30.3.13

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση να κλείσουν όλα τα μέτωπα εν όψει τρόικας...

Eξαιρετικά κρίσιμο, λόγω και της κατάστασης στην Κύπρο, θεωρείται το νέο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων, το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου.
Το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός είχε...
αλλεπάλληλες και μαραθώνιες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, τόσο στην έδρα του ΥΠΟΙΚ όσο και στο Μαξίμου.

Από το πρωί του Σαββάτου ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα σύσκεψη με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα για τον προγραμματισμό της εβδομάδας που έρχεται.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πρωί αναμένεται η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου, ώστε να προχωρήσει ομαλά η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ.

Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η τελευταία σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού. Εξερχόμενος ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι όλα προχωρούν κανονικά.

«Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε τη χθεσινή σύσκεψη που αφορά τον προϋπολογισμό, αφορά την καλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και, φυσικά, προετοιμασία για την έλευση της τρόικας. Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, πολλά είναι ακόμα τα αγκάθια: η υστέρηση στα έσοδα, η συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα, η κινητικότητα στο Δημόσιο, ο φόρος στα ακίνητα και η ύφεση, η οποία λόγω Κύπρου, ενδέχεται να φτάσει το 5% έναντι στόχου 4,5% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, ενώ η Ιπποκράτους κρατά αποστάσεις στα θέματα της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων και του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Είναι απαραίτητο το κόμμα να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία» αναφέρει η Ιπποκράτους.

Από πλευράς ...ΔΗΜΑΡ το θέμα του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δημιουργεί σοβαρές διαφωνίες με κορυφαία στελέχη (Δ.Χατζησωκράτης και Α.Παπαδόπουλος) να ζητούν την αντικατάστασή του από φέτος με τον ενιαίο φόρο.

Μάλιστα με νεώτερη ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σάββατο, η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι η αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σχετικά με το χαράτσι, ο κ. Στουρνάρας έχει αποκλείσει την πιθανότητα κατάργησής του από φέτος, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για ένα πιο «ήπιο χαράτσι»: μείωση συντελεστών, εξαίρεση κατηγοριών κλπ.

Στο θέμα της ύφεσης, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Φ.Κουβέλης έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Όλα αυτά βεβαίως πριν την κρίση στην Κύπρο.

Στο θέμα της απομάκρυνσης υπαλλήλων από το Δημόσιο, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι γίνεται σχεδιασμός για υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013, ώστε από εκεί να προκύψει ο αριθμός των 25.000.

Ως πρώτο δείγμα γραφής θεωρείται η απομάκρυνση 5.000 υπαλλήλων, κυρίως επίορκων, ατόμων που μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά κλπ.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της βαριάς σκιάς που ρίχνει στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση, ο πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει κανονικά η καταβολή των δύο δόσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει «καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων του 'ευρωμονόδρομου'. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει κατεπειγόντως να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απόκρουσης και της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: