθεσιμότητα
Η τοποθέτηση αυτή δημιουργεί προφανώς μείζον πολιτικό θέμα, καθώς είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου, διά του κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον είχε μακρά συνάντηση με τον πρωθυπουργό νωρίτερα χθες, δείχνει την έξοδο στον κ. Μανιτάκη, αίροντας την εμπιστοσύνη του να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης απέφευγε μέχρι αργά χθες τη νύχτα να κάνει προσωπικά οποιαδήποτε δήλωση.
Το κλίμα για τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, πάντως, ήταν εξαιρετικά «βαρύ» εδώ και αρκετές εβδομάδες και συγκεκριμένα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Μαρτίου, όταν και πάλι είχε διαπιστωθεί αδιέξοδο στα θέματα του Δημοσίου. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, προκείμενου να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τον κ. Κουβέλη, ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον κ. Στουρνάρα να εμπλουτίσει με αριθμούς το σχέδιο Μανιτάκη, το οποίο όμως και πάλι δεν κάλυψε την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει για το αδιέξοδο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει μεν το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά είναι αμφίβολο το αν θα γίνει δεκτό.
Είχε πιέσει μάλιστα τον κ. Μανιτάκη να επιταχύνει τις διαδικασίες της αξιολόγησης και παράλληλα να παρουσιάσει έναν ακριβή αριθμό επιόρκων, έτσι ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Ο τελευταίος ελιγμός του πρωθυπουργού προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή ήταν η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσία στους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη. Ωστόσο, και αυτή η κίνηση, την οποία αποκάλυψε το «Εθνος» στα μέσα της εβδομάδας, δεν στάθηκε ικανή για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα, το οποίο οδήγησε και στο «άδειασμα» του κ. Μανιτάκη.
Οπως βεβαιώνουν βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουν το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η αποχώρηση Μανιτάκη από την κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει από το συγκεκριμένο υπουργείο είναι πλέον θέμα χρόνου...
Ανοιχτή ατζέντα
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εκκρεμούν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί με ανοιχτή ατζέντα αύριο στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει συντομότερα από κάθε άλλη φορά το ραντεβού αυτό, έτσι ώστε με το δικό του ειδικό βάρος να βοηθήσει προκειμένου να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτήν την ώρα με πιο σοβαρή και κρίσιμη αυτή του Δημοσίου, ενώ παραμένει ανοιχτό και το θέμα του ακριβούς σχεδίου για το τέλος ακινήτων .
Το ζήτημα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, που συζητήθηκε και χθες στη συνάντηση που είχαν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας, φαίνεται να είναι προς διαπραγμάτευση, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι «πολύ αργά για να γυρίσει πίσω ο... χρόνος».
Αλλωστε και η τοποθέτηση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δείχνει ότι και οι δανειστές της χώρας έχουν πειστεί πως δύσκολα μπορούν να ανατρέψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, προσπάθεια η οποία, άλλωστε, θα προκαλούσε πολλά και ποικίλα ερωτήματα και στην ελληνική κυβέρνηση...
Σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις των οικονομικά ασθενέστερων συζητείται ακόμη με την τρόικα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες μικρές μειώσεις στην πρόβλεψη για μεσοσταθμική ελάφρυνση ύψους 10-15% που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του πρωθυπουργού κατά την αυριανή συνάντηση είναι να εξηγήσει αφενός ότι η παρατεταμένη ύφεση είναι η αιτία για τις αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί κυρίως στον τομέα των εσόδων και παράλληλα να τονίσει την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα τονώσουν γενικά την πραγματική οικονομία.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλείσουν όλα τα θέματα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου