Μακριά από την εξάρτηση της Δύσης και μέσα από τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ηγέτες των BRICS (Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, Βραζιλίας και Ν. Αφρικής) προχώρησαν στην εγκαθίδρυση μιας νέας οικονομικής αγοράς και... πραγματικότητας...
Τις βάσεις για ένα νέο, ισχυρό οικονομικό και εμπορικό πόλο, που περνά μέσα από τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, μακριά από τις επιρροές και εξαρτήσεις της Δύσης, έβαλαν στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής οι ηγέτες των BRICS, των πέντε ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, που συναντήθηκαν για το πέμπτο συνέδριό τους μετά την ίδρυσή τους, το 2009.
Τη χρονιά που η οικονομία της Δύσης κατέρρεε, για να αποκαλύψει το τέρας της ανεργίας και της ύφεσης, οι ηγέτες των Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και Βραζιλίας (η Νότια Αφρική εντάχθηκε το 2011) ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα και μια νέα αγορά, όπου οι συναλλαγές δεν θα γίνονται πλέον σε δολάρια και ευρώ αλλά στα νομίσματα των χωρών αυτών, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δύναμη του κινεζικού γουάν.
Εμπορικές συναλλαγές
Ενα όραμα που αρχίζει πλέον και υλοποιείται μετά τη νομισματική συμφωνία που υπεγράφη, στη διάρκεια του συνεδρίου, ανάμεσα σε Κίνα και Βραζιλία και επιτρέπει στις δύο χώρες να χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους για τις εμπορικές συναλλαγές τους πάνω από 30 δισ. δολάρια. Τα μισά, δηλαδή, από τα 75 δισ. δολάρια που διακινούνται κάθε χρόνο μεταξύ των δύο χωρών λόγω των εμπορικών τους συνεργασιών, σύμφωνα με το Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών, Γκουίντο Μαντέγκα.
Ενα καθοριστικό για την παγκόσμια οικονομία βήμα, καθώς οι χώρες αυτές έχουν στα χέρια τους, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 50% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τα νομισματικά αποθέματά τους να ξεπερνούν τα 4,4 τρισ. δολάρια, το 27% της παγκόσμιας αγοραστικής δύναμης και το 45% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Η εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες αυτές εκτινάχθηκε στα 282 δισ. δολάρια το 2012, όταν το 2002 έφτανε μόλις τα 27 δισ. δολάρια, με την Κίνα να κατέχει, φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος.
Ενα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα των BRICS, που οριστικοποιήθηκε στο Ντέρμπαν, είναι η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας στον αντίποδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες ελέγχονται από χώρες της δύσης.
Η τράπεζα αυτή θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 50 δισ. δολάρια, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί το ποσό που θα διαθέσει η κάθε χώρα, τα προγράμματα που θα δανειοδοτήσει και το κράτος που θα φιλοξενήσει την έδρα της, με την Κίνα και τη Ρωσία να τη διεκδικούν δυναμικά.
Η ένταξη πριν από δύο χρόνια της Νότιας Αφρικής άνοιξε διάπλατα νέους εμπορικούς ορίζοντες στις BRICS, οι οποίες κατάφεραν να προλάβουν αυτό τον αιώνα την Ευρώπη και να δημιουργήσουν μια νέα «αποικιοκρατική» σχέση με τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου.
Πρωτεργάτης η Κίνα
Πρωτεργάτης αυτής της νέας «αποικιοκρατικής» πολιτικής είναι η Κίνα (και δευτερευόντως η Ινδία), η οποία αγοράζει τα τελευταία χρόνια όλες τις πλούσιες ορυκτές και πετρελαϊκές πηγές κρατών της Αφρικής που πωλούνται, εξάγοντας σε αυτές τα προϊόντα της, ούσα σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεταίρος της Αφρικής.
Τα βήματά της ακολουθούν η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράφει στο Ντέρμπαν συμφωνία με τη Νότια Αφρική για την πώληση ρωσικών ελικοπτέρων και τεχνολογίας στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και ενέργειας γενικότερα, καθώς η χώρα διαθέτει ήδη πυρηνικό σταθμό. Οι δύο χώρες αύξησαν τις εμπορικές τους συμφωνίες κατά 66,3% τον περασμένο χρόνο, αποφέροντάς τους κέρδη 1 δισ. δολάρια.
Είναι περισσότερο από σαφές πλέον ότι η παγκόσμια οικονομική δύναμη έχει μετατοπιστεί σε άλλα σημεία του πλανήτη, αλλάζοντας ριζικά το χάρτη, με την Αφρική να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και να παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον εάν καταφέρει να απαλλαχθεί από τους δικτάτορές της. (Στη φωτογραφία κάτω, από αριστερά, ο Ινδός πρόεδρος Σινγκ, ο Κινέζος Ζινπίνγκ, ο Νοτιοαφρικανός Ζούμα, η Βραζιλιάνα Ρούσεφ και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν)
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου