Ο Σ. Μπερλουσκόνι επανέλαβε στον πρόεδρο της Ιταλίας τη θέση της κεντροδεξιάς ότι είναι έτοιμη να στηρίξει κυβέρνηση συνασπισμού. Νωρίτερα, ο Μπ. Γκρίλο ζήτησε από... τον Τζ. Ναπολιτάνο πλήρη εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το απόγευμα, ο ιταλός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες και με τον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
«Χρειάζεται υπευθυνότητα, οι δυνάμεις που μένουν εντός πολιτικού πεδίου για να δώσουν μια κυβέρνηση στην χώρα είμαστε εμείς και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο.
Τόνισε ότι «η κεντροαριστερά, από την στιγμή που πήρε ήδη την προεδρία της βουλής και της γερουσίας, δεν μπορεί να απαιτεί να εξασφαλίσει και την πρωθυπουργία και την προεδρία της Δημοκρατίας».
«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού που να εφαρμόσει οικονομικά μέτρα ευρείας αποδοχής. Είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης. Ελπίζουμε και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν ώστε να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως επιθυμεί και η Ευρώπη», κατέληξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η στάση του Μπ. Γκρίλο
Ο επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον ιταλό πρόεδρο, δεν θέλησε να μιλήσει σε δημοσιογράφους.
«Αν μας δοθεί πλήρης εντολή, θα παρουσιασθούμε ενώπιον του κοινοβουλίου και θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του», δήλωσε η Ρομπέρτα Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στη Βουλή.
Η κ. Λομπάρντι δήλωσε ότι «η εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας ήταν αποτέλεσμα παζαρέματος των κομμάτων» και εξήγησε πως σε περίπτωση που το κίνημά της παραμείνει στην αντιπολίτευση, θα ζητήσει την προεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινήματος στην Γερουσία, Βίτο Κρίμι, αναφέρθηκε στα προγραμματικά σημεία των Πέντε Αστέρων: δημοψήφισμα για το ευρώ, έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, κατάργηση της φορολόγησης του σπιτιού ιδιοκατοίκησης, κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων και ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου