Εννέα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστηρίζει σε άρθρο του ότι υπήρχε ένα «καλά καταστρωμένο σχέδιο διάλυσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της ... τράπεζας, η οποία τότε βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «StockWatch» με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ηλιάδης επιρρίπτει ευθύνες στον τέως πρόεδρος Δημήτρη Χριστόφια και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η τράπεζα είχε δρομολογήσει το 2012, με σύμβουλο την Deutsche Bank, την πώληση δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία θα ενίσχυε τα κεφάλαια της κατά 270 εκατ. ευρώ περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή της.
Στο σημείο αυτό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου καταγγέλλει πως ο κεντρικός τραπεζίτης «τορπίλισε τις προσπάθειες πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών με συνεχείς επιστολές του οι οποίες δημιούργησαν επιπλοκές στην όλη διαδικασία».
Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου τον Ιούνιο του 2012 δεν χρειαζόταν έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας (ELA). «Φαίνεται όμως», συμπληρώνει, «ότι αυτά δεν ενδιέφεραν καθόλου ορισμένους κύκλους».
«Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μπορέσουν να πλήξουν την αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να την αποδομήσουν, αποδεικνύοντας τάχα ότι για όλα φταίει ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, οι τραπεζίτες και όλοι οι άλλοι εκτός από την δικές τους ενέργειες και τη δική τους απραξία», σημειώνει.
Ο κ. Ηλιάδης επικρίνει την κυβέρνηση Χριστόφια για τα ακόλουθα:
α) Δεν προσπάθησε έγκαιρα να λάβει μέτρα για να κρατήσει το αξιόχρεο της Κύπρου ψηλά.
β) Έκανε δεκτό το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με υπογραφή του ίδιου του πρόεδρου, χωρίς να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα από την Ευρωζώνη που να διασφαλίζουν την Κύπρο.
«Αντί λοιπόν να υπάρξει συστράτευση για την αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης οικονομική συγκυρίας, ξεκίνησε η προσπάθεια αποδόμησης μιας τράπεζας με γερές βάσεις», συμπληρώνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.
Για την μελέτη της Pimco, αναφέρει ότι βασίστηκε σε παραμέτρους που έδωσε ο διοικητής της ΚΤ καθώς και στην αλλαγή που ο ίδιος εφάρμοσε, όσον αφορά τον τρόπο που μέχρι τότε η Κεντρική Τράπεζα αντιμετώπιζε τα αναδιαρθρωμένα δάνεια (δάνεια που στην πορεία άλλαξε η περίοδος αποπληρωμής τους).
Δεν εξεπλάγην, λέει ο κ. Ηλιάδης, γιατί ο διοικητής από τις αρχές Ιουλίου 2012 διέρρευσε την εκτίμηση ότι οι ανάγκες των τραπεζών ήταν στα 10 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση και ο διοικητής φανερά πλέον, αλλά και υπόγεια, ξεκίνησαν καθημερινό πόλεμο με στόχο πάντα τις τράπεζες», καταλήγει.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου