1.3.13

Προσπάθεια να αμυνθεί η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας...

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές της και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων πιέσεων, έστω και έμμεσων, για απολύσεις στο δημόσιο και περαιτέρω μειώσεις στον κατώτερο μισθό.
Εν...
μέσω της κυβερνητικής προσπάθειας να προχωρήσει η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, αυξάνονται τα μηνύματα και οι πιέσεις, τόσο από παράγοντες του ΔΝΤ, όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης και το κλίμα που δημιουργείται είναι πολύ βαρύ.

«Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ στρώνουν το έδαφος για τα χειρότερα» προβλέπουν έμπειρα πολιτικά στελέχη και υπενθυμίζουν ότι και οι αλλαγές στα εργασιακά ξεκίνησαν από ένα email το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο αρχικά το διέψευδε το υπουργείο Εργασίας, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του ΔΝΤ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάγωσαν από τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς δεν επιθυμούσαν στην παρούσα χρονική στιγμή που δίνουν μάχη να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη, να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να δοθεί η αίσθηση πως έρχονται και χειρότερα που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα.

Για μια ακόμη φορά, επιλέγεται η αυτονόητη κίνηση των διαψεύσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και ως εκ τούτου προκρίθηκαν να προβληθούν αναφορές, όπως, δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και δεν θα υπάρξουν και μειώσεις στον κατώτατο μισθό.

Όμως, κανείς δεν μπορεί με σαφήνεια να δώσει μια σαφή εικόνα τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον και υπάρχει φόβος ότι εάν υπάρξει μεγάλη πίεση για νέες μειώσεις σε μισθούς, θα δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής έντασης και έκρηξης, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αποκαλυπτικές όμως των διαθέσεων των πιστωτών είναι οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μούρει σχετικά με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και απολύσεις στο δημόσιο και ειδικά όταν αναφέρθηκε στον όρο «υποχρεωτικές αποχωρήσεις».

Σχεδόν την ίδια ώρα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, έφθανε στο Μέγαρο Μαξίμου μια ακόμα δυσάρεστη είδηση από τις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, φέρεται να άφησε και αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, αν και μετά το διέψευσε.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει μείωση του προσωπικού σε αυτόν…Θα ήταν ανεύθυνη πράξη η αύξηση φόρων αντί για τις απολύσεις» φέρεται να είπε ο κ. Βίζερ και στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς είχε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, επικοινώνησε με τον κ. Βίζερ που τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συζητήσεις γίνονται όμως στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ζυμώσεις που γίνονται για τη μείωση του κατώτερου μισθού, ήταν και η κοινοτική επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, η οποία μιλώντας χθες στο Βήμα fm, περιέγραψε τις επιθυμίες των…Βρυξελλών.

Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον η κυβέρνηση αναζητεί σχέδιο άμυνας για να αποτρέψει τις πιέσεις και χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια πρώτη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα, καθώς την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα συζητηθεί το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο.

Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι με βάσει τα στοιχεία που έχουν μπορεί έως το τέλος του 2013 να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο, χωρίς απολύσεις. Παράλληλα, θα επιμείνουν ότι δεν πρέπει να επιμείνουν διότι υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικών αντιδράσεων και θα επικαλεστούν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Οργή για τον Θεοχάρη

Η κυβέρνηση όμως εκτός από τις εξωτερικές πιέσεις έχει να αντιμετωπίσει και τα φαουλ των κυβερνητικών παραγόντων, όπως χθες του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, του κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος κατάφερε να εξοργίσει τον Πρωθυπουργό.

Η εντολή που έδωσε ο κ. Θεοχάρης, χωρίς να ενημερώσει, να ασκούνται ποινικές διώξεις σε οφειλέτες που χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ για περισσότερο από 4 μήνες, προκάλεσε την έκρηξη του κ. Σαμαρά που επέκρινε με έντονο ύφος, κατά πληροφορίες, τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον κ. Στουρνάρα.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, αργά το απόγευμα, ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου του έγιναν αυστηρές συστάσεις, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που δημιουργεί θέμα, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του και για την υστέρηση στα έσοδα, αλλά και στην υπερπροβολή του στα ΜΜΕ.

Παραλίγο νέα ενδοκυβερνητική κρίση

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστούν δυο τροπολογίες και να δημιουργηθεί ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούσαν έντονα.

Για να μην υπάρξουν παρενέργειες στην κυβέρνηση τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή, αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι δυο επίμαχες τροπολογίες.

Η μια τροπολογία που είχαν υπογράψει 84 βουλευτές της ΝΔ, αφορά την προωθούμενη αφαίρεση της δυνατότητας σε μη Έλληνες κατά το γένος να εισαχθούν σε στρατιωτικές σχολές και η άλλη _που αποσύρεται για δεύτερη φορά_ έχει σχέση με την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών από το ΤΑΙΠΕΔ σε υποψήφιους αγοραστές οργανισμών προς αποκρατικοποίηση.

Διαστάσεις υπουργών

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έφθαναν μόνο οι πιέσεις των πιστωτών, αλλά και τα φάουλ των κρατικών αξιωματούχων, έχει να αντιμετωπίσει και διάσταση απόψεων υπουργών για σοβαρά θέματα, που ενδέχεται να δημιουργήσουν περαιτέρω ενδοκυβερνητικές συζητήσεις και τριβές.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν χθες την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδη να συμμετάσχουν κατά 49% ιδιωτικά κεφάλαια στα ελληνικά ΑΕΙ, σύμφωνα με το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ.

Εξ αρχής διερωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της κίνησης, ενώ αποστάσεις κρατάει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που δεν επιθυμεί δημιουργία αρνητικού κλίματος στα ΑΕΙ, σε μια περίοδο που έχει μπροστά του, το μεγάλο στοίχημα της προώθησης του σχεδίου «Αθηνά», για τη συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.