Από το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται στο ΣΕΦ οι σύνεδροι που συμμετέχουν στο 9ο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Στην είσοδο του σταδίου τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ πιο αυστηρά από την Παρασκευή, που ξεκίνησε το συνέδριο, καθώς η ημέρα ...
δεν είναι εργάσιμη και πολλά μέλη του κόμματος που δεν είναι σύνεδροι και επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες στάθηκαν στην ουρά για να βγάλουν διαπίστευση.
Στο εσωτερικό οι ομάδες και τα ρεύματα δίνουν τη μάχη του σταυρού για την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Κεντρική Επιτροπή -η διαδικασία θα διεξαχθεί την Κυριακή. Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος θα κλείσει με την ομιλία του την κεντρική συνεδριακή διαδικασία, ενώ αναμένεται στο ΣΕΦ και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μιλήσει. Από χθες το απόγευμα, οι σύνεδροι ανεβαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στό βήμα και παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τα λάθη του ΠαΣοΚ, για τη φυσιογνωμία του και για το πρέπει να γίνει στο μέλλον.
«Το ΠαΣοΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο εφόσον υπηρετεί το λαό και την κοινωνία» είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Πρέπει να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με προοδευτικό πρόσημο. Το ΠαΣοΚ να αποχωρήσει άμεσα από την τρικομματική κυβέρνηση και να προωθήσει πολιτικές που ανατρέπουν στην πράξη τις μνημονιακές υποχρεώσεις».
«Καθαρό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα», ζήτησε ο Χρήστος Παπουτσής. «Δεν υπάρχει μέλλον σε ένα ευέλικτο κόμμα που έχει βάλει όρια στα αριστερά του και κοιτάει προς τα δεξιά του. Το μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία μας, η ιδεολογία μας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στη σύγχρονη εκδοχή του» πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Παπουτσή, «το ΠαΣοΚ πρέπει να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία στο νέα εγχείρημα της κεντροαριστεράς. Χρειαζόμαστε ρεαλιστική προοπτική χωρίς να χάσουμε την πυξίδα της ιδεολογίας και των αρχών μας. Ο αγώνας μας είναι να σωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με τη σιωπή δεν σφυρηλατείται η ενότητα» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε:
«Ως πότε θα σιωπούμε για τους πρωτοφανείς εκβιασμούς που υπέστη η κυβέρνησης μας από εγχώρια και ξένα συμφέροντα, για την ανατροπή του εκλεγεμένου πρωθυπουργού, για την αβασάνιστη διαγραφή 35 βουλευτών μας, για την άμεση παραίτηση του Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος, και για την μοναδική υποψηφιότητα Βενιζέλου τον Μάρτιο (...)
..Ως πότε θα επιτρέπουμε στα πάσης φύσεως συμφέροντα να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς και υπουργούς. Κανείς δεν περισσεύει, να σφυρηλατήσουμε τη νέα εθνική, λαϊκή ενότητα.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια εξουσίας. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, προέχει όμως η κυβερνητική σταθερότητα και το ΠαΣοΚ ήταν πάντα πόλος σταθερότητας. Ωστόσο, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν δικαιολογεί τη διαρκή ιδεολογική και ποολιτική μας μετάλλαξη. Οχι σε νέα μέτρα, η κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που τέθηκε στις τελευταίες εκλογές και δεν έγινε πότε η διαπραγμάτευση».
«Εχουμε σήμερα ένα ΠαΣοΚ σε πολλά εισαγωγικά» επισήμανε ο Δημήτρης Ρέππας που πρότεινε το ΠαΣοΚ να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση και να ζητήσει αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς. «Χρειαζόμαστε τέσσερις προυποθέσεις για την ανάκαμψη: Απαρασάλευτο δόγμα ότι εμείς ανήκουμε στο ΠαΣοΚ, όχι το ΠαΣοΚ σε εμάς. Πρώτα η Ελλάδα, μετά το κόμμα.
Η ανασύσταση δεν γίνεται σε κενό ιστορικής συνείδησης. Είμαστε ένα Κίνημα που στράτευσε δυνάμεις που βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνίας και της ιστορίας από τη δεξιά μονοκρατορία. Τώρα εξελίσσεται μια επιχείρηση άφεσης αμαρτιών της ΝΔ μέσω της διάχυσης των ευθυνών στη μαύρη μεταπολίτευση...
...Το κεντρικό θέμα δεν είναι αν θα συμμετάσχουμε ή όχι στην κυβέρνηση αλλά ποιά πολιτική ακολουθούμε. Το κεντρικό δίλημμα είναι αν θα αναθεωρηθεί η πολιτική που εφαρμόζεται. Προτείνω να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα σε τέσσερα σημεία: Ρήτρα ύφεσης - ανεργίας. Κυλιόμενος χρόνος αναπροσαρμογής. Νέο "κούρεμα". Οχι σε νέα μείωση μισθών συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας. Διαφορετικά ας κρατήσουμε απόσταση από αυτή την κυβέρνηση και από αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται τώρα.
Μπορούμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής για να μην πάμε σε εκλογές. Αν μας εκβιάσει ο Σαμαράς με εκλογές να φτιάξουμε κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Το ΠαΣοΚ δεν θα είναι ένα μικρό κόμμα συμπλήρωμα της μιάς ή της άλλης κυβέρνησης. Θα γυρίσουμε σελίδα αν διδαχθούμε από τα λάθη μας».
«Κάναμε την αυτοκριτική, αλλά άλλο η αυτοκριτική και άλλο η ισοπέδωση» σημείωσε η κυρία Φώφη Γεννηματά. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε νέες εκλογές. Ομως δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ. Στηρίζουμε επιλογές με αριστερό πρόσημο, για την άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η συμβολή μας είναι η συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στην κορυφή και η κοινωνική συναίνεση στη βάση.
Σταθερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ και στη συντήρηση και απέναντι στη δημαγωγία και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάμε όμως την πόρτα ανοιχτή σε όσους έψαξαν και δεν βρήκαν απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε μέτωπο με τον νεοφασισμό. Στο σημερινό ΠαΣοΚ δεν έχουμε την πολυτέλεια για προσωπικές στρατηγικές, να στιχοιζόμαστε σε ομαδούλες».
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο ή θα ζήσουμε το κύκνειο άσμα μιας παράταξης που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για πάνω από 30 χρόνια» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι, μας έχουν μείνει δυνάμεις; Εχω ανάμικτα συναισθήματα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ψήφισαν για το συνέδριο αλλά την ίδια ώρα υπάρχει εδώ η αμνησία των πρακτικών της νεολαίας του 1980 και 1990 και του διαγκωνισμού των εσωκομματικών χαρακωμάτων».
Δεν γίναμε συντηρητικό κόμμα, κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό, πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Δεν ζητάω να φύγουμε από την κυβέρνηση αλλά να μην μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση υφιστάμενοι τη φθορά. Προτείνω νέο αυτόνομο, δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο και όχι συγκόλληση φορέων και επίδοξων αρχηγών. Ανοιχτή η πόρτα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού τόξου, όχι προς μια κατεύθυνση. Το ΠαΣοΚ από αρχηγικό κόμμα να γίνει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα».
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας παρουσίασε τις προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού: «Το καταστατικό πρέπει να καταστήσει το ΠαΣοΚ ένα θεσμικό κόμμα που θα εκφράζει τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Υπήρξε σημαντικός διάλογος για το καταστατικό στις προσυνεδρικές συνεδριάσεις. Αν υπάρχουν και άλλες απόψεις να εκφραστούν ελεύθερα αλλά πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε.
»Σας παρουσιάζουμε μια νέα πρόταση. Στο άρθρο 8 κατοχυρώνεται η εσωκομματική δημοκρατία, τα ρεύματα, την ελευθερία να λέει ο καθένας ελεύθερα τις απόψεις, τις προτάσεις, τις αγωνίες του, χωρίς ενοχές. Στο άρθρο 9 ορίζεται ως απαραίτητη η λογοδοσία, στο άθρο 10 το ποσοστό σταυροδοσίας, το οποίο εξιτάρει γιατί σχετίζεται σε επιλογές προσώπων. Είχαμε δοκιμάσει το 100%, μετά το 40%, τελευταία το 10%. Η εκλογή συνέδρων έγινε με 10%. Η πρόταση που καταθέτω είναι να πάει το ποσοστό στο 30% για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, για να μην έχουμε ένα υψηλό ποσοστό που εκλέγονται μόνο μεγάλες ομάδες και δημιουργείται υποψία ελέγχου ούτε 10% που οδηγεί στη λογική της παρέας.
Θέλουμε πολιτική ψήφο, να εκλέγονται πρόσωπα που εκφράζουν άποψεις, πολιτικές θέσεις και ιδέες. Το άρθρο 12 για τα δημοψηφίσματα, δεν το αξιοποήσαμε. Για την ποσόστωση γυναικών προτείνουμε 30%. Ανανέωση, να στηριχτεί με ποσοστό 25% νεοεισερχομένων στην πολιτική, ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν.
Ζητήσατε περιορισμένες θητείες. Προτείνουμε μέχρι 3 συνεχόμενες θητείες, για να μην αισθάνεται κανένας ότι έχει ιδιοκτησιακή σχέση με μια θέση και να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά. Πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους. Όταν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση μας απορροφά το κράτος, πρέπει να υπάρχουν ασυμβίβαστα. Προτείνουμε μέχρι 1/4 σε κρατικές θέσεις.
Νέος θεσμός η Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχών από προσωπικότητες που θα αξιολογούν τα στελέχη για τη δημόσια διοίκηση. Να σταματήσει ο κολλητός του κολλητού. Δραστικός περιορισμός των αριστήνδην. Το Εθνικό Συμβούλιο, μετατράπηκε σε Κεντρική Επιτροπή, με 130 εκλεγμένα μέλη δέκα επιπλέον από όσα είχαμε πει έπειτα από μαζική διαμαρτυρία των αποδήμων και επιπλέον 50 μέλη αριστήνδην (τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για πρωτη και τελευταία φορά οι βουλευτές του Μαίου που δεν εξελέγησαν τον Ιούνιο, 8-9 άτομα και πρόεδροι των μεγάλων τριτοβάθμιων οργανώσεων). Το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται συνολικά από 17 άτομα ώστε να είναι ευέλικτο και να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα».
«Το ΠαΣοΚ θα πρέπει άμεσα να θέσει τις δικές του πράσινες γραμμές» είπε ο Παντελής Οικονόμου. «Να διαπραγματευτεί σοβαρά τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στις αγορές αλλά και την εγκαθίδρυση ενός επαρκούς δικτύου κοινωνικής προστασίας. Το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι πλέον ακατάλληλο και το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να ακολουθήσει τον κυβερνητικό δρόμο της ύφεσης».
Υπέρ της συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση «στη βάση της ειλικρινούς επικαιροποιημένης συμφωνίας και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους όπου χρειάζεται» τάχθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος.
Ο Γιάννης Καψής εξαπέλυσε επίθεση στα στελέχη που κρατούν αποστάσεις λέγοντας: «Στην πανστρατειά κραυγάζω παρών. Κεντροαριστερά είναι το ΠαΣοΚ και όσοι πιστοί προσέλθετε. Κουρασμένα παληκάρια που χρωστάνε τα πάντα στο ΠαΣοΚ κατεβαίνουν από το τραίνο. Μερικοί σύντροφοι αλληθωρίζουν προς το συνοθύλευμα της αριστερής κωλοτούμπας. Αυτό που φοβάμαι είναι ένα σίκουελ της ταινίας "Ο Σαρλό δικτάτορας". Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος να είναι 30άρης».
Την ανάγκη επανατοποθέτησης στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης «ως προς τις κοινές δεσμεύσεις που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες» ζήτησε ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν προτείνουμε την ανατροπή της κυβέρνησης που σημαίνει εκλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία και πριμοδότηση της ανευθυνότητας» διευκρίνισε. «Ο χώρος μας δεν μπορεί να είναι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατευθύνουμε τις κυβερνητικές επιλογές στις κοινά αποδεκτές θέσεις που μας οδήγησαν να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Το Κοινοβούλιο δύσκολα θα συνηγορήσει σε νέα μέτρα».
Να ξαναγίνει το ΠαΣοΚ πολιτικά αυτόνομο, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κυβέρνηση, και να κάνει άνοιγμα άνευ όρων στην κοινωνική και πολιτική Αριστερά, από την οποία δεν απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Χάρης Τσιόκας.
Οι Γ. Παναγιωτακόπουλος και Χ. Τσιόκας έχουν προαναγγείλει ότι θα θέσουν σε ψηφοφορία το ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης του ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση.
«Είναι σαφές ότι τη στιγμή που απόλυτη προτεραιότητα είναι η σωτηρία της χώρας η συμμετοχή είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνης δύναμης. Συμμετοχή όμως δεν μπορεί να σημαίνει συνενοχή» είπε η ευρωβουλευτής κυρία Mαριλένα Κοππά.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απηύθυνε νέα πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς με κοινή κάθοδο στις εκλογές».
«Το ΠαΣοΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με κοινή κάθοδο στις εκλογές» είπε, σημειώνοντας «Με εκπλήσσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠαΣοΚ».
Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε από αυτή τη συμμαχία τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους του.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν, λέγοντας ότι «ηχηρή είναι η παρουσία όλων σας εδώ» και όχι οι απουσίες, ενώ για αυτούς που κάνουν «πλάγια βήματα εξόδου από το ΠαΣοΚ» είπε ότι κρίνονται από την κοινωνία.
Τέλος, άφησε αιχμές και κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι καταστάσεις απαιτούσαν μεγαλύτερη τόλμη και ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, πριν αυτές επιβληθούν με το μνημόνιο....
BHMA
δεν είναι εργάσιμη και πολλά μέλη του κόμματος που δεν είναι σύνεδροι και επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες στάθηκαν στην ουρά για να βγάλουν διαπίστευση.
Στο εσωτερικό οι ομάδες και τα ρεύματα δίνουν τη μάχη του σταυρού για την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Κεντρική Επιτροπή -η διαδικασία θα διεξαχθεί την Κυριακή. Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος θα κλείσει με την ομιλία του την κεντρική συνεδριακή διαδικασία, ενώ αναμένεται στο ΣΕΦ και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μιλήσει. Από χθες το απόγευμα, οι σύνεδροι ανεβαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στό βήμα και παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τα λάθη του ΠαΣοΚ, για τη φυσιογνωμία του και για το πρέπει να γίνει στο μέλλον.
«Το ΠαΣοΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο εφόσον υπηρετεί το λαό και την κοινωνία» είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Πρέπει να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με προοδευτικό πρόσημο. Το ΠαΣοΚ να αποχωρήσει άμεσα από την τρικομματική κυβέρνηση και να προωθήσει πολιτικές που ανατρέπουν στην πράξη τις μνημονιακές υποχρεώσεις».
«Καθαρό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα», ζήτησε ο Χρήστος Παπουτσής. «Δεν υπάρχει μέλλον σε ένα ευέλικτο κόμμα που έχει βάλει όρια στα αριστερά του και κοιτάει προς τα δεξιά του. Το μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία μας, η ιδεολογία μας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στη σύγχρονη εκδοχή του» πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Παπουτσή, «το ΠαΣοΚ πρέπει να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία στο νέα εγχείρημα της κεντροαριστεράς. Χρειαζόμαστε ρεαλιστική προοπτική χωρίς να χάσουμε την πυξίδα της ιδεολογίας και των αρχών μας. Ο αγώνας μας είναι να σωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με τη σιωπή δεν σφυρηλατείται η ενότητα» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε:
«Ως πότε θα σιωπούμε για τους πρωτοφανείς εκβιασμούς που υπέστη η κυβέρνησης μας από εγχώρια και ξένα συμφέροντα, για την ανατροπή του εκλεγεμένου πρωθυπουργού, για την αβασάνιστη διαγραφή 35 βουλευτών μας, για την άμεση παραίτηση του Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος, και για την μοναδική υποψηφιότητα Βενιζέλου τον Μάρτιο (...)
..Ως πότε θα επιτρέπουμε στα πάσης φύσεως συμφέροντα να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς και υπουργούς. Κανείς δεν περισσεύει, να σφυρηλατήσουμε τη νέα εθνική, λαϊκή ενότητα.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια εξουσίας. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, προέχει όμως η κυβερνητική σταθερότητα και το ΠαΣοΚ ήταν πάντα πόλος σταθερότητας. Ωστόσο, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν δικαιολογεί τη διαρκή ιδεολογική και ποολιτική μας μετάλλαξη. Οχι σε νέα μέτρα, η κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που τέθηκε στις τελευταίες εκλογές και δεν έγινε πότε η διαπραγμάτευση».
«Εχουμε σήμερα ένα ΠαΣοΚ σε πολλά εισαγωγικά» επισήμανε ο Δημήτρης Ρέππας που πρότεινε το ΠαΣοΚ να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση και να ζητήσει αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς. «Χρειαζόμαστε τέσσερις προυποθέσεις για την ανάκαμψη: Απαρασάλευτο δόγμα ότι εμείς ανήκουμε στο ΠαΣοΚ, όχι το ΠαΣοΚ σε εμάς. Πρώτα η Ελλάδα, μετά το κόμμα.
Η ανασύσταση δεν γίνεται σε κενό ιστορικής συνείδησης. Είμαστε ένα Κίνημα που στράτευσε δυνάμεις που βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνίας και της ιστορίας από τη δεξιά μονοκρατορία. Τώρα εξελίσσεται μια επιχείρηση άφεσης αμαρτιών της ΝΔ μέσω της διάχυσης των ευθυνών στη μαύρη μεταπολίτευση...
...Το κεντρικό θέμα δεν είναι αν θα συμμετάσχουμε ή όχι στην κυβέρνηση αλλά ποιά πολιτική ακολουθούμε. Το κεντρικό δίλημμα είναι αν θα αναθεωρηθεί η πολιτική που εφαρμόζεται. Προτείνω να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα σε τέσσερα σημεία: Ρήτρα ύφεσης - ανεργίας. Κυλιόμενος χρόνος αναπροσαρμογής. Νέο "κούρεμα". Οχι σε νέα μείωση μισθών συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας. Διαφορετικά ας κρατήσουμε απόσταση από αυτή την κυβέρνηση και από αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται τώρα.
Μπορούμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής για να μην πάμε σε εκλογές. Αν μας εκβιάσει ο Σαμαράς με εκλογές να φτιάξουμε κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Το ΠαΣοΚ δεν θα είναι ένα μικρό κόμμα συμπλήρωμα της μιάς ή της άλλης κυβέρνησης. Θα γυρίσουμε σελίδα αν διδαχθούμε από τα λάθη μας».
«Κάναμε την αυτοκριτική, αλλά άλλο η αυτοκριτική και άλλο η ισοπέδωση» σημείωσε η κυρία Φώφη Γεννηματά. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε νέες εκλογές. Ομως δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ. Στηρίζουμε επιλογές με αριστερό πρόσημο, για την άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η συμβολή μας είναι η συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στην κορυφή και η κοινωνική συναίνεση στη βάση.
Σταθερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ και στη συντήρηση και απέναντι στη δημαγωγία και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάμε όμως την πόρτα ανοιχτή σε όσους έψαξαν και δεν βρήκαν απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε μέτωπο με τον νεοφασισμό. Στο σημερινό ΠαΣοΚ δεν έχουμε την πολυτέλεια για προσωπικές στρατηγικές, να στιχοιζόμαστε σε ομαδούλες».
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο ή θα ζήσουμε το κύκνειο άσμα μιας παράταξης που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για πάνω από 30 χρόνια» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι, μας έχουν μείνει δυνάμεις; Εχω ανάμικτα συναισθήματα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ψήφισαν για το συνέδριο αλλά την ίδια ώρα υπάρχει εδώ η αμνησία των πρακτικών της νεολαίας του 1980 και 1990 και του διαγκωνισμού των εσωκομματικών χαρακωμάτων».
Δεν γίναμε συντηρητικό κόμμα, κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό, πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Δεν ζητάω να φύγουμε από την κυβέρνηση αλλά να μην μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση υφιστάμενοι τη φθορά. Προτείνω νέο αυτόνομο, δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο και όχι συγκόλληση φορέων και επίδοξων αρχηγών. Ανοιχτή η πόρτα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού τόξου, όχι προς μια κατεύθυνση. Το ΠαΣοΚ από αρχηγικό κόμμα να γίνει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα».
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας παρουσίασε τις προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού: «Το καταστατικό πρέπει να καταστήσει το ΠαΣοΚ ένα θεσμικό κόμμα που θα εκφράζει τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Υπήρξε σημαντικός διάλογος για το καταστατικό στις προσυνεδρικές συνεδριάσεις. Αν υπάρχουν και άλλες απόψεις να εκφραστούν ελεύθερα αλλά πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε.
»Σας παρουσιάζουμε μια νέα πρόταση. Στο άρθρο 8 κατοχυρώνεται η εσωκομματική δημοκρατία, τα ρεύματα, την ελευθερία να λέει ο καθένας ελεύθερα τις απόψεις, τις προτάσεις, τις αγωνίες του, χωρίς ενοχές. Στο άρθρο 9 ορίζεται ως απαραίτητη η λογοδοσία, στο άθρο 10 το ποσοστό σταυροδοσίας, το οποίο εξιτάρει γιατί σχετίζεται σε επιλογές προσώπων. Είχαμε δοκιμάσει το 100%, μετά το 40%, τελευταία το 10%. Η εκλογή συνέδρων έγινε με 10%. Η πρόταση που καταθέτω είναι να πάει το ποσοστό στο 30% για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, για να μην έχουμε ένα υψηλό ποσοστό που εκλέγονται μόνο μεγάλες ομάδες και δημιουργείται υποψία ελέγχου ούτε 10% που οδηγεί στη λογική της παρέας.
Θέλουμε πολιτική ψήφο, να εκλέγονται πρόσωπα που εκφράζουν άποψεις, πολιτικές θέσεις και ιδέες. Το άρθρο 12 για τα δημοψηφίσματα, δεν το αξιοποήσαμε. Για την ποσόστωση γυναικών προτείνουμε 30%. Ανανέωση, να στηριχτεί με ποσοστό 25% νεοεισερχομένων στην πολιτική, ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν.
Ζητήσατε περιορισμένες θητείες. Προτείνουμε μέχρι 3 συνεχόμενες θητείες, για να μην αισθάνεται κανένας ότι έχει ιδιοκτησιακή σχέση με μια θέση και να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά. Πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους. Όταν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση μας απορροφά το κράτος, πρέπει να υπάρχουν ασυμβίβαστα. Προτείνουμε μέχρι 1/4 σε κρατικές θέσεις.
Νέος θεσμός η Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχών από προσωπικότητες που θα αξιολογούν τα στελέχη για τη δημόσια διοίκηση. Να σταματήσει ο κολλητός του κολλητού. Δραστικός περιορισμός των αριστήνδην. Το Εθνικό Συμβούλιο, μετατράπηκε σε Κεντρική Επιτροπή, με 130 εκλεγμένα μέλη δέκα επιπλέον από όσα είχαμε πει έπειτα από μαζική διαμαρτυρία των αποδήμων και επιπλέον 50 μέλη αριστήνδην (τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για πρωτη και τελευταία φορά οι βουλευτές του Μαίου που δεν εξελέγησαν τον Ιούνιο, 8-9 άτομα και πρόεδροι των μεγάλων τριτοβάθμιων οργανώσεων). Το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται συνολικά από 17 άτομα ώστε να είναι ευέλικτο και να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα».
«Το ΠαΣοΚ θα πρέπει άμεσα να θέσει τις δικές του πράσινες γραμμές» είπε ο Παντελής Οικονόμου. «Να διαπραγματευτεί σοβαρά τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στις αγορές αλλά και την εγκαθίδρυση ενός επαρκούς δικτύου κοινωνικής προστασίας. Το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι πλέον ακατάλληλο και το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να ακολουθήσει τον κυβερνητικό δρόμο της ύφεσης».
Υπέρ της συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση «στη βάση της ειλικρινούς επικαιροποιημένης συμφωνίας και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους όπου χρειάζεται» τάχθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος.
Ο Γιάννης Καψής εξαπέλυσε επίθεση στα στελέχη που κρατούν αποστάσεις λέγοντας: «Στην πανστρατειά κραυγάζω παρών. Κεντροαριστερά είναι το ΠαΣοΚ και όσοι πιστοί προσέλθετε. Κουρασμένα παληκάρια που χρωστάνε τα πάντα στο ΠαΣοΚ κατεβαίνουν από το τραίνο. Μερικοί σύντροφοι αλληθωρίζουν προς το συνοθύλευμα της αριστερής κωλοτούμπας. Αυτό που φοβάμαι είναι ένα σίκουελ της ταινίας "Ο Σαρλό δικτάτορας". Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος να είναι 30άρης».
Την ανάγκη επανατοποθέτησης στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης «ως προς τις κοινές δεσμεύσεις που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες» ζήτησε ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν προτείνουμε την ανατροπή της κυβέρνησης που σημαίνει εκλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία και πριμοδότηση της ανευθυνότητας» διευκρίνισε. «Ο χώρος μας δεν μπορεί να είναι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατευθύνουμε τις κυβερνητικές επιλογές στις κοινά αποδεκτές θέσεις που μας οδήγησαν να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Το Κοινοβούλιο δύσκολα θα συνηγορήσει σε νέα μέτρα».
Να ξαναγίνει το ΠαΣοΚ πολιτικά αυτόνομο, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κυβέρνηση, και να κάνει άνοιγμα άνευ όρων στην κοινωνική και πολιτική Αριστερά, από την οποία δεν απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Χάρης Τσιόκας.
Οι Γ. Παναγιωτακόπουλος και Χ. Τσιόκας έχουν προαναγγείλει ότι θα θέσουν σε ψηφοφορία το ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης του ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση.
«Είναι σαφές ότι τη στιγμή που απόλυτη προτεραιότητα είναι η σωτηρία της χώρας η συμμετοχή είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνης δύναμης. Συμμετοχή όμως δεν μπορεί να σημαίνει συνενοχή» είπε η ευρωβουλευτής κυρία Mαριλένα Κοππά.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απηύθυνε νέα πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς με κοινή κάθοδο στις εκλογές».
«Το ΠαΣοΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με κοινή κάθοδο στις εκλογές» είπε, σημειώνοντας «Με εκπλήσσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠαΣοΚ».
Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε από αυτή τη συμμαχία τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους του.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν, λέγοντας ότι «ηχηρή είναι η παρουσία όλων σας εδώ» και όχι οι απουσίες, ενώ για αυτούς που κάνουν «πλάγια βήματα εξόδου από το ΠαΣοΚ» είπε ότι κρίνονται από την κοινωνία.
Τέλος, άφησε αιχμές και κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι καταστάσεις απαιτούσαν μεγαλύτερη τόλμη και ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, πριν αυτές επιβληθούν με το μνημόνιο....
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου