3.3.13

«Φρένο» στους μισθούς των μάνατζερ έβαλαν με δημοψήφισμα οι Ελβετοί...

Την οργή τους για τους υπερβολικούς μισθούς, μπόνους και αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων έδειξαν οι Ελβετοί στην κάλπη σχετικού δημοψηφίσματος.
Με ... μεγάλη πλειοψηφία που προσεγγίζει το 70% τάχθηκαν υπέρ της επιβολής των αυστηρότερων περιορισμών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο για τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των μάνατζερ, εγκρίνοντας κανόνες που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να δίνουν στους μετόχους τους δικαίωμα βέτο.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις θα ζημιώσουν την ανταγωνιστικότητα, όμως οι αναλυτές τονίζουν ότι οι πολίτες είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι για το αυξανόμενο οικονομικό χάσμα στη χώρα.

Η ψηφοφορία στην Ελβετία έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών.
Σύμφωνα με προβολές της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης SRF με βάση τα πρώτα αποτελέσματα στο καντόνι της Γενεύης (όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 13.00 ώρα Ελλάδος), το 67,7% των εκλογέων ψήφισε «ναι» στο ερώτημα εάν θέλουν να δοθεί στους μετόχους δικαίωμα βέτο για τα μισθολογικά θέματα των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και να απαγορεύουν μεγάλες αποζημιώσεις είτε για νέα, είτε για αποχωρούντα στελέχη των διοικήσεών τους.

Η υποστήριξη στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της οργής που προκάλεσαν οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις που οδήγησαν σχεδόν στη χρεοκοπία την ελβετική τράπεζα UBS, αλλά και της οργής που προκάλεσε η αποζημίωση -με 78 εκατ. ευρώ- του αποχωρούντος προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Novartis, Ντανιέλ Βασέλα.

Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse πραγματοποίησε εκστρατεία εναντίον της πρωτοβουλίας, επιχειρηματολογώντας ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα μπορούσε να αποθαρρύνει νέους ταλαντούχους ανθρώπους από το εξωτερικό.

Όμως οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος αντέταξαν ότι η χαμηλή φορολογία, η πολιτική σταθερότητα και η φιλική για τις επιχειρήσεις νομοθεσία που κατέστησαν την Ελβετία ελκυστική έδρα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου σημαίνουν ότι η έξοδός τους είναι απίθανη.

Πολλές εταιρείες, πάντως, αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανόνες που τίθενται με αυτό το δημοψήφισμα για να ανταμείβουν ανώτατα στελέχη τους, κατά τον ίδιο τρόπο που τράπεζες στην Ευρώπη αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν το όριο που τέθηκε στην χορήγηση μπόνους σε κορυφαία στελέχη τους με συμφωνία ευρωπαίων πολιτικών την Πέμπτη.

Στο καντόνι της Ζυρίχης, όπου οι κάλπες κλείνουν στις 19:30 ώρα Ελλάδος, οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ότι το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «ναι» προσεγγίζει το 70%, ενώ και σε άλλα καντόνια τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μαζική υποστήριξη υπέρ της πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: