Το θρίλερ με τους μοσχαρίσιους κιμάδες της Ευρώπης, που φαίνεται πως είναι πλούσιοι σε... αλογίσιο κρέας, καθημερινά προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.
Πριν από λίγες ώρες οι αρχές της... Τσεχίας εντόπισαν αλογίσιο κρέας σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια που είχαν εισαχθεί από τη Σουηδία και είχαν τελικό αποδέκτη τη μεγάλη αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ στην Πράγα! Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας «χλιμιντρίζει»... αδιάφορα!
Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ καθησυχάζουν, μιλώντας για προληπτικές ανακλήσεις και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Η πραγματικότητα, όμως, διόλου εφησυχαστική δεν είναι...
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ αναζητεί τους ιδιοκτήτες δύο εταιρειών οι οποίοι, όπως αποκάλυψε το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης Συναλλαγών (Traces), εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία.
Υστερα από αίτημα του ΕΦΕΤ, η υπόθεση ερευνάται από το ΣΔΟΕ αλλά και την Εισαγγελία Αθηνών. Η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη. Η παρανομία έγκειται στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά.
Γιατί, λοιπόν, αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών που εισήγαγαν κρέας από τη Βουλγαρία;
Διότι, όταν οι αρχές εντόπισαν τη συναλλαγή στο Traces, όπου καταγράφονται όλες οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, εκτός δηλαδή Ευρωπαϊκής Ενωσης (η Βουλγαρία δεν είναι σε πλήρη ένταξη, οπότε καταγράφεται ως τρίτη χώρα), αναζήτησαν τους δύο ιδιοκτήτες στις διευθύνσεις των εταιρειών που είχαν δηλωθεί στο Traces.
Εφτασαν σε αυτές, όπως αποκαλύπτει στην «Ε» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΕΤ, αλλά η μία διεύθυνση παρέπεμπε σε χωράφι(!) και η άλλη σε πολυκατοικία που καμία σχέση δεν είχε με εταιρεία.
Ερευνες
Ακολούθως ενημέρωσαν το ΣΔΟΕ και την Εισαγγελία Αθηνών, για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Η «Ε» διαθέτει τις επωνυμίες αυτών των εταιρειών. Η μία είναι ανώνυμη εταιρεία παραγωγής κρέατος (Α.Ε.) και η δεύτερη, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες όσο και τις χώρες απ' όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα. Η Eurostat, πάντως, πιστοποιεί πως έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά! «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος», αναφέρει στέλεχος του ΕΦΕΤ.
Σε αρκετές χώρες το αλογίσιο κρέας καταναλώνεται. Υπάρχουν μεγάλα εκτροφεία συγκεκριμένων φυλών, όπως Βαριάς Ελξης, Περσερόν κ.λπ., τα οποία εκτρέφονται με μοναδικό σκοπό την κατανάλωση, η οποία φυσικά γίνεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε άλογο. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό» αναφέρει ελεγκτής του ΕΦΕΤ, επισημαίνοντας πως: «Το θέμα είναι ότι το άλογο που εσύ μπορεί να κατανάλωσες και να καταναλώνεις ακόμη εν αγνοία σου, να περιέχει βλαβερές ουσίες. Υπάρχει θέμα ασφάλειας. Τα άλογα εμβολιάζονται γιατί παθαίνουν αρθρίτιδες. Με την κατανάλωση η ουσία εμβολιασμού περνά στον άνθρωπο».
Αναφέρεται στη φαινυλβουταζόνη. Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από σύσταση της Ε.Ε., συλλέγει από την αγορά 100 δείγματα, ώστε να εξεταστούν σε ειδικό εργαστήριο για να εξακριβωθεί εάν περιέχουν αυτήν την ουσία και άλλα 100 δείγματα τα οποία θα περάσουν από έλεγχο DNA με σκοπό να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για μοσχαρίσιο κρέας ή κρέας αλόγου. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επικεντρώνονται «σε τρόφιμα που αναφέρεται στην ετικέτα τους ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος και παρασκευάσματα κρέατος», ενώ θα διεξαχθούν σε σημεία λιανικής πώλησης, χώρους εστίασης αλλά και σφαγεία.
Η φαινυλβουταζόνη, γνωστή διεθνώς ως «bute», ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, περνά στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Ευδοκία Τσαλκαμά, κτηνίατρος-ιππίατρος, σε δηλώσεις της στην «Ε» εξηγεί:
«Η φαινυλβουταζόνη κάποτε χρησιμοποιούνταν και για ανθρώπους, αλλά είχε σοβαρές παρενέργειες όπως απλαστική αναιμία (νόσος που χτυπά τον μυελό των οστών) και έτσι σε κάποιες χώρες καταργήθηκε».
Επικαλούμενη διεθνείς επιστημονικές αναφορές υποστηρίζει πως: «Η συγκεκριμένη ουσία στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα, στα νεφρά, το ήπαρ αλλά και καρκίνο»!
Στη χώρα μας το κτηνιατρικό σκεύασμα που περιέχει αυτήν την ουσία έχει έγκριση για χρήση σε σκύλους, αλλά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στα άλογα και μόνον κατόπιν συνταγής κτηνιάτρου.
«Τα περισσότερα άλογα που συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες έχουν λάβει "με τους κουβάδες" την εν λόγω ουσία εξαιτίας συχνών τραυματισμών. Είναι μία τακτική ιδιαίτερα κοινή. Στην πραγματικότητα, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δίνει μόνος του ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται, τόσο στην απόκτηση της ουσίας -άνευ συνταγής- όσο και στη χορήγησή της στο ζώο του.
Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και φυσικά ανιχνεύονται αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά, στεροειδή (ορμόνες) και πολλά άλλα φάρμακα, πιθανώς επιβλαβή για τους ανθρώπους.
Στην Ελλάδα σφαγεία αλόγων δεν έχουμε. Εδώ οι ιδιοκτήτες αλόγων πληρώνονται με το κιλό για την απόσυρση των ζώων τους σε άλλες χώρες που διαθέτουν σφαγεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία. Στην Ελλάδα τα άλογα θεωρούνται «ζώα συντροφιάς», προστατεύονται και διαθέτουν διαβατήριο! Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στη σχετική κοινοτική οδηγία του 2008: «Ο κανονισμός προβλέπει τυποποιημένο έντυπο για τον αποκλεισμό ιπποειδούς από την τροφική αλυσίδα, εάν έχει υποστεί ειδική ιατρική αγωγή ή για την αναστολή της σφαγής του προς κατανάλωση από τον άνθρωπο επί έξι μήνες, εάν η αγωγή πραγματοποιήθηκε με συγκεκριμένη σειρά καταχωρισμένων κτηνιατρικών φαρμάκων».
Η νομοθεσία
Σε ΦΕΚ του 2012 ανοίγεται ένα «παραθυράκι» για σφαγή αλόγων και στη χώρα μας, καθώς πια στο υγειονομικό πιστοποιητικό υπάρχει multiple choice. Δηλαδή, ειδικά κουτάκια επιλογής στα διαβατήρια των ίππων για το αν θα αποτελέσουν προϊόν σφαγείου ή όχι, και αυτό είναι δεσμευτικό νομικά των φαρμάκων που θα λαμβάνουν.
Οπως και να 'χει, παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος, στην πραγματικότητα φαίνεται πως αποτελεί πάγια τακτική από ορισμένους το πλασάρισμα στην αγορά αλογίσιου κρέατος ως μοσχαρίσιου: «Επειδή το κρέας αυτό είναι πολύ σκούρο, το ανακατεύουν με χοιρινό και του ανοίγουν το χρώμα ώστε να φαίνεται πως είναι μοσχαρίσιος κιμάς», αναφέρουν πηγές μας από τον τομέα ασφάλειας τροφίμων.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου