30.4.13

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη εξέλιξη»...

Για «απαράδεκτη εξέλιξη, με την όποια, δυστυχώς, τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι» κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

 «Επιχειρείται, με την αποπομπή του Διοικητή του ΟΑΕΔ, να...
επανέλθουν πρακτικές και πολιτικές που μετατρέπουν ξανά τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο πελατειακών συναλλαγών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

«Έτσι όμως, αντί οι Έλληνες και η χώρα να προχωρήσουν προς το μέλλον, αναγκάζονται να επιστρέψουν στο παρελθόν, και μάλιστα, να υποστούν με τον χειρότερο τρόπο τις πρακτικές που μας οδήγησαν μια ανάσα από την καταστροφή», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:



Ο ΟΑΕΔ, κατά το παρελθόν, είναι γνωστό, ότι αποτέλεσε μηχανισμό προαγωγής του πελατειακού κράτους.

Χώρο συναλλαγής μεταξύ πολιτείας και νέων κυρίως ανθρώπων, που ζητούσαν το αυτονόητο, να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην εργασία.

Στόχος αυτής της πελατειακής αντίληψης και πρακτικής του κράτους, ήταν να εξαναγκαστούν πολίτες να καταφύγουν στην κομματική εξάρτηση και αυτό, για προφανείς μικροκομματικούς στόχους.

Η φιλοσοφία και η πρακτική της εξάρτησης του πολίτη, αντί της στήριξης και απελευθέρωσης των δυνατοτήτων του, όχι μόνο οδήγησε στη σπατάλη πολύτιμων δημόσιων και ανθρώπινων πόρων, αλλά διαμόρφωσε και τις σημερινές συνθήκες εξάρτησης της Ελλάδας από την βοήθεια τρίτων, αντί της ανάπτυξης των δικών της δυνάμεων.

Το πελατειακό κράτος αποτελεί πηγή και αιτία δεινών που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες και μάλιστα, πολύ ακριβά.

Την προηγούμενη περίοδο, επιχειρήσαμε να προσδώσουμε αξιοπιστία στον Οργανισμό, να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και ιδιαιτέρως τους νέους, ώστε και την αξιοπρέπειά τους να περιφρουρήσουμε και τους στόχους του Οργανισμού να αποκαταστήσουμε και να διαφυλάξουμε.

Ενός Οργανισμού, που με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, αλλά και χάρη στις εγνωσμένες δυνατότητες της ηγεσίας του, επιχειρήσαμε να καταστήσουμε χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την ανάπτυξη.

Πολύ περισσότερο, που η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, η ύφεση και το περιβάλλον της κρίσης που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, επέβαλαν -και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε- να διαμορφώσουμε αξιόπιστα μέσα αντιμετώπισης ενός προβλήματος που αγγίζει κάθε Ελληνική οικογένεια.

Δυστυχώς, τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη εξέλιξη.

Επιχειρείται, με την αποπομπή του Διοικητή του ΟΑΕΔ, να επανέλθουν πρακτικές και πολιτικές που μετατρέπουν ξανά τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο πελατειακών συναλλαγών.

Έτσι όμως, αντί οι Έλληνες και η χώρα να προχωρήσουν προς το μέλλον, αναγκάζονται να επιστρέψουν στο παρελθόν, και μάλιστα, να υποστούν με τον χειρότερο τρόπο τις πρακτικές που μας οδήγησαν μια ανάσα από την καταστροφή.

Οι έννοιες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, είναι έννοιες αντίθετες με το πελατειακό κράτος, ενώ και η εφαρμογή τους, δεν απαιτεί δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα, νοικοκυρεύει το δημόσιο και οφελείται ο πολίτης.

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι επιπτώσεις από την κρίση, αλλά και καθημερινά στη δημόσια ζωή και στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, αυτές οι αρχές θα έπρεπε να εμπεδώνονται.

Αυτό απαιτεί, αυτονοήτως, πολιτική βούληση. Βούληση να συγκρουστούμε με το παρελθόν, με ουσιαστικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, δεν συνάδει με την αναγκαία από κάθε άποψη βούληση για σύγκρουση με ένα παρελθόν που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: