16.2.13

Λεφτά υπάρχουν για επίορκους στο Δημόσιο...

Μισθοδοτούνται κανονικά τα μέλη της συμμορίας που έκαναν τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας και βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν...
Είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κακής λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δημόσιων οργανισμών που, λόγω της απροθυμίας των δικαστικών να συμμετάσχουν και της..
. στελέχωσής τους από δημόσιους υπαλλήλους, δείχνουν εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην απόδοση ευθυνών σε επίορκους υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ, η έρευνα των επιθεωρητών του Ιδρύματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η σπείρα στο υποκατάστημα της Καλλιθέας είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 6 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Σε μια εποχή στην οποία μισθοί, συντάξεις και επιδόματα κόβονται αδιακρίτως, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι τρεις υπάλληλοι που ήταν εν ενεργεία την περίοδο της σύλληψής τους εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους. Αν και νομίμως παίρνουν αυτά τα χρήματα, αφού έχουν τεθεί σε δυνητική αργία, γεννάται το ερώτημα γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για την οριστική παύση τους. «Θα περάσουν πολύ σύντομα από το πειθαρχικό συμβούλιο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε είτε να έχει εκδικαστεί η υπόθεση είτε να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε, και για ό,τι με αφορά θα εισηγηθώ την οριστική παύση τους, γιατί τέτοιες πρακτικές πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Δεν θέλουμε να νομίζει κανείς ότι χαριζόμαστε σε συναδέλφους», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Αθήνας και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ιδρύματος «Βαγγέλης Θεοδωρίδης». Κανονικά λαμβάνουν τη σύνταξή τους και οι δύο κατηγορούμενες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία. Οπως λέει στέλεχος του ΙΚΑ, «η σύνταξη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει η χορήγησή της γι' αυτόν τον λόγο».
Κρυμμένη πολυτέλεια. Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη, στο Λαγονήσι, είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα. Η ψηλή μάντρα εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ ούτε η πισίνα φαίνεται από τον δρόμο
Κρυμμένη πολυτέλεια.
Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη, στο Λαγονήσι, είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα. Η ψηλή μάντρα εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ ούτε η πισίνα φαίνεται από τον δρόμο

Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που προκλήθηκε από τη δράση του κυκλώματος, που χορηγούσε παράνομα και με το αζημίωτο επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ο αρχικός υπολογισμός των 6 εκατομμυρίων δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η ολοκλήρωση του ελέγχου πριν από λίγες ημέρες έδειξε ότι η τρύπα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημιά για το ΙΚΑ προσεγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή σχεδόν τριπλάσια απ' ό,τι είχε υπολογιστεί πέρυσι τον Μάρτιο. «Είχαν γίνει όργια στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ήταν διάτρητο. Για τον λόγο αυτόν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας», λέει στο «Εθνος» στέλεχος του ΙΚΑ και συμπληρώνει:

«Από τους 17 υπαλλήλους της διεύθυνσης που ήταν αρμόδια για τον έλεγχο, οι 15 απασχολήθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν την υπόθεση για αρκετούς μήνες».

Τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις των κατηγορουμένων στον ανακριτή, όπου, αν και παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, είχαν υποστηρίξει ότι δεν ζημίωσαν το Ιδρυμα με περισσότερες από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Μεζονέτα έγινε το παλιό σπίτι. Η Ελένη Μπουραζάνη μετέτρεψε το ερείπιο που αγόρασε στον Βαρνάβα σε πολυτελή κατοικία. Τοποθέτησε ακόμα και τροπικά φυτά, ενώ την περίοδο της σύλληψής της έχτιζε ένα μι
Μεζονέτα έγινε το παλιό σπίτι.
Η Ελένη Μπουραζάνη μετέτρεψε το ερείπιο που αγόρασε στον Βαρνάβα σε πολυτελή κατοικία. Τοποθέτησε ακόμα και τροπικά φυτά, ενώ την περίοδο της σύλληψής της έχτιζε ένα μικρό εκκλησάκι

Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, προσκρούει στις αποκαλύψεις για την υπερπολυτελή διαβίωση των πέντε από τους επτά κατηγορούμενους, οι οποίοι ζούσαν σε επαύλεις που δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς τους.

Κατάσχεση
Το ΙΚΑ, πάντως, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων στην περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μέρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσαν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ τονίζει ότι «όλα τα ακίνητα βρίσκονται σε οιονεί κατάσχεση. Στο δικαστήριο θα διεκδικήσουμε τα πάντα. Προς το παρόν αυτή η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί. Για τον λόγο αυτόν αρνηθήκαμε και την πρότασή τους να μας μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα».
Τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα. Η Αστυνομία κατέσχεσε τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που είχαν αγοραστεί από τους κατηγορουμένους. Οι διαδικασίες για την κατάσχεση των κατοικιών θα ξεκινή
Τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα.
Η Αστυνομία κατέσχεσε τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που είχαν αγοραστεί από τους κατηγορουμένους. Οι διαδικασίες για την κατάσχεση των κατοικιών θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί το ποινικό μέρος της υπόθεσης

Η ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά στις αρχές Μαρτίου, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, θα συνεδριάσει αυτεπαγγέλτως το συμβούλιο πλημμελειοδικών για να αποφασίσει εάν θα αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ή αν θα επεκταθεί η περίοδος της προσωρινής κράτησής τους για άλλους έξι μήνες. Σε αυτόν τον έναν χρόνο οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες έχουν απορριφθεί.

Εν τω μεταξύ, έναν χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, οι εναπομείναντες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας που δεν είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαπιστώνουν με τον σκληρότερο τρόπο ότι οι πολίτες είναι οργισμένοι και δεν έχουν ξεχάσει όσα έχουν συμβεί. Ο κ. Θεοδωρίδης λέει ότι συχνά οι υπάλληλοι διασύρονται από πολίτες που ξεσπούν πάνω τους ως αντίδραση γι' αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αρκετοί συναλλασσόμενοι, ειδικά όταν καθυστερούν να κάνουν τη δουλειά τους, τους υπενθυμίζουν την ιστορία με τα πάμπερς, τους ρωτούν πόσα χρήματα θέλουν για να κάνουν τη δουλειά τους και κάνουν πολλά άλλα παρόμοια υποτιμητικά σχόλια».
Χρήματα σε... πάμπερς. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν 960.000 ευρώ σε ένα κουτί πάμπερς, τέσσερα φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45
Χρήματα σε... πάμπερς.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν 960.000 ευρώ σε ένα κουτί πάμπερς, τέσσερα φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια ασφαλισμένων και 13 σφραγίδες διαφόρων τμημάτων του ΙΚΑ Καλλιθέας

Το στίγμα στο ΙΚΑ Καλλιθέας θα κάνει καιρό για να σβήσει. Οι υπάλληλοι το γνωρίζουν και παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες τους προς τον σύλλογό τους η κατάσταση δεν βελτιώνεται. «Για να φύγει η ρετσινιά θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα. Ο κόσμος θα μιλάει για το ΙΚΑ Καλλιθέας με τα χειρότερα λόγια, κάτι που είναι άδικο για τους υπαλλήλους που εργάζονται ευσυνείδητα», καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης.

Από το 2003 η δράση του κυκλώματος
Αρωμα γυναίκας πίσω από το μεγάλο κόλπο με τα επιδόματα

Αρωμα γυναίκας είχε η μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε πέρυσι στο ΙΚΑ Καλλιθέας. «Εγκέφαλοι» της σπείρας ήταν η 55χρονη Ελένη Μπουραζάνη, η 50χρονη Χριστίνα Πατεράκη και η 52χρονη Χρυσούλα Φέρρα, οι οποίες εργάζονταν εκείνη την περίοδο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Ενεργό ρόλο είχαν επίσης δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η 68χρονη Χριστίνα Σουρίδη και η 66χρονη Μυρσίνη Θωμάκου, καθώς επίσης ο 63χρονος Κωνσταντίνος Καραΐσκος και ο 43χρονος Αλέξανδρος Αιματίδης, οι οποίοι είναι σύζυγοι της Μπουραζάνη και της Πατεράκη.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα, από το 2003, ήταν εξαιρετικά απλός και αποτελεσματικός. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έβγαζαν επιδόματα σε υπαρκτούς και ανύπαρκτους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά, και κρατούσαν για λογαριασμό τους το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.

Τις περισσότερες φορές προσέγγιζαν ασφαλισμένους που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη και τους έπειθαν να λάβουν μέρος στο κόλπο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι κανένας δεν πρόκειται να ανακαλύψει τι έγινε.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι κάθε φορά που «έβγαινε» ένα ποσό, ο ασφαλισμένος έπαιρνε την επιταγή και, συνοδευόμενος από κάποιο μέλος του κυκλώματος, την εξαργύρωνε στην τράπεζα. Ο ίδιος κρατούσε ένα μικρό ποσό, που σπάνια ξεπερνούσε τα 500 ευρώ, και παρέδιδε αμέσως τα υπόλοιπα χρήματα.

Γεννήσεις διδύμων
Ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας της απάτης αυτής είχαν αυξηθεί δραματικά οι γεννήσεις διδύμων στην περιοχή της Καλλιθέας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν επίσης ότι ανύπαντρες γυναίκες είχαν επιδοτηθεί πολλές φορές για τοκετούς ή είχαν νοσηλευθεί για σοβαρές ασθένειες σε περιόδους που πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους.

Η πολυετής παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα επικερδής. Οπως προέκυψε τρεις από τις κατηγορούμενες, η Ελένη Μπουραζάνη, η Χριστίνα Πατεράκη και η Χριστίνα Σουρίδη, είχαν χτίσει υπερπολυτελείς βίλες στον Βαρνάβα, στο Λαγονήσι και στην Εύβοια αντίστοιχα.

Επιπλέον, στο σπίτι της Μπουραζάνη στον Βαρνάβα βρέθηκαν κουτιά πάμπερς τα οποία περιείχαν 960.000 ευρώ, ενώ από τις κατηγορούμενες κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: