15.3.13

Τσίπρας: Αντιευρωπαϊκή η πολιτική της Μέρκελ...

Ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σήμαινε συνολική διαμαρτυρία και αμφισβήτηση της «μερκελιανής» στρατηγικής στην ΕΕ, δήλωσε σε ομιλία του στο London School of Economics ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι...
δεν ηγείται ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος. «Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα διότι στον πυρήνα της είναι η αλληλεγγύη. Ποιος ασκεί αντιευρωπαϊκή πολιτική; Η κα. Μέρκελ», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο που απαρτιζόταν κυρίως από φοιτητές και οικονομολόγους ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλες δυνάμεις κατά της λιτότητας δεν αντιδρούν θέλοντας τη διάλυση της Ευρώπης , αλλά επειδή θέλουν να την κρατήσουν ενωμένη: «Η λιτότητα διαλύει την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική κρίση».

Στην ομιλία του τόνισε ότι η λιτότητα δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από αυτήν. Πρότεινε ως εναλλακτική οδό την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης παραπέμποντας στο παράδειγμα της Συμφωνίας για το Χρέος του Λονδίνου το 1953, που ήταν όπως είπε αυτή που επέτρεψε το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα.

«Κούρεμα του χρέους, μεγάλες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ και όροι χρηματοδότησης που συνδέονταν με την παραγωγή και την ανάπτυξη», ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας, που κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμοστούν και στην ελληνική περίπτωση. «Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μία νέα διάσκεψη για το χρέος του νότου της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι οι φόβοι για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προσφέρουν στη χώρα διαπραγματευτικό χαρτί. Επικαλέστηκε τον Κέινς λέγοντας ότι όταν το χρέος γίνεται υπέρογκο μετατρέπεται σε πρόβλημα της τράπεζας.

Επέκρινε τη «χρηματιστηριοποίηση» της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ως θύματα τους αδύναμους, αλλά πλέον και τη μεσαία τάξη, κάνοντας λόγο για «σχετικά νέο και δυνητικά εκρηκτικό φαινόμενο». Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι μια κοινωνικά δίκαιη έξοδος από την κρίση συνεπάγεται την εκπροσώπηση της παραδοσιακής κοινωνικής βάσης όχι μόνο της αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας. Είπε ότι μεγάλο κομμάτι αυτής της βάσης αισθάνεται προδομένο από κόμματα της κεντροαριστεράς (παρέπεμψε στην «κατάρρευση» του ΠΑΣΟΚ και την πτώση δημοτικότητας του Ολάντ) και κατ’ επέκταση από όλες τις μορφές πολιτικής με συνέπεια την ενίσχυση της άκρας δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εξάλλου ότι το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ απασχολούσε και πριν την κρίση, αλλά έκτοτε επιδεινώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από την οικονομία. Σημείωσε ενδεικτικά την «επιβολή οικονομικών αποφάσεων που λαμβάνονταν στη Γερμανία και τη Γαλλία», καθώς και «την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής τεχνοκρατών».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο εθνική, αλλά ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση. Τα περί συνωμοσίας της δραχμής προεκλογικά ήταν ξεκάθαρες ανοησίες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέρος ενός ευρωπαϊκού διαλόγου για την ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους, είπε ο κ. Τσίπρας. Επέκρινε τις ευρωπαϊκές ελίτ και τις κυβερνώσες τάξεις για τη «συνοχή» με την οποία έχουν επιβάλλει τη λιτότητα στους λαούς. Πρόσθεσε ότι ανάλογη ενότητα και αλληλεγγύη απαιτείται από τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα για μια «προοδευτική» έξοδο από την κρίση..
skai.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: