6.4.13

Ποιοι πλήττονται από το «διπλό χαράτσι» ...

Μεγάλοι χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντελεστών του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με...
την ιστοσελίδα real.gr, η βασική πρόταση που βρίσκεται στο φάκελο που κατέθεσε στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι συντελεστές για το ενιαίο ειδικό τέλος θα μειωθούν από 10 έως 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα σπίτια ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία τους.

Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που υπολογίζεται έως 250 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καλυφθεί. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την αύξηση της φορολογίας στα εκτός σχεδίου ακίνητα, την επανεξέταση εξαιρέσεων για τα ακίνητα των ΟΤΑ και την είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης μίας νέας κατοικίας 120 τ.μ. εκτός σχεδίου πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 405 ευρώ φόρο. Εάν τελικά ισχύσει η πρόταση του οικονομικού επιτελείου και ενταχθεί στο σύστημα των όμορων δήμων θα κληθεί να καταβάλει 1.080 ευρώ.

Παράλληλα ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. 10ετίας με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ. Ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. τιμή ζώνης 1.500 ευρώ μειώνεται από τα 461 στα 391 ευρώ.

Έτσι εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από τον διπλάσιο φόρο που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Ο φόρος θα προκύπτει ανάλογα με τη μέση τιμή των όμορων δήμων και επιπλέον φόρους και τέλη με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις για οποιαδήποτε αγοραπωλησία, δωρεά κ.λπ. για τα ακίνητα.

Επιπλέον επιβάρυνση θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα, τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, τον ΦΑΠ για το 2011, 2012 καθώς και για το 2013.

Ωστόσο ο φόρος για την ακίνητη περιουσία υπολογίζεται ξεχωριστά για τον κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει ακίνητη περιουσία αξίας 150.000 ευρώ και ο άλλος ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ και οι δύο δεν θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2013...

Δεν υπάρχουν σχόλια: