Ο πρώην διευθυντής τεχνολογίας της Lehman-Brothers και νυν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Reuters χαρακτηρίζει τον εαυτό ως «ΙΤ πίθηκο» (δηλαδή πίθηκο της... τεχνολογίας των πληροφοριών), αποφασισμένο να οργανώσει καλύτερα τις υπηρεσίες του Δημοσίου και να πατάξει τη γραφειοκρατία.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο 42χρονος γγ Δημοσίων Εσόδων έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, διευθύνοντας την Ευρωπαϊκή ομάδα πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας και αποχώρησε λίγο πριν από την κατάρρευση της εταιρείας το 2008. Εργάστηκε σε μία άλλη εταιρεία που επρόκειτο και εκείνη σύντομα να κλείσει. Ήταν η Ασπίς Πρόνοια στην οποία εργάστηκε ως Διευθυντής Μηχανογράφησης και ασχολήθηκε με τη διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, τη βελτιστοποίηση διαδικασιών και την επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων.
«Ο προϋπολογισμός και το σχέδιο διάσωσης θέτουν ξεκάθαρους στόχους. Στόχοι που μετρώνται κάθε τρίμηνο» λέει στο Reuters ο Χάρης Θεοχάρης.
Ο διορισμός του ως «κύριος Δημόσια Έσοδα» δείχνει, κατά το Reuters, ότι η μηχανοργάνωση και η online υπηρεσίες στο ελληνικό Δημόσιο είναι απαραίτητες στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και είναι από τα αποτελεσματικότερα μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Δεν θέλουμε περισσότερες προσωπικές επαφές με εφόρους και ελεγκτές» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας και διαχείρισης ενός αξιόπιστου ηλεκτρονικού φορολογικού αρχείου, την ώρα που οι οδηγίες μόνο- όπως αναφέρει το Reuters- για τη σύνταξη των δηλώσεων και ο φορολογικός κώδικας- υπερβαίνουν τις 2.000 σελίδες.
Μπορεί ο Χάρης Θεοχάρης να αλλάξει αυτή την κατάσταση ρωτά το reuters και η απάντησή του είναι: «Θα είναι δύσκολο, θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε».
Η συνέντευξη έληξε, όπως γράφει το reuters όταν χτύπησε την πόρτα του γραφείου του γενικού γραμματέα ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Το Reuters σημειώνει πάντως την ανισότητα κατανομής των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι για το 2011 - 4 στους 10 φορολογούμενους δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας- που είναι 6.600 ευρώ ανά άτομο και 13.800 ανά οικογένεια. Ποσοστό που θεωρείται διπλάσιο από το πραγματικό το οποίο βρίσκεται στο 21% του πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου