Λονδίνο: Οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών δεν θα πρέπει να αναγκαστούν όλοι να υποστούν ζημιές ως μέρος ένας πακέτου διάσωσης της Ευρωζώνης για την Κύπρο, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερ, χωρίς ...
ωστόσο, να αποκλείσει τη μερική επιβάρυνση των μεγαλύτερων καταθετών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Κερ, ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το κυπριακό χρέος θα μειωθεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, καθώς και ότι το κόστος της διάσωσης θα διαμοιραστεί δίκαια και δεν θα κληθούν να το πληρώσουν απλώς οι φορολογούμενοι.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο της Κύπρου σε συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για να ληφθεί απόφαση ως το τέλος Μαρτίου.
«Πρέπει να διερευνηθούν όλες οι (πιθανές) λύσεις», ανέφερε ο κ. Κερ, προσθέτοντας ότι «δεν θα συμπεριλάμβανα μια γενική συμμετοχή των καταθετών ως μέρος της λύσης δεδομένων των κινδύνων που θα εγκυμονούσε (κάτι τέτοιο) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Συνέχισε εκφράζοντας την άποψη ότι «μια πιθανή συμμετοχή όλων των καταθετών δεν είναι μια προβλεπόμενη επιλογή δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα». Θα ήταν, ανέφερε, «κάτι παντελώς καινούριο και δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα τώρα των πειραματισμών».
Ερωτηθείς αν αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιο μικρής συμμετοχής καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από το όριο εγγύησης της ΕΕ, είπε ότι «πρέπει να υπάρξει κατάλληλος διαμοιρασμός συμμετοχής των βαρών στο πρόγραμμα γιατί πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά όχι συμμετοχή όλων (των καταθετών)».
Ερωτηθείς αν αυτή είναι η προσωπική του άποψη ή αυτή του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Κερ είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο Μάριο Ντράγκι συμφωνεί με τον τρόπο που το έθεσε, επαναλαμβάνοντας: «όχι συμμετοχή όλων των καταθετών».
«Η όποια λύση για την Κύπρο θα πρέπει να είναι βασισμένη σε μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τους σωστούς αριθμούς, χρειαζόμαστε το πρόγραμμα (διάσωσης) να είναι αξιόπιστο από την αρχή», είπε ακόμη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Τρόικας και της νέας κυβέρνησης»...
philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.