Την υποστήριξή του στo εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση και την...
πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, εξέφρασε,
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα δώσει "μια ελπίδα" και "μια άλλη προοπτική" σε ανάλογα εγχειρήματα.
Τόνισε δε ότι, η προσπάθεια της ΒΙΟ.ΜΕΤ μπορεί να αποτελέσει κι ένα "πιλοτικό εγχείρημα" για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας που "έχει φτάσει στο 35% και στο 50% για τους νέους", μέσα από την υποστήριξη συνεργατικών "δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας".
Σημείωσε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία "και δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα", αφήνοντας "στον άσσο" τους εργαζόμενους, όπως είπε.
"Η δική σας η περίπτωση έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας την εμπειρία και της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές - μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων - "από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%".
"Εμείς, προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί, όπου η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας, όμως, ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία των εργοδοτών που παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους" υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε αργότερα τα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με εργαζόμενους στο σταθμό της οδού Βενιζέλου. "Το έργο (μετρό Θεσσαλονίκης) πρέπει να προχωρήσει με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Αλλά για να προχωρήσει το έργο χρειάζεται σεβασμός στους ανθρώπους που δουλεύουν στο έργο" δήλωσε.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό, που ξεκινούν από αύριο επαναλμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα ότι η εταιρεία θα προβεί σε 400 απολύσεις, υποστηρίζοντας ότι, ενδεχομένως, να υποκρύπτεται σχέδιο επαναπρόσληψής τους, αργότερα, με κατώτερες αποδοχές.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η εταιρεία προφανώς ταυτίζεται με ανάλογες πρακτικές εργοδοτών για τη συμπίεση του εργασιακού κόστους "που ονομάζουν εσωτερική υποτίμηση" και "είναι απαίτηση της τρόικας εσωτερικού και της τρόικας εξωτερικού". Αλλά, πρόσθεσε, "αν οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, είδατε τι έγινε λίγο πιο πάνω, στην γειτονική Βουλγαρία".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη πως "θα ερευνήσουμε αν πρόκειται για διαδικασία, μεθοδευμένη, απολύσεων και προσλήψεων για τις ίδιες θέσεις, με τον μισθό τον εξευτελιστικό των πεντακοσίων ευρώ"...
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.