Συνάντηση Πρωθυπουργού και υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους νεοφυών εταιρειών
Ολοκληρώθηκε με ελπιδοφόρα μηνύματα για τους νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις, η συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, με εκπροσώπους είκοσι, περίπου, νεοφυών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πως οι...
επιχειρήσεις αυτές εκπροσωπούνται από την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ) η οποία δημιουργήθηκε από νέους επιχειρηματίες με στόχο να προωθήσει ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας στη χώρα το οποίο θα επικεντρώνει στη καινοτομία και την ταχεία ανάπτυξη.
Η στρατηγική της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων επικεντρώνει σε πέντε περιοχές στις οποίες οι παράγοντες της γεωοικονομίας, του συμβολικού και του ανθρωπίνου κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την Ελλάδα.
Πρόκειται για την αγροτικη οικονομία και την γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την ενέργεια, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, την υψηλή τεχνολογια με έμφαση στις ΤΠΕ και στη Βιοϊατρική, καθώς και τις μεταφορές με έμφαση στη ναυτιλία.
Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση επεσήμανε την ανάγκη ενός «κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στους νέους και την Πολιτεία, με στόχο την ανάτπτυξη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ακόμη και σε αυτή τη βαθιά κρίση καταφέρνει να δημιουργεί και να ξεχωρίζει. Νέα παιδιά με γνώσεις, ταλέντο και διάθεση για δουλειά.
Η σημερινή συνάντηση συμβολίζει το αγκάλιασμα των νεοφυών επιχειρήσεων που μπορούν να προσφέρεουν "ανάσες" καινοτομίας. Στόχος είναι να εμπνεύσουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους νέους και την Πολιτεία. Σκοπός του θα είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και η έυρεση νέων θέσεων εργασίας μέσα από νέες, καινοτόμες, ρηξικέλευθες προτάσεις, που μπορούν να είναι βιώσιμες. Να διαμορφώσουμε μια βάση δημιουργική της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η στήριξη είναι μια ρεαλιστική στρατηγική, μια βασική οδός εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται κινητοποίση και διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας.
Νέες ιδέες υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να βρίσκουν τοίχους από την Πολιτεία. Εκεί που το κράτος χρειαζεται είναι η χρηματοδότηση, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα. Η υποχρέωση της πολιτείας και των υπουργών εδώ είναι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν το ρίσκο, να τολμήσουν την νέα ιδέα, να την κάνουν επένδυση. Και έτσι θα δημιουργηθεί υπεραξία που θα αναθερμάνει την οικονομία. Αυτό είναι το νέο αίμα που θα τρέξει στις φλέβες της ελληνικής οικονομίας».
Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι «οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες εκπροσωπούν την Ελλάδα που καινοτομεί και νικάει».
Σημειώνεται ότι τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕΝΕ τη ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, για να ακούσει τα προβλήματά τους και να πάρει ιδέες. Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί από την πλευρά των νεοφυών επιχειρήσεων μια ολιγομελής επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης και θα αναλάβει την υποχρέωση να δίνει ιδέες στην κυβέρνηση σε σχέση με τη νέα επιχειρηματικότητα.
Επίσης, αποφασίσθηκε οι εν λόγω επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα βασίζεται, όπως είναι γνωστό, στην καινοτομία και την τεχνολογία.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ακόμη ότι το κράτος πρέπει να περιορισθεί σε έναν νρυθμιστικό ρόλο και να εγκαταλείψει πρακτικές του παρελθόντος.
Από την πλευρά του, ο ντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ κ. Παναγιώτης Ζαμάνης δήλωσε ότι η συνάντηση κύλησε εξαιρετικά. «Ο Πρωθυπουργός», είπε, «άκουσε τα προβλήματά μας , τα οποία είναι κυρίως προβλήματα γραφειοκρατίας και ζητήσαμε να μας ανοίξει οδούς χρηματοδότησης».
Ο κ. Ζαμάνης ενέφερε ακόμη ότι μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων - στην ΕΕΝΕ συμμετέχουν 100 επιχειρήσεις αλλά στις εκδηλώσεις της συγκεντρώνονται περί τις 2.000 - εκπροσωπούνται κλάδοι όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Γαστρονομία, Μεταφορές και Πληροφορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου