6.4.13

Μήλον της έριδος το μνημόνιο για την Κύπρο...

Ο Αναστασιάδης κάνει λόγο για «έργο ανεύθυνων που διαδίδουν φήμες για νέο κούρεμα», ο Γ. Ομήρου ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το μνημόνιο και ο Ν. Παπαδόπουλος κατηγορεί ως... «ύποπτο» και καταλογίζει ευθύνες για την κατάρρευση της χώρας, στον Χριστόφια.
Για «έργο ανεύθυνων» μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος Κυπριακής της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας χθεσινές φήμες περί κουρέματος των καταθέσεων στο Συνεργατισμό.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο είπε ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, αυτό που απαιτείται από όλους είναι υπευθυνότητα. Και αυτό το οποίο συνέβη χθες δεν είναι έργο παρά ανεύθυνων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Μονή Κύκκου επικρίνει την Ελλάδα και αν αυτό επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, ανέφερε πως «δεν αρέσκομαι να σχολιάζω φήμες που δεν περιήλθαν στην αντίληψή μου».

Αδιανόητο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τη μη κατάθεση του μνημονίου, που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γ. Ομήρου ανέφερε πως το μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα θα κατατεθεί στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης για κύρωση, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας της Σλοβακίας και του Βελγίου. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα ήταν αδιανόητο να μην κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως είναι πιθανό να προταχθεί το επιχείρημα ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 169 του Συντάγματος προνοεί ότι διεθνείς συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς συνομολογούνται κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το μνημόνιο δεν είναι μια απλή οικονομική και εμπορική διεθνής συμφωνία. Το περιεχόμενο του, είπε, άπτεται θεμάτων κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, εκποίησης κρατικής περιουσίας, αποστέρησης της ιδιοκτησίας οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, επιβολής περιορισμών στη διαχείριση φυσικών πόρων της αποκλειστικής κυριότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων οικονομικού χαρακτήρα που δεν είναι νοητό να αποφασίζονται δεσμευτικά έναντι τρίτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων του κατ’ εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας.

Καμιά κυβέρνηση, κατέληξε, και κανένας Πρόεδρος δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις τέτοιας θεμελιακής σημασίας ερήμην της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την εκτίμηση ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, είναι ύποπτος και θα πρέπει να διερευνηθεί δήλωσε στο "Ράδιο Πρώτο" της Λευκωσίας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι Πανίκος Δημητριάδης και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας.

Το μέλος την Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ και τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διερωτήθηκε γιατί εξαιρείται η Λαϊκή τράπεζα από την έρευνα της εταιρείας Alvarez and Marsal η οποία διενεργήθηκε με οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να εντοπίσει ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

enet.gr
φωτο Tophshots/AFP PHOTO / PATRICK BAZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: