Yπό την πίεση συρρικνούμενων μισθών και συντάξεων και μεγάλης αύξησης της ανεργίας, η πλειοψηφία των Ιταλών είπε «φτάνει» με τη λιτότητα, γράφουν οι FT σχολιάζοντας τα... πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δημοσιεύονταν από τη Ρώμη.
Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να «γλυκάνει» το μήνυμά του υπέρ της λιτότητας, υποσχόμενος «λογικές» μειώσεις φόρων και παραδεχόμενος ότι οι αποφάσεις του μπορεί να ήταν απαραίτητες για να αναστηλωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιταλία, ωστόσο επιδείνωσαν την ύφεση. Η προσπάθεια αποδείχθηκε και λίγη και καθυστερημένη, ενάντια στην πολεμική κατά της λιτότητας από Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι η πλειοψηφία των Ιταλών ψήφισαν ενάντια σε μέτρα λιτότητας, ευρώ και Ευρώπη», σημειώνει ο Ενρίκο Λέτα, δεύτερος τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα. «Αυτό στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη … Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε το χάος στην Ιταλία», προσθέτει.
«Εάν επαληθευτούν αυτοί οι αριθμοί, οι επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικός σεισμός – όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε όλη την Ευρώπη λέει ο Λέτα, προειδοποιώντας για μία «εντελώς ασταθή κυβέρνηση». Ο ιταλικός εκλογικός νόμος με τα παράδοξά του έχει επίσης οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά την Κάτω Βουλή αλλά όχι και την Γερουσία και πρακτικά δεν μπορούν να νομοθετήσουν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση, ακόμη και με τη στήριξη του Μόντι. Ο τελευταίος, μπορεί να «έκοψε» από τον Μπερλουσκόνι κρίσιμες κεντροδεξιές ψήφους που θα τον έφερναν πάλι στην πρωθυπουργία, τα πολύ μικρά ποσοστά του αποτέλεσαν «χαστούκι» στις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές που εκπροσωπεί.
Οι Ιταλοί αποδείχθηκαν έτοιμοι για το ρίσκο να στηρίξουν τον Μπερλουσκόνι και τις λαϊκιστικές εξαγγελίες του για περικοπές φόρων, ή να μετακινηθούν μαζικά προς τον αντικαθεστωτικό Μπέπε Γκρίλο και το κίνημά του των Πέντε Αστέρων, προκειμένου να ξεφορτωθούν τη λιτότητα, που εν πολλοίς θεωρούν ότι τους επιβλήθηκε από την εχθρική Γερμανία και τις Βρυξέλλες.
Οι άνθρωποι του Μπερλουσκόνι μιλούν για «θαύμα» και εντυπωσιακή επιστροφή του Καβαλιέρε, αλλά οι «φρέσκοι» βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο, με την μηδενική πολιτική εμπειρία, δηλώνουν ότι τεκμηριώθηκε η θέληση των Ιταλών για πραγματική αλλαγή. Μεταξύ όσων ζητούν, είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών στο μισό και ένας νέος εκλογικός νόμος με αναλογική εκπροσώπηση.
«Εάν γίνουν νέες εκλογές, ο Γκρίλο κινδυνεύει να πάει ακόμη καλύτερα… σε κάθε περίπτωση αυτό θα σημαίνει ανασφάλεια για μήνες», σύμφωνα με τον Νίκολα Μαρινέλλι, διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Glendevon King Asset Management.
«Μοιάζει σαν συνταγή για το απόλυτο αδιέξοδο», σχολιάζει ο Νίκολας Σπάιρο, αναλυτής της αγοράς όμολόγων κρατών: «Με τις τρέχουσες προβολές, οι αγορές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το χειρότερο και από τους δύο κόσμους της Ιταλίας: μία κρίση σε πλήρη εξέλιξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του ευρώ και μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή των φιλελεύθερων πολιτικών που προωθούσε ο Μόντι».
Εν μέσω της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης στη χώρα, η αμφιβολία για την ικανότητα των Ιταλών να εφαρμόσουν τον σφικτό προϋπολογισμό ήδη οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων να «τσιμπήσουν» ανοδικά χτες Δευτέρα. Κατά πολλούς είναι μία πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα ίσως είναι και το πρώτο τεστ για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι να προστατέψουν την ρευστότητα της ιταλικής οικονομίας, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα δημόσιο χρέος 2 τρισ. ευρώ.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου