Το μέγεθος του δανείου το οποίο συζητείται να χορηγηθεί στην Κύπρο μοιάζει πιθανό να είναι πιο κοντά στα 10 δισ. ευρώ, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.
Το πακέτο για τη...
νήσο, η κυβέρνηση της οποίας είχε ζητήσει από την τρόικα τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας τον Ιούνιο του 2012, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ανερχόταν σε έως και 17 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, είπαν οι ίδιες πηγές, το τελικό ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο, χάρη σε διάφορα φορολογικά μέτρα που η Κύπρος αναμένεται να επιβάλει για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι έλεγαν πως ανέμεναν το ποσό να βρίσκεται μέσα στο φάσμα των 10 ως 13 δισεκ. ευρώ, αλλά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην ολλανδική βουλή ότι θέλει το πακέτο να βρίσκεται πιο κοντά ακόμα στα 10 δισεκ. ευρώ.
Εξάλλου, κατά ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο θα συμφωνηθεί να επιβληθεί ένα τέλος, ή ένας φόρος, στους καταθέτες στις τράπεζες της νήσου στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.
Η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν νομικά δύσκολη και ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη. Η Γερμανία, η Φινλανδία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης αυτής.
Η επιβολή ενός φόρου που θα ισούται με το 20-30% των αποδόσεων των τόκων των καταθέσεων ή άλλων τοποθετήσεων, για παράδειγμα, θα ήταν κάτι συγκριτικά πιο εύκολο από ένα ‘κούρεμα’ των καταθέσεων και δεν θα έθετε ουδεμία απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Ντάισελμπλουμ: «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση»
«Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση» πρόσθεσε.
«Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Κληθείς να σχολιάσει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει, καθώς, όπως επισήμανε, πρέπει πρώτα να ακούσει αυτά που θα πει η τρόικα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει δύο στόχου, τη σταθερότητα της ευρωζώνης και την επαναφορά της Κύπρου σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
«Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση», είπε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη.
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φρανς Βίκερς τόνισε ότι «θα γίνει αποτίμηση σήμερα [...] γνωρίζετε τις θέσεις της Ολλανδίας».
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σειρά διαβουλεύσεων της κυπριακής αντιπροσωπείας και του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με κοινοτικούς αξιωματούχους και ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup.
Γιουνκέρ: «Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που επιλέξαμε για την Ελλάδα»
Στην επισήμανση πως μόνο πρόοδος δεν αρκεί, αλλά πρέπει «να βρεθεί λύση στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup για την Κύπρο», προχώρησε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους».
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσέθεσε στο σημείο αυτό ότι η Ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου