16.2.13

Συζητήθηκε στο ΣΤΕ η εκτροπή του Αχελώου...

Για πολλοστή φορά και παρά το αιφνίδιο αίτημα του Δημόσιου για να αναβληθεί, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο.

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το...
1991.

Ειδικότερα, το Δημόσιο υπέβαλε αίτημα να δοθεί «μακρά αναβολή» εκδίκασης της επίμαχης υπόθεσης, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «επέρχεται ανατροπή του όλου σκηνικού», ενώ έχουν «δρομολογηθεί εξελίξεις». Σύμφωνα πάντα με το Δημόσιο το όλο έργο της εκτροπής επανασχεδιάζεται και αλλάζει η κατεύθυνση της εκτροπής.

Ακόμη, το Δημόσιο επισήμανε ότι θα συνταχθούν νέες μελέτες (περιβαλλοντικές, κ.λπ.), όπως και νέο σχέδιο διαχείρισης του όλου έργου, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση του περιβάλλοντος, θα μειωθεί η εκτροπή των υδάτων στα 250 εκατομμύρια κυβικά νερό, από τα 600 εκατ. τα οποία ήταν προγραμματισμένα, κ.λπ.

Από την πλευρά των αιτούντων χαρακτηρίσθηκε «έκπληξη» το αίτημα του Δημοσίου για μακρά αναβολή της υπόθεσης, αλλά και προσχηματικοί οι λόγοι. Ακόμη, υποστηρίχθηκε από τους προσφεύγοντες ότι αντίθετα θα έπρεπε το Δημόσιο να ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση απόφασης στο συντομότερο δυνατό χρόνο και ειδικά μετά την απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί των προδικαστικών ερωτημάτων που του είχε θέσει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Και αυτό προκειμένου να ληφθεί υπόψη η απόφαση του δικαστηρίου στο νέο σχέδιο διαχείρισης της εκτροπής του Αχελώου.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι υπάρχει «ανοικτή» δίκη για την υπόθεση του Αχελώου και ειδικά μετά την απόφαση-απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπόθεση η οποία πρέπει να κλείσει, προσέθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου. Στην συνέχεια το δικαστήριο αποσύρθηκε για να εξετάσει το αίτημα αναβολής, το οποίο τελικά απορρίφθηκε και το δικαστήριο προχώρησε στην συζήτηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε σήμερα, εκ νέου, μετά την απόφαση-απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετονομάστηκε σε Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης), για να επιλύσει πέντε ζητήματα που προβάλλονται από τους προσφεύγοντες («Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς», κ.λπ.), αλλά και προέκυψαν από την απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεσοδιάστημα τα έργα εκτροπής του Αχελώου «πάγωσαν» το 2010 με απόφαση Αναστολής της Ολομέλειας τους ΣτΕ, ενώ κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, των τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και της ΔΕΗ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2011 άναψε το «πράσινο φως» (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) για να συνεχιστούν τα έργα συντήρησης της σήραγγας του Αχελώου ποταμού.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς», η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου. Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το Δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και η ΔΕΗ.

Η Ολομέλεια καλείται να αποφανθεί επί πέντε βασικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν:

1) με το εάν παραβιάζεται ή όχι η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που κατοχυρώνεται με το άρθρο 24 του Συντάγματος, 2) με την νομιμότητα ή όχι του σχεδίου μεταφοράς υδάτων του Αχελώου ποταμού προκειμένου να εξυπηρετηθούν νέες ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με την γεωργία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 3) την νομιμότητα ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ), 4) με τον έλεγχο του εάν τα έργα έχουν θετικές συνέπειες πρωταρχικής σημασίας στο περιβάλλον τόσο του Αχελώου όσο και της ευρύτερης περιοχής και 5) με το εάν είναι αξιόπιστα και επικαιροποιημένα τα στοιχεία και δεδομένα για την ορνιθοπανίδα των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (δίκτυο Natura 2000). Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τώρα την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει σχετική απόφαση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: