6.2.13

«Τρικυμία» και στη Βουλή...


Στο «κόκκινο» ανέβηκε η ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν «πυρά» για το θέμα της επίταξης των ναυτεργατών, βάζοντας στην «άκρη» το ... θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, επιτέθηκε σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «ενδιαφέρεστε για τους ναυτεργάτες και όχι για τα νησιά και τις κοινωνίες».

Υπογράμμισε δε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνουν τα ευπαθή προϊόντα, τι θα γίνει με τους νησιώτες. Σε αυτά μπορείτε να απαντήσετε; Η επιστράτευση σε αυτό απαντά! Δεν είναι ευχάριστη η επιστράτευση αλλά υπάρχει μεγάλο θέμα όταν η μοίρα των νησιών αφήνετε στα χέρια των ναυτεργατών».

Ο κ. Βορίδης κάλεσε την αντιπολίτευση «να τοποθετηθείτε στα σοβαρά. Να απαντήσετε αν θέλετε να αφήσετε για άλλες 10 ημέρες τα νησιά χωρίς σύνδεση και τους παραγωγούς χωρίς δυνατότητα να διακινήσουν τα προϊόντα τους», τονίζοντας:«Εμείς πάντως δεν θα το κάνουμε. Θα διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία κράτους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «μέσα σε 10 μέρες η κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιεί για 2η φορά το χουντικής πατέντας μέτρο της επιστράτευσης. Όποιος αντιδρά τον ντύνεται στο χακί. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια νομοθεσία. Όμως, ακόμα και τον νόμο της χούντας τον παραβιάζετε καθώς η επιστράτευση γίνεται μόνο σε περίοδο πολέμου ,θεομηνία ή όταν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία».

Επισήμανε δε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, στις πρώτες ενέργειες θα είναι η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης» ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην στάση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ έβγαλε ανακοίνωση χλιαρής διαμαρτυρίας για την επιστράτευση των εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ. Χθες ούτε καν ανακοίνωση δεν έβγαλε τόσο ουρά έχει γίνει του Σαμαρά».

Εξίσου επικριτικός για το μέτρο της επιστράτευσης εμφανίστηκε και ο κ. Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, που το χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αισχρή πράξη».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει «την θεωρία του νόμου και τάξης απέναντι σε ένα εξαθλιωμένο λαό».

«Πρέπει να υπάρξει απάντηση απέναντι στην κυβερνητική βία. Που το πάτε; Σε λίγο θα βάλετε και την Χρυσή Αυγή να σας παίζει εμβατήρια. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας Δεν θα περάσει ο αυταρχισμός, η βία και το εργατικό κίνημα θα απαντήσει με τον οργανωμένο του αγώνα», τόνισε ο κ. Παφίλης.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και ο νόμος της επιστράτευσης, πρόσθεσε όμως ότι οι νέες διατάξεις πρέπει να «διασφαλίζουν το ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών όταν κάποιος απεργεί».

Πρόσθεσε πως «αυτό το ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης ισχύει και για τους νησιώτες», ενώ εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ «ήταν πιο κοντά στην πρόταση ορισμένων μελών της ΠΝΟ για 24ωρη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων».

«Προσπαθήσαμε μέσα από οξυμένα προβλήματα να ισορροπήσουμε στην αρχή αναλογικότητας και στάθμιση συμφερόντων. Άκουσα τους εκπροσώπους της ΠΝΟ να δηλώνουν ότι έγινε διάλογος και υπήρξαν εξελίξεις και χρονοδιαγράμματα θολά αλλά αντιπαρατίθενται για το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το ν/σ αλλά δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος. Οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις και να λυθούν τα άμεσα προβλήματα. Τα υπόλοιπα θεσμικά δεν λύνονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής δήλωσης», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ.

«Η κυβέρνηση πυροδοτεί ρήξη με τους ναυτεργάτες και την ίδια ώρα προωθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει για 10 μήνες να μην υπάρχει πλοίο σε ορισμένα νησιά. Κάποιος υπάλληλος της τρόικας είχε πει ότι τα νησιά κατω των 100 κατοίκων δεν είναι απαραίτητο να κατοικούνται γιατί όσο έχουν ζωή έχουν και υφαλοκρηπίδα... Να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο και κάθε σκέψη για μη εξυπηρέτηση νησιών», τόνισε, τέλος, ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: