12.3.13

Τριπλασιάστηκαν οι Ελληνες φοιτητές στην Ολλανδία ...

Σχεδόν τριπλασιάστηκε, μέσα σε μία 6ετία, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στα 14 πανεπιστήμια της Ολλανδίας, γεγονός που... οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν, αλλά και στο επίπεδο σπουδών και το μικρότερο κόστος σε σχέση με πανεπιστήμια άλλων χωρών. Η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ολλανδικό Ινστιτούτο πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο ΑΠΘ για τις σπουδές και την έρευνα στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων και πολυτεχνείων της χώρας, που παρείχαν συμβουλές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές για προγράμματα σπουδών και δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στα Πανεπιστήμια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η Ολλανδία παρέχει περισσότερα από 1.500 αγγλόφωνα προγράμματα με χαμηλό κόστος διδάκτρων, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 1.800 ευρώ ετησίως για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά).

Οι Έλληνες φοιτητές είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα σπουδαστών στη χώρα, μετά τους Γερμανούς και τους Κινέζους. Το 2006 υπολογίζονταν στους 450, ενώ το 2011 - 2012 ανήλθαν σε περισσότερους από 1.500, χωρίς στον αριθμό αυτό να λαμβάνονται υπόψη όσοι κάνουν διδακτορικό, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα κ.λπ.

Οι σχολές προτίμησης είναι κυρίως Πολυτεχνεία, οικονομικά πανεπιστήμια, αλλά και θεωρητικές σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία, ή Σχολές Καλών Τεχνών και ωδεία. "Πριν από τρία χρόνια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε για τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά τώρα αναζητούν και προπτυχιακές σπουδές, πιθανώς επειδή υπάρχουν περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εκπαιδευτική και πολιτιστική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μάρθα Τριανταφύλλου.

Η διαδικασία αποδοχής των φοιτητών εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ζητά το κάθε πανεπιστήμιο, πάντως είναι σταθερά προαπαιτούμενα το απολυτήριο λυκείου και πτυχίο καλής γνώσης των αγγλικών. Για ακριβέστερα κριτήρια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν το Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Για τη διαμονή του μπορεί κανείς να επιλέξει την ελεύθερη αγορά ή τις εστίες των πανεπιστήμιων, έναντι αμοιβής. Πάντως, στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει την αναζήτηση πολύ νωρίς, αφού η διαθεσιμότητα στέγασης είναι μικρή. Το κόστος ζωής διαφέρει από πόλη σε πόλη, με το κόστος του ενοικίου να παίζει βασικό ρόλο. Κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής θα πρέπει να υπολογίζει ότι χρειάζεται από 900 - 1.200 ευρώ το μήνα για να καλύψει όλα του τα έξοδα (μαζί με το ενοίκιο).

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: