Ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου και η δυνατότητα ενεχειρίασης του από τους Ευρωπαίους δανειστές σε αντάλλαγμα με την παροχή οικονομικής ρευστότητας για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους και την σωτηρία των τραπεζών της Μεγαλονήσου, είναι στο επίκεντρο δημοσιευμάτων σε...
μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times. Σε πολλές από τις αναλύσεις αναφέρεται ότι τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος για να αποφύγει την χρεοκοπία είναι πολλά, σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου και επαναλαμβάνεται -σχεδόν στερεότυπα- ότι αν οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουν ότι θα «δεσμεύσουν» τα αναμενόμενα έσοδα της Κύπρου από την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Από σήμερα, η διάσταση αυτή μπαίνει στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση της Κύπρου.
Κι αυτό διότι ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του στο κρατικό κυπριακό κανάλι ΡΙΚ εκτίμησε ότι απώτερος στόχος της τρόικας είναι ο θαλάσσιος πλούτος στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η άσκηση πίεσης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο οποίος προέβλεψε ότι οι δανειστές «εθελοτυφλούν, γιατί δεν θα το επιτύχουν».
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην οικονομία.
Είπε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και πρόσθεσε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η συμπεριφορά της τρόικας θα ήταν «τόσο απαράδεκτη, σκληρή και εξουθενωτική».
Επανέλαβε ότι «αν η Ευρώπη εμμένει στον στραγγαλισμό της οικονομίας μας και δεν θα μπορούμε να ζούμε ικανοποιητικά, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ». Τουλάχιστον, είπε, θα σώσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για την Κύπρο. Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι, «όταν φύγει ένας πόντος από το πουλόβερ, τότε θα ξηλωθεί ολόκληρο» και ότι, αν βγει η Κύπρος από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα είπε ότι δυστυχώς επί καθημερινής βάσεως γίνονταν δηλώσεις από τους προηγούμενους κυβερνώντες εναντίον του τραπεζιτικού τομέα με αποτέλεσμα ο τομέας να πληγεί ανεπανόρθωτα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, αφού η Ελληνική Τράπεζα λειτουργούσε θαυμάσια και αφού δεν ζήτησε βοήθεια, είναι ακατανόητο για τον ίδιο γιατί ζήτησαν να την ελέγξουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου