30.3.13

Επιχειρηματίας πήρε δάνειο για να αγοράσει... παλάτι!...

Μπαράζ αποκαλύψεων στον Κυπριακό Τύπo...
Η εφημερίδα "Η Σημερινή" αποκαλύπτει σήμερα κι άλλες περιπτώσεις της αμαρτωλής λίστας διαγραφής χρεών
Τα ονόματα ατόμων υψηλά ισταμένων στην κυπριακή κοινωνία περιλαμβάνονται στη λίστα που ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ...
στην κατοχή του κι αφορά διαγραφές χρεών των ατόμων αυτών από τράπεζες. Τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Σημερινή» κατέχει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις διαγραφής δανείων, πέραν αυτών που έγιναν γνωστές μέσω της λίστας που δημοσιεύθηκε τόσο σε αθηναϊκές εφημερίδες όσο και σε ιστοσελίδες, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που προέρχονται από άτομα τα οποία έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, των διαγραφών δηλαδή δανείων από τράπεζες, ευνοϊκής μεταχείρισης έτυχαν και άλλα άτομα των οποίων τα ονόματα κατέχουμε, αλλά δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε:

Παλάτια και ξενοδοχεία

-Εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες. Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη για πολλά εκατομμύρια. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

-Εταιρεία με στενούς κομματικούς δεσμούς είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.

-Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους εκατομμυρίων, εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια τα οποία του χορηγήθηκαν δεν εχρησιμοποιούντο μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα. Μάλιστα, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούντο για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.

Έναντι σιωπής

-Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα τα οποία δεν έπρεπε να γίνουν γνωστά.

Ούτε μια δόση για δάνειο 800.000 ευρώ

-Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει καμία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει το χρέος του, ούτε του αποκόπηκε από την αποζημίωση οποιοδήποτε ποσόν έναντι του δανείου του.

-Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Συγγενής στελέχους αποφάσιζε για τα «δώρα»

-Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθορίζετο από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και φυσικά ενεκρίνετο από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα ποσά για τα «δώρα» είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.

-Επιχειρηματίας με κομματικούς δεσμούς, που αγόρασε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, πέτυχε τη διαγραφή των δανείων της τα οποία αυξήθηκαν μετά την αγορά, λόγω ακριβώς των κομματικών διασυνδέσεών του.

Τραπεζίτης με τεράστια ακίνητη περιουσία

Όπως μας αναφέρθηκε, τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.

«Δεν είναι τυχαίο», τόνισαν οι ίδιες πηγές, «που το στέλεχος αυτό βρέθηκε με τεράστια ακίνητη περιουσία».

Σε παρατήρησή μας πώς ήταν δυνατόν να γίνονται τόσες διαγραφές χωρίς να παρεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα για να τις σταματά, μας ελέχθη ότι τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να παραγράψουν δάνεια μέχρι και 100.000 ευρώ χωρίς την έγκριση της Κεντρικής. Όμως για τα μεγάλα ποσά κανονικά θα έπρεπε να ενημερώνεται η Κεντρική, η οποία μπορούσε να σταματήσει τις διαγραφές ή να συμφωνήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η λίστα της αγανάκτησης

Η λίστα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται στις ακόλουθες περιπτώσεις διαγραφών χρεών από την Τράπεζα Κύπρου:

-Ξενοδοχειακή εταιρεία: 2,8 εκατ. ευρώ
-Εταιρεία με κομματικούς δεσμούς: 11.000 ευρώ
-Πολιτικός: 101.000 ευρώ
-Εταιρεία: 11.000 ευρώ
-Γιος πρώην υπουργού: 2.000 ευρώ
-Πρώην βουλευτής: 26.000 ευρώ -Πρώην βουλευτής:16.000 ευρω
-Πρώην Δήμαρχος: 17.000 ευρώ
-Συγγενικό πρόσωπο βουλευτή: 330.000 ευρω
-Πρώην υπουργός: 399.000

Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα

Εταιρεία βουλευτή: 543.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από τη Λαϊκή Τράπεζα

-Εταιρεία πρώην βουλευτή: 39.000 ευρώ

-Πρώην βουλευτής: 71.000 ευρώ

-Πρώην βουλευτής: 54.000 ευρώ

-Πολιτικός: 5,8 εκατ. δολάρια.

-Πρώην σύζυγος πρέσβη: 18.500 ευρώ

-Εν ενεργεία πρέσβης: 14.000 ευρώ

Πότε γίνεται διαγραφή

Από τη λίστα που κυκλοφόρησε προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα για τη διαγραφή δανείου ύψους 2.000 ευρώ σε γιο πρώην υπουργού. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς «καταδέχθηκε» τόσο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του κράτους να ζητήσει διαγραφή τόσο μικρού ποσού.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ένας υπουργός δεν μπορούσε να εξοφλήσει ένα τόσο μικρό δάνειο του παιδιού του», τόνιζαν στην εφημερίδα μας άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβαινε στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανονισμούς, διαγραφή χρεών γίνεται μόνο αν μια υπόθεση πάει στο δικαστήριο, ως μη εξυπηρετούμενη και ως προϊόν διακανονισμού. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται και αποτελεί κλοπή...
 lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.