Παρά ταύτα, μία... τρικομματική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να θεωρείται ως η καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί τα πρωτεία στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;».
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ...
Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση την οποία είχε καταλάβει στο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 29,5% (+0,5) και διευρύνοντας τη διαφορά του συγκριτικά με τη Νέα Δημοκρατία (28,5%) στη 1 ποσοστιαία μονάδα.
Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 10%, υφιστάμενη ωστόσο απώλεια 1,5 μονάδων σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, οπότε βρισκόταν στο 11,5%.
Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής παραμένουν όλες οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται στάσιμοι στο 8%, το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει οριακή άνοδο 0,5 μονάδων, «σκαρφαλώνοντας» στο 7,5%, τη ΔΗΜΑΡ να ακολουθεί «ακινητοποιημένη» στο 6%, και το ΚΚΕ να κατατάσσεται τελευταίο με επιρροή της τάξης του 5,5%.
Παραπλήσια εικόνα καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει τον Φεβρουάριο (38%, έναντι 48% της Νέας Δημοκρατίας), και να ανέρχεται στο 44%, κερδίζοντας 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 7 μονάδες, «κατρακυλώντας» στο 41%, και βρισκόμενη πλέον 3 μονάδες πίσω από την Κουμουνδούρου.
Μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2012 και του Μαρτίου 2013, η ΝΔ έχει επικρατήσει στην παράσταση νίκης μονάχα σε δύο Βαρόμετρα (Σεπτέμβριος και Φεβρουάριος). Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο παρατάξεων έχει πλέον «κλείσει» σημαντικά, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στις 35 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (60 έναντι 25%).
...αλλά καθαρό προβάδισμα τρικομματικής και Σαμαρά
Ωστόσο, παρά τα κέρδη που απολαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτωπα της εκλογικής επιρροής και της παράστασης νίκης, εξακολουθεί να υστερεί στα μάτια των πολιτών σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την διακυβέρνηση και την πρωθυπουργία.
Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μία κυβέρνηση που αποτελείται από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, τη στιγμή που μόλις το 25% προκρίνει ως καταλληλότερη λύση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών παραμένει αμετάβλητη στις 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, ενώ το 31% των συμμετεχόντων (36% τον Φεβρουάριο) δηλώνει πως «κανένας από τους δύο» δεν συνιστά την καλύτερη λύση για την Ελλάδα.
Στη μάχη για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό της τάξης του 44%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 17 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (27%).
Παρά ταύτα, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται μειωμένη συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πλεονέκτημα 21 εκατοστιαίων μονάδων (46 έναντι 25%) σε βάρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας εκ των δύο ανδρών δεν είναι ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.
Φθορά πολιτικών κομμάτων και αρχηγών, αλλά κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ
Πέρα όμως από τις εκλογικές διαμάχες και τον αγώνα για την εξουσία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις παραμένουν χαμηλά στην εκτίμηση των ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μαρτίου, κανένα εκ των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των ψηφοφόρων, ενώ η «δημοτικότητα» τεσσάρων παρατάξεων υποχωρεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Μοναδικοί διασωθέντες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που μάλιστα βελτιώνουν τη θέση τους, και η Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει στάσιμη.
Αναλυτικά, στην πρώτη θέση στη λαοφιλία των κομμάτων «συγκατοικούν» πλέον η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ (41% θετική γνώμη), με τη Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο να υποχωρεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη θέση του κατά 4 μονάδες.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 33% (+1 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο), το ΚΚΕ με 25% (-3 μονάδες), το ΠΑΣΟΚ με 21% (-4 μονάδες), και ουραγός η Χρυσή Αυγή με 11% (-6 μονάδες).
Σημειώνεται πως το Βαρόμετρο Μαρτίου είναι το πρώτο του 2013 που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τη Νέα Δημοκρατία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, αφότου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Συγγρού απήλαυσε προβάδισμα 3 μονάδων σε βάρος της Κουμουνδούρου.
Στο μέτωπο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αποσπώντας τη θετική γνώμη του 44% των ερωτηθέντων, και «σκαρφαλώνοντας» στη δεύτερη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πίσω μονάχα από τον Φώτη Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραμένει πρώτος, αλλά στάσιμος, στο 46%, ενώ οριακά πίσω από τον κ. Τσίπρα κατατάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, με αμετάβλητο ποσοστό 43%.
Όπως και στην περίπτωση της δημοτικότητας των κομμάτων, το Βαρόμετρο Μαρτίου είναι το πρώτο του 2013 που τοποθετεί τον Αλέξη Τσίπρα πάνω από τον Αντώνη Σαμαρά.
Τέταρτος έρχεται ο Πάνος Καμμένος, λαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 34% (+1 μονάδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα με 30% (-1 μονάδα), ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 26% (+1 μονάδα), ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υφιστάμενος πτώση 5 μονάδων και καταπέφτοντας στο 13%.
«Πέφτει» το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση
Μακριά από τον κόσμο της πολιτικής, στο μέτωπο της οικονομίας, ενδιαφέρον προκαλεί η «παρακμή» της θετικής γνώμης που έχουν οι έλληνες πολίτες για το ευρώ. Χαρακτηριστικά, στο Βαρόμετρο Μαρτίου, μόλις το 59% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο θετικό εμφανιζόταν το 70% (πτώση 11 μονάδων).
Στον αντίποδα, οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 38% τον Μάρτιο, έναντι 28% τον Φεβρουάριο.
Παρόμοια μαντάτα απορρέουν και από το ερώτημα «τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς το 50% των συμμετεχόντων απάντησε πως τρέφει «αρνητική γνώμη» για την ενωμένη Ευρώπη, ενώ θετική άποψη εξέφερε το 48%.
Από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε η θετική άποψη για την Ε.Ε. κυριαρχούσε με 52 έναντι 44%, η «αρνητική γνώμη» έχει υπερτερήσει σε πέντε εκ των επτά βαρομέτρων που έχουν διενεργηθεί, χωρίς ωστόσο η διαφορά να υπερβεί ποτέ τις 4 εκατοστιαίες μονάδες.
Στο 6% η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, άρα... στάση πληρωμών;
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προοδευτική καταβαράθρωση της σκοπιάς ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της», η οποία κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 6% στο Βαρόμετρο Μαρτίου, ενώ υποστηριζόταν από το 29% τον Σεπτέμβριο του 2010.
Αντίθετα, το 59% ενστερνίζεται τη θέση ότι η Αθήνα θα πρέπει «να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους», ενώ σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η στάση να μην πληρωθεί το χρέος και να υπάρξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές μας. Η εν λόγω άποψη υιοθετείται τον Μάρτιο από το 29% των ερωτηθέντων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 υποστηριζόταν από το 7%.
Για ολόκληρη την έρευνα της Public Issue, με στοιχεία για την άποψη των πολιτών για την πορεία της χώρας, την ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές και την ικανοποίηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δείτε ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου