9.3.13

Ανασχηματισμός - ασπιρίνη...


Θέμα εβδομάδων είναι ο πρώτος ανασχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς έχει αποκτήσει δυναμική που η ανάσχεσή της θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση. Προϋπόθεση ωστόσο είναι... η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά την εμπλοκή και την αναβολή της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, αλλά και το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης και τελευταίας δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, πέραν κάποιων άτυπων επαφών ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου, σοβαρή προεργασία δεν έχει γίνει, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη.

«Ο Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει πότε θα κάνει ανασχηματισμό. Πολλοί του λένε διάφορα, τους ακούει, αλλά δεν έχει πει σε κανέναν τι θα κάνει» μεταφέρει στην «Ε» στενός του συνεργάτης, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο και το κλίμα των ημερών.

Διάψευση που δεν πείθει

Η διάψευση στην οποία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έγινε για να μην παραλύσει η κυβέρνηση σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη φάση, αλλά και επειδή πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί επικοινωνούσαν με το Μαξίμου, αλλά και με τον ίδιο, θορυβημένοι από το κλίμα που επικράτησε, για να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προθέσεις Σαμαρά.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο, μιλώντας στην «Ε», επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση τον απασχολούν και πως, όταν γίνει, ο ανασχηματισμός θα εξυπηρετεί την ουσία και όχι την επικοινωνία. «Ο ανασχηματισμός χρειάζεται για να λύσουμε πιο γρήγορα τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο επενδυτικό κλίμα, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, στην ενίσχυση των κρατικών δομών. Το επικοινωνιακό σκέλος ενός ανασχηματισμού, που κάποτε κυριαρχούσε, στις συνθήκες της σημερινής κρίσης είναι πλέον μηδενικής σημασίας ζήτημα» εξηγεί στην «Ε» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ότι κριτήριο για τον ανασχηματισμό δεν θα είναι οι πιέσεις από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ή οι πιέσεις από το εσωτερικό της Ν.Δ. Προσθέτει πάντως ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει διότι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν προβλήματα, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις έχει σταθμιστεί και είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο να χαθεί χρόνος, λόγω της προσαρμογής όσων μπουν πρώτη φορά στην κυβέρνηση.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι τα στελέχη του Μαξίμου βλέπουν λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις κυρίως στους υπουργούς που δεν είναι στελέχη της Ν.Δ., με κορυφαίο παράδειγμα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, τον οποίο στοχοποιούν και για τον οποίο ο Φ. Κουβέλης πρέπει να δώσει μάχη για να μείνει στην κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας την πρόθεση του Ευ. Βενιζέλου να μπει το ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση και να διεκδικήσει περισσότερες θέσεις, αλλά και τη θέση του κ. Κουβέλη να μη μετακινηθούν οι κύριοι Μανιτάκης και Ρουπακιώτης, διαβεβαιώνει ότι «προφανώς και θα υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Κουβέλη, αυτό όμως δεν αλλάζει το ότι ο ανασχηματισμός παραμένει προνόμιο του πρωθυπουργού και στην κυβέρνηση συνεργασίας, και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Σαμαράς». Ο πρωθυπουργός φέρεται ωστόσο αρνητικός στο αίτημα Βενιζέλου αλλά και Κουβέλη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το σημείο θα αποτελέσει σημείο έντασης και δοκιμασίας της συνοχής της. «Μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό, λένε οι συνεργάτες του, είναι η υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου και όχι η αλλαγή της». Δηλώνουν μάλιστα έκπληξη για το πώς έχει αποκτήσει διαστάσεις σεναρίου το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ως αντιπρόεδροι, όταν ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Κουβέλης εμφανίζονται θετικοί, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Σαμαράς έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση. Επιπλέον, το Μαξίμου συζητεί τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής ως μέτρο υπέρ πιο αποτελεσματικού συντονισμού, απορρίπτει όμως το αίτημα για συγκρότηση συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, που θα λειτουργεί παράλληλα.

Στο μικροσκόπιο

Σε ό,τι αφορά προτεινόμενες αλλαγές, αντικαταστάσεις, μετακινήσεις:

Πρώτον, ο κ. Σαμαράς δε συζητεί αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη. Τον κ. Στουρνάρα στηρίζει και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ενστάσεις που έχει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος προσκρούουν στο ότι ο κ. Στουρνάρας είναι πλέον ο εκλεκτός του Βερολίνου. Ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει τη σχέση με τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ με την επιλογή ενός άλλου προσώπου, ενώ δεν αξιολογεί ως σημαντικές τις ενστάσεις εναντίον του υπουργού Οικονομικών από τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ.

Δεύτερον, θα επικεντρωθεί σε αλλαγές που σχετίζονται με τα λεγόμενα «μνημονιακά» υπουργεία, κάτι που παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι δεν αναμένονται αλλαγές σε επίπεδο υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Αμυνας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Τουρισμού και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τρίτον, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης (πέραν της κίνησης Βιρβιδάκη που έχει ήδη γίνει για την ενίσχυση απορρόφησης του ΕΣΠΑ). Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί αντικατάσταση του Κ. Χατζηδάκη ούτε όμως και το «σπάσιμο» του υπουργείου, αν και ο υπουργός Ανάπτυξης δέχεται αρκετά βέλη τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ όσο και από το εσωτερικό της Ν.Δ., για τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και τις χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων.

Τέταρτον, στο Μαξίμου υπάρχει κλίμα εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτου. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι υπό αντικατάσταση ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος και υπό μετακίνηση (αν δεν δεχθεί ο κ. Σαμαράς την αντικατάστασή του) ο υπουργός Εργασίας, ενώ ο κ. Κουβέλης, πέραν των Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, στηρίζει και την υφυπουργό της ΔΗΜΑΡ κ. Σκοπούλη. Οι όποιες αποφάσεις όμως θα ληφθούν ύστερα από συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών.

Πέμπτον, καλλιεργείται κλίμα μεγάλων αλλαγών σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον τους από τους βουλευτές της Ν.Δ. ήταν ένα σήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ συνομιλητές του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι σε αυτό το επίπεδο μπορούν να γίνουν πολλές αλλαγές, έτσι ώστε από τη μία να απαντηθούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά παράλληλα να μην αλλάξουν οι ρυθμοί.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: