Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Εκείνοι που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην απόλυτη εξαθλίωση και σε πρωτοφανείς συνθήκες για τα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών, οι ίδιοι τους κατηγορούν για ρύπανση περιβάλλοντος, διότι, λένε...
, προσπαθούν να ζεστάνουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους καίγοντας ξύλα!
Παράλληλα, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έγινε και τίποτε από τη δραματική μείωση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα έσοδα του Δημοσίου κινούνται στα επίπεδα που έχουν προϋπολογιστεί στο τελευταίο (και βαρύτερο) μνημόνιο.
Η αλήθεια είναι πως ο σχετικός κωδικός που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό κινείται όντως εντός των στόχων. Μόνο που οι φωστήρες της μνημονιακής πολιτικής προσπάθησαν να κρύψουν ένα τέχνασμα που έχουν σχεδιάσει με πολύ μεγάλη επιμέλεια: Ο συγκεκριμένος κωδικός αναφέρεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τους ειδικούς φόρους που έχουν επιβληθεί σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα, δηλαδή σε όλα τα καύσιμα.
Κι όπως γνωρίζουν καλύτερα όσοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις κατά την τελευταία τριετία, οι ειδικοί φόροι αυξήθηκαν θεαματικά σε ορισμένα, ενώ στα υπόλοιπα επιβλήθηκαν με τη μνημονιακή πολιτική.
Πού βρίσκεται η κομπίνα; 1 Η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς χρησιμοποιείται περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το φθινόπωρο σημειώθηκε αύξηση νέων συνδέσεων σε νοικοκυριά, που έσπευδαν να αποφύγουν τη δραματική αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης.
2 Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης διακινήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ΕΦΚ ήταν στα 60 ευρώ και πριν υπερπενταπλασιαστεί (σήμερα είναι στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο), καθώς πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές, για να αποφύγουν το «χαράτσι της θέρμανσης».
3 Η απεικόνιση των εσόδων για το σύνολο του 2012 και λαμβάνοντας στοιχεία απ’ όλα τα καύσιμα δίνει μία στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα, την οποία ζουν στο πετσί τους τουρτουρίζοντας χιλιάδες οικογένειες.
«Μηδέν» έσοδα
Τον φετινό χειμώνα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το θέμα αποκτά άλλη διάσταση, καθώς από τη μία απειλείται η ζωή και η διαβίωση των ξεπαγιασμένων νοικοκυριών, ενώ από την άλλη το Δημόσιο καμώνεται πως όλα βαίνουν καλώς, αλλά στην ουσία έχουν δημιουργήσει άλλη μία τρύπα στον προϋπολογισμό, την οποία θα επιχειρήσουν να κλείσουν και πάλι επιβάλλοντας νέες περικοπές εισοδημάτων!
Η πραγματικότητα διαφαίνεται από τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και τα οποία καταγράφονται από τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ, αλλά δεν ανακοινώνονται (γιατί άραγε;).
Σύμφωνα με παράγοντες των εταιρειών με τους οποίους συνομίλησε το «Π», η μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που διακινήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου (οπότε ξεκινά παραδοσιακά η διάθεση του καυσίμου στην εγχώρια αγορά) είναι στην καλύτερη περίπτωση 50%! Υπάρχουν μάλιστα εταιρείες που έχουν διακινήσει πολύ μικρές ποσότητες, σχεδόν μηδενικές…
Για τα… σαΐνια του οικονομικού επιτελείου, λοιπόν, εφόσον καλύπτουμε τη μνημονιακή υποχρέωση για τα επίπεδα εσόδων από τον αυξημένο ΕΦΚ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντίθετα, στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας σχεδόν… μάλωσε όσους επιμένουν ότι η πολιτική της βαρύτατης φορολογίας, ιδιαίτερα σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση.
Παράλληλα, μιλώντας τη Δευτέρα στον Βήμα FM, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις από τις μνημονιακές συμφωνίες για την εφαρμογή των αυξημένων ΕΦΚ, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να επεκταθεί το μέτρο του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερες ομάδες του πληθυσμού. Για να αντιστρέψει την άθλια εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, ο Γιάννης Στουρνάρας έψεξε τους φτωχούς Έλληνες που δεν καταθέτουν αιτήσεις για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, παραδεχόμενος μάλιστα ότι πολύ μικρό μέρος από το προϋπολογιζόμενο κονδύλι έχει διατεθεί στους δικαιούχους.
Εδώ υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη υποκρισία: Μπορεί ο ίδιος ο Στουρνάρας να μην έχει βάλει την υπογραφή του για τον τρόπο και τους όρους καταβολής του επιδόματος, ωστόσο ξέρει πως οι προϋποθέσεις που προβλέπονται είναι τόσο αυστηρές, που περιορίζουν εξ αρχής τον αριθμό των δικαιούχων.
Αυξήσεις στα τιμολόγια
Η υποκρισία, λοιπόν, περισσεύει. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την αιθαλομίχλη που δημιουργείται στις μεγάλες πόλεις από την καύση ξύλων για τη θέρμανση των εξουθενωμένων και καταταλαιπωρημένων πολιτών.
Μέσα σε όλα τα δεινά που βιώνει ο μέσος Έλληνας, έρχονται και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μετά το πρώτο σοκ των «προτάσεων» για ανατιμήσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 25%, που στην πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από 50% (θυμάστε εκείνο το αλήστου μνήμης 0+0=14; Κάπως έτσι τα υπολογίζουν και τώρα!), η ΡΑΕ με τη γνωμοδότησή της έριξε το ποσοστό στο 13% (πάντα κατά μέσο όρο) ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο θα εγκρίνει αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 10% έως 11%.
Κι όμως, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και με δεδομένη την αφαίμαξη των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, ακόμη κι ένα ευρώ επιπλέον είναι τεράστιο βάρος.
Το μεγάλο «παιχνίδι» σε επικοινωνιακό επίπεδο, πάντως, παίζεται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Πρόκειται για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, χρόνια πάσχοντες και άλλες κατηγορίες, που μέχρι πρόσφατα οι χρεώσεις τους για την κατανάλωση ρεύματος ήταν κατά περίπου 30% χαμηλότερες απ’ ό,τι των άλλων οικιακών καταναλωτών.
Τα κυβερνητικά επιτελεία πασχίζουν να μας πείσουν ότι το ΚΟΤ δεν θα μεταβληθεί. Ωστόσο, οι «κρυφές αυξήσεις», στις οποίες έκανε αναφορά το «Π» πριν από μερικές εβδομάδες, θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα υπάρξουν. Και μάλιστα, με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, οι οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς αναμένεται να είναι αναλογικά από τους πιο αδικημένους με τα νέα τιμολόγια.
Όλα αυτά θα τα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα, με τις επίσημες ανακοινώσεις των τιμολογίων.
Αναρτήθηκε από kafeneio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου