Γιώργος Παππούς
Ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και έντονη οσμή ανασχηματισμού, φέρνουν οι ενστάσεις που εξακολουθούν να εγείρουν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έναντι της παράτασης ισχύος του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων για μια...
ακόμα χρονιά, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επιστροφή της Τρόικα.
Παράλληλα... αναμένονται αντιδράσεις- κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ- για το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, καθώς προβλέπει και απολύσεις σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην προκληθεί εκ νέου εμπλοκή με την Τρόικα.
Το πρόβλημα με το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινά από το ότι η Τρόικα επιμένει πως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει από φέτος στην εφαρμογή του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Φόρου, θα πρέπει να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, θεωρώντας αφενός ότι η απόδοση του νέου Φόρου θα είναι μικρότερη, αφετέρου ότι η είσπραξή του από τις εφορίες εγκυμονεί κινδύνους για το στόχο των 3,2 δισ. ευρώ. Προκειμένου στη σύσκεψη των αρχηγών την Τετάρτη να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωση του φορολογικού βάρους σε κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα για την απώλεια εσόδων.
Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση φόρου 10 με 15% ή των ειδικών συντελεστών, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ή 2.000 ευρώ/ τ.μ., με πλαφόν στην επιφάνεια των ακινήτων για την ελάφρυνση. Για την κάλυψη της απώλειας εσόδων πιθανότατα θα εφαρμοστεί η συνταγή των "συγκοινωνούντων δοχείων", με αύξηση των συντελεστών στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013 για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι υπάρχει έντονη δυσφορία και στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την πολύμηνη καθυστέρηση στην προετοιμασία του Ενιαίου Φόρου, που ξεκίνησε το περασμένο Φθινόπωρο αλλά έχει «κολλήσει». Ο αντίλογος από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ο στόχος των περίπου 3 δισ. ευρώ, δείχνοντας προς τα κόμματα που δίστασαν να προχωρήσουν σε δύσκολες αποφάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβάνοντας π.χ. τα αγροτεμάχια στις βασικές κλίμακες του Ενιαίου Φόρου, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις στη διακομματική να έχουν «κολλήσει» στα περίπου 2 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» 1 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στο επικαιροποιημένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, που αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπει και αποχωρήσεις στο τέλος της περιόδου διαθεσιμότητας. Το «εργαλείο» θα είναι το πλαίσιο που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 730 φορέων και το προσωπικό που βαίνει προς μόνιμη αποχώρηση κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 3.000 επίορκων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα δουν άμεσα τη πόρτα της εξόδου. Υπηρεσιακοί που γνωρίζουν, πάντως, από πρώτο χέρι την κατάσταση, σημειώνουν ότι ο αριθμός των επίορκων είναι μάλλον «παραφουσκωμένος», αφού συνυπολογίζονται και εκατοντάδες περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, που δεν καταλήγουν υποχρεωτικά στην απομάκρυνση από το Δημόσιο...
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.