Εάν ήταν εταιρείες, «θα είχαν βαρέσει κανόνι». Από το 2000 μέχρι σήμερα τα κόμματα πήραν περί τα 700 εκατ. ευρώ από τους φορολογουμένους, δηλαδή επιχορήγηση από το κρατικό ταμείο. Από την άλλη, σήμερα χρωστούν 272 εκατ. ευρώ στις... τράπεζες και μέσω νέων δανείων έρχονται να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.
Τα οικονομικά των κομμάτων πλέον είναι αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης, που αναζητεί παλιές και πρόσφατες «αμαρτίες», αποδείξεις και ονόματα. Ηδη, πάνω από 100 έχουν κληθεί για να δώσουν κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου. Και έπεται συνέχεια.
Πώς, όμως, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με νέα; Χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, στηριζόμενοι όμως στα ποσοστά που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια στρέβλωση εάν ένα κόμμα λάβει υψηλή χρηματοδότηση με βάση ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό, που εξασφάλισε στο παρελθόν.
Το ενδεχόμενο το κόμμα αυτό να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το δανεισμό του είναι δεδομένο εάν το εκλογικό του ποσοστό υποχωρήσει σημαντικά. Κι αυτό γιατί έχει στην πλάτη του ένα τεράστιο τραπεζικό βάρος το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ ή καλύτερα είναι μάλλον απίθανο να μη συμβεί, εκτός εάν οι αναξιόπιστοι πολιτικοί εφεύρουν κάποιο μαγικό λογιστικό κόλπο. Γιατί επί πραγματικών δεδομένων το ΠΑΣΟΚ έχει χρεοκοπήσει.
Το ίδιο κόμμα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους επί σειρά μηνών, ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που κατέφυγε μέχρι και σε απολύσεις στα κομματικά μέσα ενημέρωσης.
Αλλά και η Ν.Δ., που στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν πάει πίσω. Εχει έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, δίνει για τόκους περί τα 10 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2011 εμφανίζεται να χρωστάει σε δάνεια 132 εκατ. ευρώ!
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου